Çfarë ishte kjo “ngjarje e ndritshme” blu e fotografuar nga stacioni hapësinor?

foto

Më 8 tetor, astronauti francez Thomas Pesquet kapi diçka jashtëzakonisht të rrallë nga bordi i Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar (ISS).

Fotografia-e cila është një kornizë e vetme e marrë nga një kalim kohe më e gjatë-mund të duket sikur tregon një bombë kobalti që shpërthen mbi Evropë, por kjo dritë blu e frikshme nuk bëri asnjë dëm. Në fakt, shumica e njerëzve nuk do ta kishin vënë re që po ndodhte.

Në vend të kësaj, korniza tregon diçka shumë më pak ogurzezë të quajtur “ngjarje e ndritshme kalimtare”-një fenomen i ngjashëm me rrufenë që godet lart në atmosferën e sipërme.

Gjithashtu të njohura si ndriçimi i sipërm atmosferik, ngjarjet ndriçuese kalimtare janë një mori fenomenesh të lidhura që ndodhin gjatë stuhive, por dukshëm më lart se ku do të shfaqet ndriçimi normal. Ndërsa lidhen me ndriçimin, ato funksionojnë pak më ndryshe.

Ka ‘avionë blu’, të cilët ndodhin më poshtë në stratosferë, të shkaktuar nga rrufeja. Nëse ndriçimi përhapet përmes rajonit të ngarkuar negativisht (sipër) të reve të stuhisë para se të kalojë përmes rajonit pozitiv më poshtë, rrufeja përfundon duke goditur lart, duke ndezur një shkëlqim blu nga azoti molekular.

Pastaj ka SPRITE të kuqe (trazira stratosferike/mesosferike që rezultojnë nga elektrizimi intensiv i stuhisë) – shkarkimet elektrike që shpesh shkëlqejnë në të kuqe, që ndodhin lart mbi një qelizë stuhie, të shkaktuara nga shqetësimet nga rrufeja poshtë – dhe ELVES të kuqe pak më të zbehta (Emetimi i dritës dhe shumë Shqetësimet me Frekuencë të Ulët për shkak të Burimeve të Pulsit Elektromagnetik) në jonosferë.

Duke iu përmbajtur temës, ka edhe TROLL (Linje të ndritshme optike të kuqe kalimtare) të cilat ndodhin pas SPRITE të forta, si dhe Pixies dhe GHOSTS. Ne jemi të sigurt që shkencëtarët u argëtuan shumë duke emëruar të gjitha këto fenomene.

“Ajo që është magjepsëse në këtë rrufe është se vetëm disa dekada më parë ato ishin vëzhguar në mënyrë anekdotike nga pilotët dhe shkencëtarët nuk ishin të bindur se ata vërtet ekzistonin,” shpjegon Pesquet në një mbishkrim fotografie.

“Shpejt përpara disa vjet dhe ne mund të konfirmojmë kukudhët, dhe spritet janë shumë të vërteta dhe mund të ndikojnë edhe në klimën tonë!”

Megjithëse Pesquet nuk shpjegon në mënyrë specifike se çfarë lloj ngjarje të ndritshme po shohim, ky imazh i veçantë mund të jetë duke treguar një “starter blu”, i cili është një avion blu që nuk arrin fare në pjesën e avionit, dhe në vend të kësaj krijon një shkëlqim më i shkurtër dhe më i ndritshëm.

Këto ngjarje janë veçanërisht të vështira për t’u fotografuar nga toka pasi të dyja janë shumë të larta në qiell dhe gjithashtu mbulohen rregullisht nga retë e stuhisë. Plus, fenomenet zakonisht zgjasin vetëm për milisekonda ose disa sekonda çdo herë.

Me të gjitha ato gjëra në mendje, e bën ISS një vend veçanërisht të mrekullueshëm për të kërkuar këto ngjarje kalimtare, veçanërisht nëse keni një kalim kohe të aktivizuar. Deri më tani ne kemi parë një numër të këtyre ngjarjeve të kapura nga astronautët në ISS, dhe një numër të vogël të marrë nga toka.

Interestshtë interesante që Toka nuk është as vendi i vetëm ku zhvillohen shfaqjet e dritës, me kërkuesit që zbuluan vitin e kaluar se ‘shpërthimet blu’ po ndodhnin edhe në Jupiter.

“Stacioni Hapësinor është jashtëzakonisht i përshtatshëm për këtë observator pasi fluturon mbi ekuator ku ka më shumë stuhi,” thotë Pesquet.

“Kjo është një dukuri shumë e rrallë dhe ne kemi një strukturë jashtë laboratorit Columbus të Evropës kushtuar vëzhgimit të këtyre ndezjeve të dritës.”

Shpresojmë që ky hulumtim të na japë shumë më tepër fotografi të këtij fenomeni të pabesueshëm në të ardhmen!