Balona shkencore të NASA-s gati për fluturime mbi Antarktidë

foto

NASA nis fushatën e saj vjetore të balonave me kohëzgjatje të gjatë në Antarktik rreth datës 1 dhjetor, e cila përfshin tre fluturime shkencore me balona të planifikuara për nisje nga kampi me balona me kohëzgjatje të gjatë (LDB) pranë Stacionit McMurdo, Antarktidë . Balonat me presion zero të madhësisë së stadiumit të NASA-s do të mbështesin gjithsej pesë misione në fluturimet me kohëzgjatje të gjatë, me një mision që do të luftojë për të thyer rekordin e fluturimit me balona me kohëzgjatje të gjatë të NASA-s, i cili qëndron në 55 ditë, 1 orë dhe 34 minuta.

foto

“Fushata vjetore e balonave afatgjatë në Antarktidë është ngjarja kryesore e programit për misionet me kohëzgjatje të gjatë,” tha Andrew Hamilton, ushtrues detyre i shefit të Zyrës së Programit të Balonave të NASA-s (BPO). “Mjedisi dhe kushtet e erës stratosferike ofrojnë një mundësi unike dhe të vlefshme për të kryer misione në një mjedis afër hapësirës për ditë ose javë në një kohë. Ekipi i BPO është i ngazëllyer për të ofruar mbështetje për të gjitha misionet tona këtë vit.”

foto

Kryesuesi i fushatës së këtij viti është misioni galaktik/ekstragalaktik ULDB Spektroskopik i Observatorit Terahertz (GUSTO) . Ky mision i Astrofizikës menaxhohet nga Zyra e Programit të Eksploruesve të NASA-s në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard. Misioni drejtohet nga hetuesi kryesor Christopher Walker nga Universiteti i Arizonës me mbështetjen e Laboratorit të Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins. GUSTO do të synojë për 55 më shumë ditë në fluturim mbi qiellin më jugor të hemisferës për të hartuar një pjesë të madhe të galaktikës Rruga e Qumështit, duke përfshirë qendrën galaktike dhe Renë e Madhe Magelanik aty pranë. Teleskopi GUSTO është i pajisur me detektorë shumë të ndjeshëm për linjat e emetimit të karbonit, oksigjenit dhe azotit. Matja e këtyre linjave të emetimit do t’i japë ekipit GUSTO një pasqyrë të thellë në ciklin e plotë të jetës së mediumit ndëryjor, materiali kozmik i gjetur midis yjeve. Vëzhgimet shkencore të GUSTO do të kryhen nga Antarktida për të lejuar një kohë të mjaftueshme vëzhgimi lart, akses në objektet astronomike dhe energjinë diellore të siguruar nga vera australe në rajonin polar.

Misionet shtesë të vendosura për të fluturuar gjatë fushatës LDB të Antarktidës përfshijnë:

Misioni, i udhëhequr nga një ekip nga Universiteti i Delaware dhe Universiteti i Kalifornisë Santa Cruz, do të matë elektronet dhe pozitronet me rreze kozmike. Këto matje të elektroneve do të krahasohen me Voyager I dhe II, të cilët arritën në hapësirën ndëryjore dhe kanë matur elektronet e rrezeve kozmike që nga viti 2012 dhe 2018, respektivisht. AESOP-Lite do të fluturojë në një balonë prej 60 milionë këmbësh kub , një fluturim provë i vendosur për të kualifikuar balonën për të arritur lartësi më të mëdha se 150,000 këmbë, që është më e lartë se inventari aktual stratosferik i NASA-s.

Ky fluturim testues inxhinierik, i udhëhequr nga objekti i balonave shkencore të NASA-s në Columbia, do të përdorë panelet diellore për të zgjeruar aftësinë shkencore të platformës së lëshimit me dorë nga disa ditë në fluturim në fluturime me kohëzgjatje. Balonat e lëshuara me dorë janë rreth 40 herë më të vogla në vëllim se balonat e ngritjes së rëndë dhe kanë kohë të kufizuar në fluturim për shkak të sasisë dhe peshës së baterive të përdorura për fuqizimin e instrumenteve shkencore dhe të balonave.

Kjo ngarkesë me derrkuc në nisjen e AESOP-Lite, një mision bashkëpunues midis Institutit Suedez të Fizikës Hapësinore dhe Laboratorit Kombëtar Sandia, synon të masë tingullin natyror të sfondit në stratosferë mbi një kontinent ku tingulli i krijuar nga njeriu mungon kryesisht.

Balonat me presion zero kanë kanale të hapura që lejojnë daljen e gazit dhe parandalojnë një rritje të presionit nga brenda balonit. Zgjerimi i gazit ndodh kur nxehet gjatë ngritjes së balonit mbi sipërfaqen e Tokës ose nga rritja e temperaturës nga një Diell në rritje. Këto balona, ​​të cilat zakonisht kanë një kohëzgjatje më të shkurtër fluturimi për shkak të humbjes së gazit nga cikli i ditës në natë, mund të fluturojnë vetëm në misione me kohëzgjatje të gjatë gjatë ditës konstante të verës në rajonet polare, ku tullumbace qëndron në rrezet e vazhdueshme të diellit.

Impianti i Fluturimit Wallops i NASA-s në Virxhinia menaxhon programin shkencor të fluturimit me balona të agjencisë me 10 deri në 15 fluturime çdo vit nga vendet e nisjes në mbarë botën. Peraton, i cili operon objektin e balonave shkencore të NASA-s (CSBF) në Teksas, ofron planifikim të misionit, shërbime inxhinierike dhe operacione në terren për programin shkencor të balonave të NASA-s. Ekipi i CSBF ka lëshuar më shumë se 1700 balona shkencore gjatë rreth 40 viteve të funksionimit. Balonat e NASA-s janë fabrikuar nga Aerostar. Programi i Balonave Shkencore të NASA-s financohet nga Divizioni i Astrofizikës i Drejtorisë së Misionit të Shkencës në Shtabin e NASA-s.