Mbreti Charles ka paguar 5 trilion dollarë në vit për të parandaluar katastrofën klimatike

foto

Sa para mendoni se do të kushtojë për të shpëtuar botën nga një katastrofë klimatike?

Sipas mbretit Charles III , është rreth 5 trilion dollarë. Çdo vit.

Kjo është ajo që mbretërorja britanike i tha një konference të mbushur me avokatë të gjelbër dhe liderë shtetërorë të premten, të cilët fluturuan nga e gjithë bota – shumë me avionë privatë – për t’u takuar në samitin e klimës së Kombeve të Bashkuara në Dubai , i njohur si COP 28.

Duke paralajmëruar se bota “po pengohet në një territor të rrezikshëm dhe të paeksploruar”, Charles, 75 vjeç, tha se ai po lutej që “veprim transformues” të dilte nga tubimi.

“Si mund t’i bashkojmë sektorët tanë publikë, privatë, filantropikë dhe OJQ [organizata joqeveritare] në mënyrë gjithnjë e më efektive, në mënyrë që të gjithë të luajnë rolin e tyre në ofrimin e veprimeve klimatike?” Charles pyeti turmën, e cila përfshinte ish-zëvendëspresidentin Al Gore dhe Sekretarin e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara António Guterres.

Vetëm financat publike nuk do ta shkurtojnë atë, shtoi ai.

“Por me sektorin privat të vendosur në tryezë… ne mund të mobilizojmë triliona dollarë që na duhen, në rendin prej katër e gjysmë deri në pesë trilionë në vit, për të nxitur transformimin që na nevojitet.”

foto

Për ta vendosur këtë shifër në perspektivë, është rreth 20% e Prodhimit të Brendshëm Bruto të SHBA në 2022, i cili ishte 25.46 trilion dollarë, sipas Byrosë së Analizës Ekonomike.

Charles nuk dha një përmbledhje se kush duhet të paguajë çfarë, ose ku saktësisht do të shkojnë paratë, megjithëse ai tha se fondet duhet të rrjedhin në projekte që nxisin ndryshime të qëndrueshme dhe larg praktikave që “e bëjnë botën tonë më të rrezikshme”.

Një pjesë e fondeve, të paktën, ka të ngjarë të vendoset në Fondin e Gjelbër të Klimës, një fond i Kombeve të Bashkuara i ngarkuar për të ndihmuar vendet në zhvillim për të zbutur dhe luftuar ndryshimet klimatike.

foto

Të shtunën, SHBA premtoi 3 miliardë dollarë për fondin, në krye të 2 miliardë dollarëve shtesë të dorëzuar më parë nga Shtetet e Bashkuara . I dërguari i posaçëm i SHBA për Klimën, John Kerry, njoftoi në samit se Shtetet e Bashkuara nuk do të ndërtojnë asnjë fabrikë të re qymyri dhe do të heqin gradualisht termocentralet ekzistuese për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 Celsius.

Në fjalimin e tij, Charles u bëri thirrje gjithashtu llojeve të ndryshme të organizatave që të bashkohen për të luftuar ndryshimet klimatike dhe kërkoi që bota të rrisë investimet në energjinë e gjelbër dhe të rinovueshme.

“Është bërë disa përparime të rëndësishme, por më shqetëson shumë që ne mbetemi kaq tmerrësisht larg rrugës,” tha Charles.

Është e paqartë nëse Charles do t’i dhurojë fondit. Familja mbretërore ka një vlerë prej 28 miliardë dollarësh, sipas Forbes.