Çudirat më të fundit të shkencëtarëve kinezë

foto

Shkencëtarët në Kinë pretendojnë një tjetër përparim në informatikë, duke thënë se kompjuteri kuantik i tyre do vetëm 72 minuta për të bërë një detyrë që do t’i duhej super kompjuterit më të fuqishëm të paktën tetë vjet.

Në një letër jo-vlerësuese të botuar në fund të muajit të kaluar, ekipi i udhëhequr nga Pan Jianwei, një fizikant nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë së Kinës në Hefei, tha se procesori kuantik i Zuchongzhi vendosi një rekord për të sfiduar “llogaritjen klasike”.

“Eksperimenti ynë pa dyshim vendosi një detyrë llogaritëse që mund të përfundojë nga një kompjuter kuantik në 1,2 orë, por do të marrë të paktën një kohë të paarsyeshme për çdo super kompjuter”, tha ekipi në letrën e botuar në shërbimin para-shtypur ArXiv.org.

Studiuesit kinezë kanë hartuar një pëlhurë që ata thonë se mund të ftohë trupin me gati 5 gradë Celsius dhe mund të ndihmojë njerëzit të përballen me të rritjen e temperaturave.

“Metafabrik” – i projektuar nga një ekip shkencëtarësh nga i gjithë vendi – duket si material i zakonshëm i bluzave dhe përdor teknologjinë që e bën atë të lëshojë rrezatim mes-infra të kuqe (MIR) për të ulur temperaturën e përdoruesit, sipas letrës së tyre botuar në revistën Science të enjten.

“Testet treguan se një person që mban metafabrikën tonë mund të ftohet 4.8 gradë [40.6 gradë Fahrenheit] më poshtë sesa kur mban pambuk komercial,” thanë studiuesit. “Efektshmëria e kostos dhe performanca e lartë e metafabrikave tona paraqesin përparësi të mëdha për veshjet inteligjente, tekstilet inteligjente dhe aplikimet e ftohjes rrezatuese pasive”.

Lëkura e njeriut natyrshëm lëshon MIR, e cila – si rrezatimi tjetër infra të kuqe – është e padukshme për syrin, por mund të ndihet si nxehtësi. Ndërsa temperatura normale e lëkurës është rreth 37 gradë, shkencëtarët thanë se veshja e metafabrikut mund të ftohë lëkurën në 31-32 gradë.

Ata krijuan pëlhurën, e cila mund të ngjyroset me ngjyra të ndryshme, për t’i mbajtur njerëzit të freskët në një botë që po ndjen gjithnjë e më shumë efektet e saj

ndryshimi i klimës

. Viti i kaluar ishte në të njëjtin nivel me vitin 2016 si më i nxehti i regjistruar, me temperatura mesatare globale 1.02 gradë më të larta se sa për mesataren fillestare 1951-80, sipas Institutit të Studimeve Hapësinore të Nasa’s Goddard. Amerika e Veriut aktualisht po përjeton një valë vdekjeprurëse vdekjeprurëse, me Las Vegas, Nevada që raporton një të lartë të të gjitha kohërave me 47.2 gradë të Shtunën, ndërsa Lugina e Vdekjes në Kaliforni arriti 54 gradë.

Shkencëtarët kinezë thonë se veshja mund të jetë një mënyrë për të mbajtur të freskët gjatë nxehtësisë.

“Si medium mbizotërues që mbron lëkurën nga ambienti i jashtëm, veshja mund të jetë kandidati perfekt për t’u zbatuar me funksionalitetin e ftohjes rrezatuese të ditës,” tha gazeta.

Projekti është një bashkëpunim midis studiuesve nga Universiteti Huazhong i Shkencës dhe Teknologjisë, Universiteti i Tekstilit Wuhan, Qendra e Kërkimit të Inxhinierisë Inteligjente që vishet e Qingdao dhe Akademia e Tekstileve Kineze në Pekin.

Veshja për të rrahur nxehtësinë zakonisht do të thotë pëlhurë me ngjyrë të çelët për të reflektuar dritën e dukshme, ose pëlhurë që reflekton rrezatim tjetër elektromagnetik nga dielli si rrezatimi ultraviolet (UV) dhe rrezatimi afër infra të kuqe (NIR). Kur emetohet nga një objekt, NIR shpesh absorbohet nga molekulat e ujit aty pranë, duke ngrohur ajrin përreth, gjë që e bën atë më pak efektiv në ftohje. Por MIR mund të qetësohet si nga një objekt ashtu edhe nga rrethina ndërsa energjia shkon direkt në hapësirë.

Kur metafabrika 550 mikrometër vjen në kontakt të ngushtë me lëkurën, ai përdor lidhje kimike për të thithur nxehtësinë e trupit dhe për të ri-emetuar energjinë e tij në hapësirë ​​si MIR. Beenshtë përpunuar për të reflektuar si UV ashtu edhe NIR. Pluhuri i dioksidit të titanit, një substancë gjithashtu e gjetur në kremin ndaj diellit, u shtua në fijet polimer të rrobave për t’i bërë ato reflektuese dhe ka acid polilaktik për të lejuar që materiali të lëshojë MIR.

Shkencëtarët thanë se pëlhura u krijua duke përdorur një teknikë gërshetimi që lejon ajrin të qarkullojë dhe ata vlerësojnë se do të kushtonte 10 përqind më shumë për t’u prodhuar sesa pambuku tradicional – ata thuhet se po shikojnë prodhimin masiv të pëlhurës.

Ata nuk janë të parët që provojnë të përdorin teknologjinë MIR-emetuese për veshje për të qetësuar përdoruesin. Studiuesit e Universitetit Stanford dolën me një pëlhurë në 2017 që ulte temperaturën e trupit me rreth 3 gradë, por pëlhura 45 mikrometër ishte jashtëzakonisht e hollë – rreth një e treta e trashësisë së një këmishë të lehtë prej liri.

Yi Cui, një shkencëtar i materialeve me Stanford i cili udhëhoqi studimin e vitit 2017, i tha Shkencës në një raport të veçantë se teknologjia që emeton MIR ishte përdorur vetëm në sipërfaqe të palëvizshme, kështu që ekipi kinez duhet të shikojë sa efektive ishte kur një person qëndron në këmbë ose duke lëvizur, dhe ai vuri në dukje se nuk ishte e qartë nëse do të funksiononte gjithashtu edhe për veshje të lirshme.