Në një krater shkëmbor izraelit, shkencëtarët simulojnë jetën në Mars

foto

Nga dera e bazës së ekspeditës, disa hapa të vegjël në të majtë kalon një rover autonom. Disa kërcime gjigante në të djathtë është një grup panelesh diellore. Peizazhi është shkëmbor, kodrinor, i ngjyrosur me të kuqe. Qëllimi i ngjan Marsit.
Këtu, në kraterin Ramon në shkretëtirën e Izraelit jugor, një ekip prej gjashtë vetësh – pesë burra dhe një grua – kanë filluar të simulojnë se si do të jetë të jetosh për rreth një muaj në planetin e kuq.

Habitati i tyre AMADEE-20 është i vendosur nën një dalje shkëmbore. Brenda tyre flenë, hanë dhe kryejnë eksperimente. Jashtë ata veshin kostume shaka të pajisura me kamera, mikrofona dhe sisteme të frymëmarrjes të pavarura.

“Ne kemi moton e dështimit të shpejtë, dështimit të lirë dhe kemi një kurbë të madhe të të mësuarit. Sepse për çdo gabim që bëjmë këtu në tokë, shpresojmë të mos e përsërisim në Mars,” tha Gernot Gromer, drejtor i Hapësirës Austriake Forum.

Shoqata austriake po drejton projektin së bashku me Agjencinë Hapësinore të Izraelit dhe grupin lokal D-MARS.

Një numër sondash të fundit të Marsit kanë mahnitur tifozët e astronomisë në të gjithë botën me roverë robotikë si Perseverance të NASA -s dhe, për herë të parë, zgjuarsia e helikopterit, duke ofruar një vështrim të sipërfaqes së planetit. Por një mision i drejtuar ka të ngjarë të ketë më shumë se një dekadë pushim.

Me AMADEE-20, e cila duhej të ndodhte në vitin 2020, por u shty për shkak të COVID-19, ekipi shpreson të sjellë një pasqyrë të re që do të ndihmojë në përgatitjen për atë mision, kur të vijë.

“Habitati, tani për tani, është stacioni më kompleks, më modern i kërkimit analog në këtë planet,” tha Gromer, duke qëndruar pranë strukturës 120 metra katrorë (1,300 metra katrorë) e formuar si dy yurtë të mëdhenj, të lidhur.

Gjashtë anëtarët e ekipit janë vazhdimisht në kamera, shenjat e tyre jetësore të monitoruara, lëvizjet e tyre brenda gjurmohen për të analizuar pikat e preferuara për grumbullim. E gjithë kjo për të kuptuar më mirë faktorin njerëzor, tha Gromer.

Jashtë, inxhinierë dhe specialistë të tjerë punojnë me një dron dhe rover për të përmirësuar navigimin dhe hartën autonome në një botë ku GPS nuk është i disponueshëm.

Së bashku ata do të kryejnë më shumë se 20 eksperimente në fusha përfshirë gjeologjinë, biologjinë dhe mjekësinë dhe shpresojnë të publikojnë disa nga rezultatet kur të përfundojnë.

“Ne jemi gjashtë persona që punojmë në një hapësirë të ngushtë nën një presion të madh për të bërë shumë teste. Me siguri do të ketë sfida,” tha Alon Tenzer, 36 vjeç, i veshur me kostumin hapësinor që mban rreth 50 kg (110 lb) të pajisjet. “Por unë i besoj ekuipazhit tim se ne jemi në gjendje t’i kapërcejmë ato sfida.”