SpaceX i jep përparësi fluturimeve testuese të Starship

foto

Presidenti dhe COO Gwynne Shotwell thotë se SpaceX ka braktisur përkohësisht planet për platformat lundruese të nisjes Starship për të siguruar që është plotësisht i fokusuar në fitimin e përvojës së fluturimit me raketën e gjeneratës së ardhshme.

Më 13 shkurt, një anëtar i forumit të NASASpaceflight.com raportoi se një palë platforma nafte ishin planifikuar të largoheshin nga një port i Misisipit për në një destinacion të panjohur. Në një moment, ato platforma nafte – të pagëzuara me emrin Deimos dhe Phobos pas hënave të Marsit – ishin në pronësi të SpaceX. Në mesin e vitit 2020, SpaceX bleu ish platformat e naftës gjysmë miliardë dollarëshe për vetëm 7 milionë dollarë. Përafërsisht në të njëjtën kohë, CEO Elon Musk postoi në Twitter se SpaceX “po ndërtonte porte hapësinore lundruese, të klasit super të rëndë për Marsin, hënën dhe udhëtimet hipersonike rreth Tokës”.

Blerja e platformës së naftës nga SpaceX u zbulua publikisht në janar 2021. Megjithatë, që atëherë, kompania ka bërë shumë pak për Phobos ose Deimos. Kuverta e Phobos u pastrua përgjysmë në shpërthime të vështira pune, por Deimos mbeti pothuajse i paprekur. Tani, sipas SpaceNews, i dyti në komandë i SpaceX thotë se kompania ka shitur Phobos dhe Deimos dhe ka ndërprerë punën në platformat e nisjes në det të hapur Starship.

Në gusht 2021, Musk shtoi disa njohuri shtesë, duke zbuluar se platformat nuk ishin prioritet dhe se e vetmja punë e dukshme e bërë ishte rezultati i punësimit të palëve të treta nga SpaceX për të pastruar kuvertën e Phobos. Në fund të fundit, projekti mund të ketë qenë një fillim i gabuar. Duke folur në shkurt 2023, Shotwell u tha gazetarëve se ndërsa SpaceX kishte shitur pajisjet, ajo ishte ende e sigurt se “platformat [nisje] me bazë deti” do të bëheshin një aset thelbësor në të ardhmen.

Ndoshta edhe duke tejkaluar ambiciet famëkeqe të CEO-s Elon Musk, Shotwell tha se SpaceX ka “projektuar Starship për të qenë sa më shumë si operacionet e avionëve që ne mund të marrim” me shpresën për të mundësuar “dhjetëra lëshime në ditë, nëse jo qindra lëshime në ditë. .” Asnjë familje raketash në histori nuk ka lëshuar më shumë se 61 herë në një vit kalendarik, duke e bërë objektivin e kadencës së Starship të Shotwell qindra apo edhe mijëra herë më ambicioz se një rekord rakete i viteve 1980 që është ende në këmbë katër dekada më vonë.

Është e paqartë nëse rishikimet e rrepta mjedisore të FAA do të lejonin ndonjëherë SpaceX të afrohej me atë lloj kadence lëshimi duke përdorur jastëkë të ndërtuar në tokën amerikane. SpaceX luftoi gjatë dhe fort për të marrë miratimin për deri në pesë lëshime orbitale Starship në vit nga Boca Chica, Teksas. SpaceX ka marrë gjithashtu miratimin [PDF] për deri në 24 nisje Starship në vit nga një jastëk i Qendrës Hapësinore Kennedy të NASA-s në Cape Canaveral, Florida. Dhe SpaceX lejohet të lëshojë [PDF] deri në 70 raketa shumë më të vogla Falcon në vit nga dy jastëkët e saj ekzistues Cape Canaveral.

foto
foto

“Dhjetëra” deri në “qindra” nisje të Starship-it në ditë do të ishin dy ose tre renditje të përmasave përtej kadencave më të larta që FAA ka lejuar ndonjëherë. Interesi i vazhdueshëm i Shotwell për platformat lundruese nuk është kështu befasues, pasi ato mund të jenë e vetmja mënyrë që SpaceX të arrijë realisht operacione të ngjashme me ato të linjës ajrore Starship, ndërkohë që ende bashkëjetojnë me rregullatorët amerikanë.

Sipas SpaceNews, Shotwell tha se SpaceX “vërtet kanë nevojë për të fluturuar [Starship] për ta kuptuar atë – për të njohur këtë makinë – dhe më pas ne do të kuptojmë se si do ta lëshojmë atë”. Ky fokus i disiplinuar mund të jetë pikërisht ajo që i nevojitet programit Starship. Më shumë se tetëmbëdhjetë muaj pasi SpaceX për herë të parë grumbulloi plotësisht një Starship me dy faza, raketa ende nuk ka tentuar një nisje orbitale. Megjithatë, SpaceX ka investuar një sasi të madhe parash dhe përpjekjesh për ndërtimin, zgjerimin dhe optimizimin e fabrikave dhe objekteve të lëshimit për Starship, një raketë orbitale që ende nuk është shfaqur pjesërisht.

Në thelb, SpaceX ka bërë baste të mëdha me supozimin se një version i Starship që i ngjan kryesisht asaj që kompania po ndërton sot do të jetë shumë i suksesshëm, i ripërdorshëm dhe i besueshëm. Suksesi i SpaceX me testimin Falcon 9, Falcon Heavy, Dragon dhe suborbital Starship sugjeron që përfundimisht do të jetë i suksesshëm me kalimin e kohës. Sidoqoftë, dëshira e dukshme e Shotwell për të kryer nisjet orbitale të Starship dhe për të mbledhur të dhëna përpara se të bëjë investime të mëdha në infrastrukturën e re (dhe, shpresojmë, ndryshime të mëdha të dizajnit dhe “optimizime”) është një ndryshim i mirëpritur i ritmit. Shotwell thuhet se mori mbikëqyrjen e Starbase dhe Starship në fund të 2022.