Boeing hap objektin e prodhimit SLS EUS

foto

Boeing ka hapur objektin e prodhimit ku do të ndërtojë një skenë të re të sipërme për një version të përmirësuar të Sistemit të Nisjes Hapësinore.

foto

Kompania mbajti një ceremoni të prerjes së shiritit në objektin e Asamblesë Michoud në New Orleans për atë që e quan Kutia Grey e Epërme të Eksplorimi (EUS), një pjesë e ndërtesës së madhe atje ku kompania do të ndërtojë atë skenë të sipërme.

foto

Emri “Grey Box” vjen nga një përdorim i mëparshëm i asaj pjese të ndërtesës, tha John Shannon, zëvendëspresident i zonës së misionit për Boeing Exploration Systems, në një intervistë pas ngjarjes. Lockheed Martin e përdori atë zonë për të prodhuar rezervuarë të gazit natyror të lëngshëm, të rrethuar nga pjesa tjetër e objektit me mure gri të errët dhe perde për të mbajtur pluhurin nga ajo punë që të mos hynte në pjesë të tjera të ndërtesës. “Sapo mori pseudonimin “Kutia Gri”.

Objekti i rinovuar i Grey Box, tani një i bardhë i pacenuar, është shtëpia e pajisjeve që do të përdoren për të prodhuar EUS. Kjo fazë do të përdoret në versionin Block 1B të SLS që do të hyjë në shërbim me misionin Artemis 4 në pjesën e fundit të dekadës.

Pas përfundimit të testeve të saldimit, Boeing do të prodhojë një artikull testimi strukturor EUS që më pas do të testohet në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Marshall. Steve Snell, menaxher i programit Boeing EUS, tha se artikulli i testimit strukturor duhet të bëhet në gjysmën e parë të 2024.

Kjo do të pasohet nga versioni i parë i fluturimit të EUS, i cili do t’i nënshtrohet testeve të zjarrit statik në Qendrën Hapësinore Stennis si testi Green Run i kryer në fazën e parë thelbësore SLS. Këto teste do të përdorin versione të motorit Aerojet Rocketdyne RL10 të krijuar për të funksionuar në nivelin e detit.

Janë planifikuar të paktën dy shkrepje të skenës. “Është për të demonstruar se ne mund ta rindisim motorin pasi të jetë ndezur,” tha Snell. Pushimi i dytë do të bëhej po atë ditë.

Hapja e EUS Grey Box është pjesë e ndryshimeve më të gjera që Boeing po bën në prodhimin e fazës bazë dhe të sipërme të SLS. Në dhjetor, NASA dhe Boeing njoftuan se duhet të zhvendosin disa punime të montimit të skenës bazë nga Michoud në Qendrën Hapësinore Kennedy, duke përfituar nga pronat e pashfrytëzuara të KSC si objekti i përpunimit të stacionit hapësinor dhe një gji i ndërtesës së montimit të automjeteve.

Këto ndryshime, tha Shannon, u nxitën nga një kërkesë e NASA-s për të qenë në gjendje të prodhonte dy faza kryesore SLS dhe Fazat e Epërme të Eksplorimi në vit. “Për të bërë dy në vit, ne thjesht nuk mund ta bënim atë në gjurmën që kishim,” tha ai. Zhvendosja e disa punëve në KSC, si p.sh. pajisja e modulit të motorit dhe integrimi i tij me pjesën tjetër të fazës bazë, liroi hapësirë në Michoud për rritjen e prodhimit të fazës bazë. “Ne ripërdorim modelin tonë të fabrikës dhe mund të arrijmë në dy në vit.”

Këto ndryshime do të hyjnë në fuqi me SLS që po ndërtohet për Artemis 3, me seksionin e motorit për atë automjet të dërguar në KSC në dhjetor. Në kohën e ceremonisë së prerjes së shiritit, punëtorët po përgatiteshin të instalonin seksionin e motorit në skenën kryesore për Artemis 2 SLS, i cili është planifikuar të përfundojë në maj.

Planet aktuale të NASA-s kërkojnë përdorimin e vetëm një SLS në vit deri në fund të dekadës. Shannon, megjithatë, tha se ka interes nga të tjerët për raketën e rëndë. “Që nga Artemis 1 ne kemi marrë shumë interes nga shumë vende të ndryshme,” tha ai, si “agjenci të tjera qeveritare” të paidentifikuara të interesuara për performancën e ngarkesës së tij.

Megjithatë, ai tha se priste që SLS, pavarësisht nga klienti, të përdorej për misione përtej orbitës së Tokës. “Është me të vërtetë një mjet hapësinor i thellë. Unë kurrë nuk do të konkurroja SLS për një aktivitet të ulët të orbitës së Tokës.”

Ndër ata që presin me padurim EUS është astronauti i NASA-s, Stan Love. Duke folur në ceremoninë e EUS Grey Box, ai tha se zyra e astronautëve vlerësoi faktin që EUS ishte projektuar që në fillim për t’u vlerësuar nga njerëzit dhe jo për të pasur atë vlerësim njerëzor “të fiksuar” siç është rasti me Fazën e Përkohshme të Propulsionit Cryogenic, Faza e sipërme bazuar në atë të ndërtuar për Delta 4 që përdoret në versionin aktual të Bllokut 1 të SLS.

Kjo përfshin më shumë kontroll të skenës gjatë fluturimit, veçanërisht në skenarët e ndërprerjes. “Ne me të vërtetë presim me padurim EUS,” tha ai. “Aty është ndërtuar shumë aftësi dhe siguri. Është pjesë e mënyrës se si ne na pëlqen të operojmë anijen kozmike, e cila nuk do të thotë të jetë një ngarkesë memece e ulur sipër.”