Elon Musk’s X dështoi një përpjekje për të zëvendësuar lidhjet twitter.com me x.com

foto

The new Twitter X logo at the company's headquarters in San Francisco, California, US, on Saturday, July 29, 2023. Elon Musk has changed Twitter Inc.'s logo, replacing its signature blue bird with a stylized X as part of the billionaire's vision of transforming the 17-year-old service into an everything app. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Zhvendosja e ngathët e markës së Elon Musk nga Twitter në X shkaktoi një problem potencialisht të madh këtë javë kur rrjeti social filloi të ndryshojë automatikisht twitter.com në x.com në lidhje. Zëvendësimi automatik i tekstit thuhet se aplikohet në çdo URL që përfundon në “twitter.com” edhe nëse nuk ishte në të vërtetë një lidhje twitter.com.

foto

Ndryshimi me sa duket u shfaq në aplikacionin e X për iOS, por jo në versionin ueb. Duket se ka qenë një problem për një ose dy ditë përpara se kompania të rregullonte zëvendësimin automatik të tekstit në mënyrë që të mos prekte domenet jo-Twitter.com.

foto

Gazetari i sigurisë Brian Krebs e quajti këtë veprim një dhuratë për phishers në një artikull të djeshëm. Ishte një rrezik phishing sepse mashtruesit mund të regjistronin një emër domaini si netflitwitter.com, i cili do të shfaqej si “netflix.com” në postimet në X, por klikimi i lidhjes do ta çonte një përdorues në netflitwitter.com.

“Një kërkim në DomainTools.com tregon se të paktën 60 emra domenesh janë regjistruar gjatë dy ditëve të fundit për domenet që mbarojnë në twitter.com, megjithëse hulumtimet e deritanishme tregojnë se shumica e këtyre domeneve janë regjistruar ‘në mënyrë mbrojtëse’ nga individë privatë. për të parandaluar blerjen e domeneve nga mashtruesit,” shkroi Krebs.

Edhe nëse ndryshimi do të ishte zbatuar pa probleme, zëvendësimi automatik i twitter.com me x.com nuk bën shumë për të ndihmuar Musk të çimentojë ndryshimin e markës së tij sepse x.com ende ridrejton te twitter.com.

Një nga emrat e domain të sapo regjistruar të frymëzuar nga zëvendësimi i tekstit të X është shembulli i përmendur më sipër. Lundrimi në netflitwitter.com do t’ju tregojë një mesazh që thotë: “Ky domen është blerë për të parandaluar përdorimin e tij për qëllime keqdashëse”. Faqja e internetit u krijua nga përdoruesi X @yuyu0127_ dhe vazhdon duke thënë:

Që nga 8 prilli 2024, klienti iOS Twitter (tani X) zëvendëson automatikisht tekstin “twitter.com” në postime me “x.com” si pjesë e funksionalitetit të tij. Prandaj, për shembull, një URL që duket të jetë “netflix.com” do të ridrejtohet në “netflitwitter.com” kur të klikohet.

Ju lutemi, kini parasysh se ekziston mundësia që kjo veçori të shfrytëzohet në të ardhmen, duke blerë domene që përmbajnë “twitter.com” për t’i çuar përdoruesit drejt faqeve me qëllim të keq. Ky domen, “netflitwitter.com”, është blerë për qëllime mbrojtëse për të parandaluar përdorimin e tij për aktivitete të tilla keqdashëse.

Siç vuri në dukje një përdorues tjetër i X (@Arcticstar0), “lidhja aktuale është e pandryshuar. Është vetëm mbajtësi i tekstit që shfaqet ndryshe. Pra, lidhja shkon në një url tjetër nga ajo që duket.”

Krebs citoi Sean McNee, zëvendëskryetar i kërkimit dhe të dhënave në DomainTools, të ketë thënë se “aktorët e këqij mund të regjistrojnë domenet si një mënyrë për të devijuar trafikun nga faqet e ligjshme ose markat që u jepet mundësia—shumë marka të tilla në miliona domenet kryesore përfundojnë me x, si p.sh. si webex, hbomax, xerox, xbox dhe më shumë.”

Në një artikull të martën , Mashable shkroi se X kishte rregulluar problemin “për disa nga domenet e prekura nga ky ndryshim” në mënyrë që domenet si netflitwitter.com të mos shfaqeshin më si netflix.com. Por në kohën e publikimit të këtij artikulli, Mashable tha se ishte në gjendje të “konfirmonte se aplikacioni X për iOS aktualisht po ndryshon ende shumë referenca të tjera të ‘Twitter.com’ në ‘X.com'”.

X mund të ketë që zëvendësimi i tekstit të funksionojë siç synohet tani, në mënyrë që të ndryshojë pamjen e lidhjeve twitter.com por jo lidhjet e tjera që përmbajnë fjalën “twitter”.

Një postim nga @Arcticstar0 liston disa URL reale në Twitter së bashku me “space-twitter.com”. Një pamje e ekranit në artikullin e Mashable tregoi se në një moment, ky postim, kur shfaqej në aplikacionin iOS, përktheu “space-twitter.com” si “space-x.com”. Por sot, i njëjti postim kur shikohet në aplikacionin iOS shfaq saktë “space-twitter.com” ndërsa e jep lidhjen “twitter.com” si “x.com”.

Natyrisht, duke klikuar në lidhjen e fundit ju çon në twitter.com. Shtypja e x.com në shfletuesin tuaj gjithashtu ju ridrejton te twitter.com sepse kalimi nga Twitter-në-X është mjerisht i paplotë.

Sot, kur i dërguam email adresës së kontaktit të medias së X, press@x.com, morëm përgjigjen automatike standarde “të zënë tani, ju lutemi kontrolloni përsëri më vonë”. Nuk erdhi nga një email x.com, por nga press+noreply@twitter.com.