Çfarë do të shohë teleskopi gjigant James Webb që Hubble nuk mund ta shohë

foto

Astronomët si Christine Chen janë të emocionuar për nisjen e afërt të teleskopit hapësinor James Webb.

Instrumenti prej 10 miliardë dollarësh, gjysma e madhësisë së një aeroplani 737 dhe i mbushur me pasqyra të veshura me ar, do të orbitojë 1 milion milje nga Toka dhe do të shikojë në vende që njerëzimi nuk i ka parë më parë. Kjo përfshin disa nga yjet e parë të lindur ndonjëherë, galaktikat më të largëta dhe planetët kureshtarë në kozmos.

“Është vërtet fantastike,” u mrekullua Chen, një astronom në Institutin Shkencës të Teleskopit Hapësinor, një organizatë që do të drejtojë teleskopin hapësinor James Webb, ose JWST.

Nisja e instrumentit është parashikuar për 18 dhjetor 2021, megjithëse muajt e fundit teleskopi ka qenë shpesh në lajme për arsye që nuk lidhen me përpjekjet e tij shkencore. NASA e quajti instrumentin e mrekullueshëm pas James Webb, udhëheqësi i NASA-s në vitet 1960, i cili mbikëqyrte agjencinë gjatë një kohe kur qeveria federale persekutoi dhe pushoi punonjësit LGBTQ nga NASA dhe departamente të tjera. Ishte një kohë e turpshme në historinë amerikane e quajtur “Trikim i Lavandës”. Tani për tani, NASA tha se do të mbajë etiketën JWST pasi nuk ka gjetur asnjë provë për Webb që “garanton ndryshimin e emrit”.

JWST, i quajtur fillimisht “Teleskopi Hapësinor i Gjeneratës së ardhshme” në vitet 1990, do t’i bashkohet teleskopit legjendar të hapësirës Hubble për të kapur pamje të qarta të universit nga hapësira. Hubble është një thesar shkencor. Gjatë tre dekadave që është orbituar 340 milje mbi Tokë, Hubble ka ofruar pamje të paprecedentë dhe të shkëlqyer të kozmosit, galaktikave dhe planetëve. Megjithatë JWST nuk është një zëvendësim për plakjen e Hubble. JWST është një pasardhës, me aftësi të ndryshme dhe të avancuara.

Ja çfarë JWST, dhe në fund të fundit ju, do të shihni se Hubble nuk mund ta bëjë.

Teleskopët me pasqyra më të mëdha mund të shohin objekte më të zbehta. Kjo për shkak se pasqyrat më të mëdha kapin më shumë dritë. Imagjinoni grimcat e dritës si topa pingpongu dhe pasqyrat e një teleskopi si një kovë. Pasqyra e Hubble është rreth tetë këmbë në diametër, ndërsa pasqyra e JWST është shumë më e madhe, me diametër mbi 21 këmbë.

“Do të mbledhësh më shumë topa pingpongu,” shpjegoi Jean Creighton, një astronom dhe drejtor i Planetariumit Manfred Olson në Universitetin e Wisconsin-Milwaukee.

Kapja e më shumë dritë është kritike për vëzhgimin e yjeve dhe galaktikave më të hershme që u formuan në univers, mbi 13 miliardë vjet më parë. Universi po zgjerohet pareshtur, që do të thotë se është rritur ose shtrirë vazhdimisht që nga fillimi i tij i dhunshëm (“Shpërthimi i Madh”), kështu që drita nga këto pjesë të lashta të kozmosit është shumë, shumë, shumë larg (miliarda vite drite). Drita më e largët la yjet miliarda vjet më parë, kështu që vëzhgimi i kësaj drite është si të shikosh në të kaluarën e thellë dhe të thellë.

“Ne po shikojmë prapa në kohë,” tha Chen. (Edhe kur shikojmë yllin tonë – me mbrojtje – ne gjithashtu shikojmë në të kaluarën; duhen më shumë se tetë minuta që rrezet e diellit të arrijnë në Tokë.)