Shkencëtarët zhvillojnë ‘beton kozmik’ për të ndërtuar habitate në Mars

foto

Mbi 50 vjet pasi njeriu i parë shkeli në Hënë, njerëzimi po përgatitet të ndërmarrë hapat e ardhshëm të mëdhenj në eksplorimin e hapësirës. Hëna, dhe përfundimisht Marsi, do të jenë destinacionet e para për vendosjen e njerëzve.

foto

Shkencëtarët kanë testuar materiale të ndryshme për ndërtimin e habitateve të tilla në Mars. Një risi në këtë fushë vjen nga shkencëtarët e Universitetit të Mançesterit. Ata kanë zhvilluar një ‘beton kozmik’ të ri të përbërë nga pluhuri jashtëtokësor, thuhet në një njoftim për shtyp.

foto

Duke qenë se asnjë kthim i shpejtë në Tokë nuk do të ishte i mundur gjatë këtyre misioneve në hapësirën e thellë, është e rëndësishme të mbështeteni në materialet që mund të gjenden në vend. Eksportimi i materialeve të infrastrukturës nga Toka do të ishte tepër i shtrenjtë për agjencitë hapësinore.

Materiali i ri njihet si ‘StarCrete’. Përveç pluhurit jashtëtokësor, ai përbëhet nga niseshteja e patates dhe kripa.

Kur përzihet me pluhurin e simuluar të Marsit, ekipi tregoi se niseshteja e patates vepron si një agjent lidhës për këtë beton. Materiali që rezulton ishte dy herë më i fortë se betoni i zakonshëm dhe mund të përdoret për ndërtim në botët e jashtme.

Studimi vëren se StarCrete ka një forcë prej 72 Megapascals (MPa), ndërsa betoni i zakonshëm ka një forcë prej 32 MPa. Kur u testua me pluhurin e hënës, StarCrete ia kaloi të gjithë të tjerëve në 91 MPa.

Sipas llogaritjeve, një thes 55 paund (25 kilogramë) me patate përmban niseshte të mjaftueshme për të prodhuar gati gjysmë ton StarCrete – 213 tulla. Ata zbuluan gjithashtu se kripa e zakonshme (kloruri i magnezit, i cili gjendet në Mars) dhe lotët e astronautëve mund të ndihmojnë më tej në përmirësimin e forcës së këtij materiali.

Më parë, ekipi testoi gjakun dhe urinën e njeriut si një agjent lidhës; megjithatë, kjo është jopraktike për punë në shkallë të gjerë dhe shëndeti i astronautëve mund të rrezikohet në një mjedis të ashpër hapësinor.

“Meqenëse ne do të prodhojmë niseshte si ushqim për astronautët, kishte kuptim ta shikojmë atë si një agjent lidhës dhe jo gjakun e njeriut. Gjithashtu, teknologjitë aktuale të ndërtimit kanë nevojë ende për shumë vite zhvillim dhe kërkojnë energji të konsiderueshme dhe pajisje shtesë të rënda të përpunimit, të cilat të gjitha shtoni koston dhe kompleksitetin e një misioni. StarCrete nuk ka nevojë për asnjë nga këto dhe kështu e thjeshton misionin dhe e bën atë më të lirë dhe më të realizueshëm,” tha Dr. Aled Roberts nga Universiteti i Mançesterit dhe studiuesi kryesor për këtë projekt, në një deklaratë.

Për më tepër, StarCrete mund të jetë një alternativë më miqësore me mjedisin ndaj betonit tradicional të përdorur në Tokë. Prodhimi i çimentos dhe betonit përbëjnë rreth tetë për qind të emetimeve globale të CO2. Pas përfundimit të këtij studimi, ekipi do të vazhdojë të eksperimentojë me rritjen e fuqisë së StarCrete për përdorim në të ardhmen.