NASA dëshiron të blejë më shumë udhëtime astronautësh në anije kozmike private

foto

NASA dëshiron që më shumë firma të sektorit privat të transportojnë astronautët në hapësirë, duke përfshirë misionet drejt dhe nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës. Agjencia ka bërë një kërkesë për informacion, një hap fillestar drejt dhënies së kontratave.

Njoftimi i NASA-s vjen vetëm disa ditë pasi një kontraktues i tillë i sektorit privat, Boeing, njoftoi se fluturimi tjetër testues i taksisë së tij astronaut Starliner është shtyrë deri në vitin 2022. Starliner fillimisht ishte planifikuar të nisej në gusht, para se një çështje me valvulat e gabuara të shtynte orarin përsëri në një kohë ende të papërcaktuar vitin e ardhshëm.

“NASA ka nevojë për fluturime shtesë me rotacion të ekuipazhit në stacionin hapësinor përtej dymbëdhjetë misioneve që agjencia i ka dhënë Boeing dhe SpaceX sipas kontratave aktuale,” tha në një deklaratë Phil McAlister, drejtori i fluturimeve komerciale të NASA-s në hapësirë.

Këto kontrata aktuale datojnë që nga viti 2014, kur NASA i dha kontratat e transportit Boeing dhe SpaceX, nëpërmjet Programit Komercial të Ekuipazhit, për të transportuar astronautë drejt dhe nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor pas daljes në pension të anijes kozmike në 2011. Përgjigja e Boeing për kontratën ka qenë Starliner — një anije kozmike që deri më tani ka kryer vetëm një fluturim provë pa ekuipazh që nuk arriti të arrijë në stacionin hapësinor.

Ndërkohë, SpaceX ka fluturuar tashmë tre misione të ekuipazhit në laboratorin e orbitës (dy misione operacionale dhe një fluturim provë), dhe kompania po bëhet gati për të nisur një staf tjetër prej katër astronautësh në stacion javën e ardhshme.

Plani fillestar i NASA-s ishte që fluturimet fillestare të ekuipazhit komercial të rriteshin në vitin 2017. Por vonesat në pjesët e SpaceX dhe Boeing bënë që NASA të vazhdonte të dërgonte astronautë në ISS në bordin e fluturimeve ruse Soyuz. Astronautët e parë që mbërritën në ISS nëpërmjet një Crew Dragon – Bob Behnken dhe Doug Hurley – e bënë këtë në maj 2020 me misionin Demo-2.

Tani, NASA me sa duket dëshiron të forcojë listën e saj të opsioneve. Ata e kanë caktuar vitin 2027 si një afat përfundimtar për sistemet e ardhshme të fluturimit për të marrë certifikimin. Numri i misioneve shtesë të ekuipazhit komercial që NASA synon të fluturojë, si dhe numri i vendeve që agjencia synon të blejë në secilin mision, do të përcaktohet “në varësi të kërkesave të misionit”.