Cilat kafshë kanë kafshimin më të fortë?

foto

Tyrannosaurus rex dhe megalodon janë yje të përsëritur të trillimeve shkencore për një arsye: pickimet e tyre ishin të egra. Por cilat krijesa të zhdukura dhe të gjalla ushtrojnë në të vërtetë forcën më të fortë të kafshimit?

Forca e kafshimit, sipas një studimi të botuar në Frontiers, është forca që gjenerojnë muskujt dhe kockat e nofullës së sipërme dhe të poshtme kur një kafshë kafshon. Kafshët me forca të forta kafshimi zakonisht nuk e kanë problem të kapin gjahun që lufton. Disa grabitqarë madje janë në gjendje të depërtojnë prenë me forca të blinduara veçanërisht të forta.

Nga të gjitha krijesat e gjalla sot, krokodili i ujit të kripur (Crocodylus porosus) ka forcën më të fortë të kafshimit të njohur, në 16,460 njuton (njutonët matin madhësinë e forcës), zbuloi një studim i vitit 2012 në revistën PLOS One. Për krahasim, 1 njuton është i barabartë me rreth një çerek kile forcë. Çfarëdo që përfundon në nofullat e një krokodili të ujit të kripur i nënshtrohet forcës ekstreme gjatë gulçimeve të tij që vdes.

foto

Ka dy pretendentë që mund të sfidojnë – dhe ndoshta mundin – krokun, por forcat e tyre të kafshimit nuk janë matur në një mjedis të gjallë, sepse këto kafshë janë grabitqarë ujorë. Nëse konfirmohet, forca më e fortë e kafshimit mund të jetë ajo e orkës (Orcinus orca), e vlerësuar në 84,516 njuton nga Shoqëria Hollandeze e Peshkaqenëve, e ndjekur nga larg nga forca e kafshimit të një peshkaqeni të bardhë (Carcharodon carcharias), në rreth 18,000 njuton, sipas për modelet kompjuterike të përdorura në një studim të vitit 2008 të botuar në Journal of Zoology.

Midis kafshëve të zhdukura, zogu i T. rex mund të ketë qenë mbret, me një vrasës prej 35,000 njutonësh (hapet në skedën e re) kur goditi Tokën nga rreth 68 milionë deri në 66 milionë vjet më parë. Peshkaqeni i madh Megalodon (Otodus megalodon) terrorizoi detet nga 15 milion deri në 3.6 milion vjet më parë me një forcë pickimi deri në 182,200 njuton. Megjithatë, ka ende pyetje nëse peshkaqeni mund ta mposht dinosaurin. Ata janë të vështirë për t’u përballur me njëri-tjetrin sepse nofullat e peshkaqenëve dhe dinozaurëve kanë lloje dhe numër të ndryshëm dhëmbësh, shpjegoi Jack Tseng, një biolog dhe asistent profesor i biologjisë integruese në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Forca e kafshimit mund të matet drejtpërdrejt ose të vlerësohet në mënyrë indirekte. Kafshët e gjalla mund të kafshojnë në një matës të forcës, që është mënyra se si shkencëtarët matën kafshimin ekstrem të krokodilit të ujit të kripur. Për kafshët e gjalla që shkencëtarët nuk kanë mundur t’i testojnë në këtë mënyrë, të tilla si orka dhe peshkaqenë, forca e kafshimit bazohet në atë që dihet për strukturën e trupit të tyre, formën dhe llojin e gjahut që ata gjuajnë.

Kafshët e zhdukura janë më të ndërlikuara. Vetëm kockat e nofullës mbeten në një kafkë, kjo është arsyeja pse studiuesit përdorin simulime kompjuterike për të rikrijuar muskujt e nofullës që janë dekompozuar prej kohësh.

foto

Çfarë shkon në një pickim dërrmues? Karakteristika të shumta – duke përfshirë forcën e kokës dhe nofullës – luajnë një rol. Dhëmbët janë gjithashtu një armë. Vetëm koka e T. Rex-it kishte fuqi dërrmuese të kockave, por kishte edhe dhëmbë të dhëmbëzuar si thikë. Megjithatë, ka një faktor që dominon të gjithë të tjerët, nëse pyet Daniel Huber, një profesor dhe kryetar i studimeve mjedisore në Universitetin e Tampa në Florida.

“Madhësia [trupi] është faktori i vetëm më i rëndësishëm në përcaktimin e forcës së kafshimit,” tha Huber për Live Science në një email.

Huber ka zbuluar se madhësia e një grabitqari mbizotëron çdo gjë tjetër, duke përfshirë gjerësinë e kokës deri tek forca e armaturës së presë. Muskujt ngjitës të nofullës, të cilët janë përgjegjës për mbylljen e kockave të nofullës, janë vendimtare. “Madhësitë dhe pozicionet e këtyre shtuesve mund të ndryshohen në mënyrë evolucionare për të maksimizuar sasinë e forcës së muskujve që mund të transmetohet në forcën e kafshimit,” tha ai për Live Science në një email.

Sipas simulimeve kompjuterike të mbretit dinosaur, ikonik T. Rex me sa duket kishte nofulla të fuqishme. Kur merret parasysh mprehtësia e dhëmbëve të tij, vlerësimet e forcës së kafshimit të dinos ngrihen në qiell, tha Huber. Por një pjesë e kësaj force totale vjen jo vetëm nga forca e kafshimit, por edhe nga presioni shtesë i kafshimit të ushtruar nga ata dhëmbë të mprehtë.

“Në përgjithësi, sa më e mprehtë të jetë maja e dhëmbit, aq më e lartë është forca potenciale e kafshimit duke pasur parasysh të njëjtën forcë hyrëse të muskujve, sepse çdo forcë e tillë do të përqendrohej në majën e një dhëmbi”, shtoi Tseng.

Jo të gjitha kafshët me një forcë të madhe kafshimi janë të mëdha dhe dhëmbëzore. Disa nuk janë as grabitqarë. Finch e madhe e tokës Galapagos (Geospiza magnirostris) ka forcën më intensive të kafshimit për madhësinë e saj, sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në revistën Proceedings of the Royal Society B. Ky zog peshon vetëm rreth 1 ons (33 gram), por sqepi i tij mund të thyejë arrat dhe farat e forta me një forcë prej 70 njutonësh, që do të thotë se ka forcën më të fuqishme të kafshimit për madhësinë e trupit, sipas studimit. Kjo i jep finçit 320 herë më shumë fuqinë kafshuese se T. Rex.

Si krahasohen njerëzit? Kafshimi më i vështirë që speciet tona mund të përballojnë është rreth 1000 njuton, kështu që ne nuk jemi as në të njëjtën ligë.