CEO i Amazon: Mos prisni që ne të hapim një konkurrent ChatGPT

foto

Nëse duket sikur Amazon po mbetet pas konkurrentëve si Microsoft, Google dhe OpenAI kur bëhet fjalë për AI gjeneruese, CEO Andy Jassy ka një shpjegim.

foto

Në letrën e tij vjetore të aksionarëve , të botuar sot, Jassy thotë se Amazon është më pak i fokusuar në narrativën publike dhe më shumë në krijimin e blloqeve ndërtuese të nevojshme për ta bërë “GenAI” në një shtyllë të re të kompanisë së bashku me AWS dhe Prime. Ai i quan ato blloqe ndërtimi “primitivë”, një term që kompania e përdori për herë të parë në dokumentin e saj AWS Vision të vitit 2003, divizioni që themeloi dhe drejtoi Jassy përpara se të zëvendësonte Jeff Bezos si CEO në 2021.

foto

“Të jesh i qëllimshëm për ndërtimin e primitivëve kërkon durim,” thotë ai. “Lëshimi i çiftit të parë të shërbimeve primitive ndonjëherë mund të duket i rastësishëm për klientët (ose publikun në përgjithësi) përpara se të zbulojmë se si bashkohen këto blloqe ndërtimi.”

Gjigandi i teknologjisë lançoi dy produkte AI vitin e kaluar – Amazon Bedrock, i cili është AI gjenerues për AWS, dhe chatbot-i i tij i biznesit Amazon Q. Plus, ai shtoi “dhjetëra veçori” në Sagemaker, i cili debutoi në 2017. Të gjitha janë të orientuara drejt inxhinierëve të softuerit dhe klientëve të biznesit, në krahasim me chatbot-et me publikun si ChatGPT që janë bërë sinonim i AI gjeneruese. Megjithëse Amazon Q është një chatbot, qëllimi i tij është të ndihmojë zhvilluesit të lundrojnë në AWS.

“Ndërsa ne po ndërtojmë vetë një numër të konsiderueshëm aplikacionesh GenAI, shumica dërrmuese do të ndërtohet përfundimisht nga kompani të tjera,” thotë Jassy.

Fokusi i zhvilluesve të kompanisë do të ndihmojë në “demokratizimin e kësaj faze tjetër thelbësore të AI” dhe fuqizimin e të tjerëve për të ndërtuar modelet e tyre në vend që të garojnë Amazon për të konkurruar drejtpërdrejt me ChatGPT. “Ne jemi optimistë se shumica e kësaj AI që ndryshon botën do të ndërtohet në krye të AWS.”

A mund t’i bindë Jassy investitorët se po e drejton kompaninë në drejtimin e duhur? Debutimi i Amazon Q filloi me vështirësi pasi u shfaqën çështje të privatësisë dhe saktësisë. Vetëm në rast se bastet e saj të mëdha të brendshme nuk realizohen, Amazon investoi 4 miliardë dollarë në një kompani tjetër premtuese të AI vitin e kaluar, Anthropic. Dhe kjo i jep Alexa disa inteligjencë artificiale gjithashtu.

“Ne po shohim tërheqje të konsiderueshme në ofertat tona GenAI,” thotë Jassy. “Bedrock ka një fillim shumë të fortë me dhjetëra mijëra klientë aktivë pas vetëm disa muajsh.”