Dario Costa vendos rekord botëror duke fluturuar përmes një tuneli

foto

Ishte vetëm pas agimit të Shtunën, 4 Shtator 2021, kur Dario Costa, një pilot profesionist i garash, fluturoi avionin e tij të modifikuar posaçërisht Zivko Edge 540 brenda një prej tuneleve të dyfishtë Çatalca në Autostradën Veriore Marmara të Turqisë.

Me mbi dy dekada përvojë fluturimi dhe bëmat e shumta të aviacionit për meritë të tij, 41-vjeçari kishte regjistruar më shumë se 5,000 orë në ajër-më shumë se gjysma në aerobatikë me performancë të lartë. Ai madje do të bëhej italiani i parë që shënoi një fitore në Klasën Sfiduese në Garat Ajrore Red Bull. Costa kishte vite që ëndërronte për Tunnel Pass dhe do të ishte ndërmarrja e tij më e kërkuar dhe komplekse ende.

I rrethuar nga harku prej betoni i mureve, Costa u ngrit në dritën e zbehtë të tunelit të parë në 6:43 të mëngjesit me orën lokale, me orën e hershme duke e vënë diellin në shpinë dhe duke ofruar kushte optimale të ambientit. Pastrimi i kufizuar nga lartësi do të thoshte se ai duhej ta mbante avionin në një shteg fluturimi pak mbi asfalt, ndërsa menaxhonte edhe një diferencë klaustrofobike prej vetëm rreth katër metrash midis secilës majë të krahut dhe mureve të pafalshëm.

Ndryshimet në rrjedhën e ajrit, të kombinuara me drejtimin shumë të ndjeshëm të avionit, kërkonin kohë reagimi prej më pak se 250 milisekonda pasi Costa ekzekutoi lëvizje të shkëlqyera të dorës vetëm milimetra gjatë gjithë fluturimit.

Një nga momentet më kritike erdhi kur aeroplani kaloi përmes hapësirës 360 metra midis tuneleve, gjë që ekspozoi avionin e lehtë në erërat e kundërta ndërsa Costa përgatitej ta fuste atë në hapjen e ngushtë të tunelit të dytë.

“Gjithçka dukej se po ndodhte kaq shpejt, por kur dola nga tuneli i parë, avioni filloi të lëvizte në të djathtë për shkak të erërave anësore dhe në kokën time, gjithçka u ngadalësua në atë moment,” shpjegoi Costa. “Unë reagova dhe vetëm u përqëndrua në kthimin e avionit në rrugën e duhur për të hyrë në tunelin tjetër. Pastaj në mendjen time, gjithçka u përshpejtua përsëri. “

Ndërsa Costa vazhdoi, ai ishte mesatarisht 245 km / orë ndërsa menaxhonte gjithashtu ndryshimet në pjerrësinë dhe formën e tunelit të dytë. Kur avioni i garës qëlloi nga ana tjetër, italiani e tërhoqi atë në një lak festiv para se të ulej.

Nga ngritja deri në daljen nga tuneli i dytë, fluturimi përshkoi një distancë prej 2.26km. Dhe në më pak se 44 sekonda, Costa kishte vendosur një Rekord Botëror të Guinness plus katër rekorde të tjera.

Fluturimi i Tunnel Pass u njoh me një Rekord Botëror Guinness për Tunelin më të gjatë të fluturuar me një aeroplan (1,730m) dhe Costa u prezantua me certifikatën zyrtare. Katër regjistrimet e tjera të dukshme ishin: fluturimi i parë me aeroplan përmes një tuneli, fluturimi më i gjatë nën një pengesë të fortë, fluturimi i parë i aeroplanit përmes dy tuneleve dhe ngritja e parë e aeroplanit nga një tunel.

Costa u mentorua nga legjenda e aviacionit Péter Besenyei e Hungarisë. Në përgjithësi, projekti Tunnel Pass kërkoi një ekip prej 40 personash, teknologji trajnimi të zhvilluar posaçërisht dhe më shumë se një vit përgatitje.