Projekt-ligji i ri do t’i detyronte kompanitë e AI të zbulojnë përdorimin e artit me të drejtë autori

Adam Schiff prezanton projekt-ligjin mes betejës ligjore në rritje nëse kompanitë e mëdha të AI kanë bërë përdorim të paligjshëm të veprave të mbrojtura nga të drejtat e autorit.

foto

Një projekt-ligj i paraqitur në Kongresin Amerikan të martën synon të detyrojë kompanitë e inteligjencës artificiale të zbulojnë materialin me të drejtë autori që përdorin për të bërë modelet e tyre gjeneruese të AI. Legjislacioni i shton një numri në rritje të përpjekjeve nga ligjvënësit, mediat e lajmeve dhe artistët për të përcaktuar se si firmat e AI përdorin vepra krijuese si këngët, artin pamor, librat dhe filmat për të trajnuar softuerin e tyre – dhe nëse ato kompani po ndërtojnë në mënyrë të paligjshme mjetet e tyre nga përmbajtjet me të drejtë autori.

foto

Kongresmeni demokrat i Kalifornisë, Adam Schiff prezantoi projektligjin, Aktin Gjenerativ për Zbulimin e të Drejtave të Autorit të AI, i cili do të kërkonte që kompanitë e AI të dorëzojnë çdo punë me të drejtë autori në grupet e tyre të të dhënave të trajnimit në Regjistrin e të Drejtave të Autorit përpara se të lëshojnë sisteme të reja gjeneruese të AI, të cilat krijojnë tekst, imazhe, muzikë. ose video në përgjigje të kërkesave të përdoruesve. Projektligji do t’u kërkojë kompanive të paraqesin dokumente të tilla të paktën 30 ditë përpara se të debutojnë publikisht mjetet e tyre të AI, ose do të përballen me një ndëshkim financiar. Të dhëna të tilla përfshijnë miliarda rreshta teksti dhe imazhesh ose miliona orë muzikë dhe filma.

“AI ka potencialin shkatërrues për të ndryshuar ekonominë tonë, sistemin tonë politik dhe jetën tonë të përditshme. Ne duhet të balancojmë potencialin e jashtëzakonshëm të AI me nevojën thelbësore për udhëzime dhe mbrojtje etike, “tha Schiff në një deklaratë.

Nëse kompanitë e mëdha të inteligjencës artificiale me vlerë miliarda kanë bërë përdorim të paligjshëm të veprave të mbrojtura nga të drejtat e autorit, është gjithnjë e më shumë burimi i proceseve gjyqësore dhe hetimeve të qeverisë. Projektligji i Schiff-it nuk do të ndalonte AI nga trajnimi për materialet me të drejtë autori, por do t’u vinte një barrë të konsiderueshme kompanive për të renditur një pjesë masive të veprave që ato përdorin për të ndërtuar mjete si ChatGPT – të dhëna që zakonisht mbahen private.

Fatura e Schiff-it, e cila u raportua për herë të parë nga Billboard , ka marrë mbështetjen e shumë organizatave dhe sindikatave të industrisë së argëtimit, duke përfshirë Shoqatën e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës, Fotografët Profesionistë të Amerikës, Shoqatën e Regjisorëve të Amerikës dhe Shoqatën e Aktorëve të Ekranit- Federatën Amerikane të Televizionit dhe Artistët e Radios.

“Gjithçka e krijuar nga AI në fund të fundit buron nga një burim krijues njerëzor. Kjo është arsyeja pse përmbajtja krijuese njerëzore – prona intelektuale – duhet të mbrohet”, tha Duncan Crabtree-Ireland, drejtor ekzekutiv kombëtar i SAG-AFTRA dhe kryenegociatori.

Kompanitë e njohura të inteligjencës artificiale si OpenAI po përballen me padi lidhur me përdorimin e pretenduar të veprave të mbrojtura nga të drejtat e autorit për të ndërtuar mjete si ChatGPT. Si Sarah Silverman ashtu edhe New York Times kanë paraqitur pretendime për shkelje të të drejtave të autorit kundër startup-it. OpenAI ka punësuar një sërë avokatësh kryesorë vitin e kaluar, sipas Washington Post, teksa po përgatitet të përballet me mbi një duzinë padish të mëdha.

OpenAI dhe kompani të tjera të inteligjencës artificiale kanë mohuar keqbërjen dhe pretendojnë se përdorimi i tyre i materialit me të drejtë autori bie nën përdorimin e drejtë, një doktrinë ligjore që lejon disa përdorime të palicensuara të materialeve me të drejtë autori në kushte të caktuara. Strategjia ligjore paraqet një provë të madhe për ligjin për të drejtën e autorit dhe rezultati mund të shkatërrojë jetesën e artistëve ose rezultatin përfundimtar të OpenAI. Në një paraqitje në një komitet të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar në fillim të këtij viti, avokatët për OpenAI pohuan se “ligjërisht, ligji për të drejtën e autorit nuk e ndalon trajnimin”. OpenAI deklaroi gjithashtu në atë paraqitje se, pa akses në veprat me të drejtë autori, mjetet e tij do të pushonin së funksionuari.

Ndërsa kompanitë gjeneruese të inteligjencës artificiale kanë zgjeruar aftësitë e veglave të tyre, punonjësit e industrisë së argëtimit gjithashtu janë kundërshtuar kundër teknologjisë dhe kërcënimit të saj të mundshëm ndaj të drejtave të artistëve. Javën e kaluar, një grup prej mbi 200 artistësh muzikorë të profilit të lartë lëshuan një letër të hapur duke bërë thirrje për mbrojtje të shtuar kundër AI dhe duke kërkuar që kompanitë të mos zhvillojnë mjete që mund të minojnë ose zëvendësojnë muzikantët dhe kompozitorët.