Dark mode në Windows 11 luan tinguj që synojnë t’ju mbajnë të qetë

foto

Nëse zbuloni se Windows 11 tingëllon ndryshe kur kaloni midis modaliteteve të lehta dhe të errëta, nuk janë veshët tuaj që luajnë truke me ju, por pjesë e një përpjekjeje të Microsoft për të “bërë teknologjinë të qetë”. Tingujt me sa duket më të butë kanë një efekt qetësues.

Unë nuk e kundërshtoj këtë-nëse më bërtisni në fytyrë dhe dikush tjetër pëshpërit të njëjtin koment fjalë për fjalë, unë do ta gjej pëshpëritjen pafundësisht më qetësuese. Por a ka vërtet rëndësi kur bëhet fjalë për të luajtur tinguj të ndryshëm në Windows 11? Microsoft duket se mendon kështu.

“Tingujt e Windows 10 ishin të mprehtë, të krijuar fjalë për fjalë me gjatësi vale të mprehtë,” shpjegoi Microsoft për BleepingComputer. “Në Windows 11, ne jemi përqëndruar në bërjen e teknologjisë të qetë. Për ta bërë këtë, na duhej të rivlerësojmë panoramën tonë të zërit për të qenë gjithashtu të qetë.”

Microsoft e krahason këtë me punën që bëri në gjuhën e dizajnit vizual që aplikohet në Windows 11 në tërësi. Nuk është një ndryshim i rëndë nga Windows 10, por nëse shikoni nga afër, do të vini re gjëra si qoshe të rrumbullakosura. Po kështu, Microsoft aplikoi të njëjtën filozofi për tingujt “për të zbutur ndjenjën e përgjithshme të përvojës”.

“Tingujt e rinj kanë një gjatësi vale shumë më të rrumbullakët, duke i bërë ata më të butë në mënyrë që ata të mund t’ju paralajmërojnë/njoftojnë, por pa qenë dërrmues,” shtoi Microsoft.

Komentet e Microsoft -it mbi panoramën zanore janë një dritare (e menduar për fjalë) në të menduarit e saj. Ata janë gjithashtu në përputhje me përpjekjet e supozuara të së kaluarës. Unë kurrë nuk kam qenë në gjendje të gjej një njohje konkrete për këtë, por zakonisht besohet se Microsoft zgjodhi ngjyrën blu për gabimet e saj të ndalimit, i njohur ndryshe si ekrani blu i vdekjes (BSOD) sepse studimet kanë treguar se bluja ka një efekt qetësues te njerëzit Me

Unë do të kisha preferuar nëse Microsoft do të ishte përqëndruar në ofrimin e shpjeguesve të detajuar dhe të drejtpërdrejtë kur ndodhin BSODs sesa kode të gabuara të gabimit të ndalimit dhe gjëra të tilla si IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Por hej, të paktën ne morëm një ngjyrë qetësuese dhe, me modalitetin e errët të Windows 11, tinguj më të butë.

Kjo ngre pyetjen, nëse peizazhi i rrumbullakosur është shumë më qetësues, pse të mos e aplikoni atë në të dy mënyrat e lehta dhe të errëta? Rezulton se ka disa arsye të tjera pse ato tingëllojnë ndryshe.

“Ne prezantuam opsionet e zërit të lehta dhe të errëta në mënyrë që njerëzit që mund të kenë shikueshmëri të ulët ose pa vizion, të mund të përjetojnë akoma tema të lehta dhe të errëta me zë të lartë,” tha Microsoft.

Tani kjo ka kuptim total. Por pjesa tjetër e deklaratës i turbullon pak gjërat, pasi duket se Microsoft kishte synime të shumta në mendje kur ndryshonte profilet e zërit për modalitetet e lehta dhe të errëta.

“Tingujt me temë përmirësojnë produktivitetin duke përputhur stilin tuaj të punës përmes temës tuaj. Tingujt e errët ju ndihmojnë të qëndroni në fokus ndërsa tingujt e lehtë sigurojnë që jeni gjithmonë të angazhuar,” shtoi Microsoft.

Microsoft është disi kudo me shpjegimin e tij. Nëse i kuptoj saktë komentet e tij, mënyrat e lehta dhe të errëta tingëllojnë ndryshe, kështu që njerëzit me dëmtime të shikimit mund të përjetojnë gjithashtu dy mënyra të ndryshme, gjë që është e mrekullueshme. Por gjithashtu në mënyrë që njëra mënyrë t’i mbajë përdoruesit më të qetë dhe më të angazhuar, ndërsa tjetra do t’i ndihmojë përdoruesit të jenë më produktivë. Pra ja ku e keni.

BleepingComputer ngarkoi një mori tingujsh të sistemit të ndriçuar dhe të errët, në mënyrë që të dëgjoni për veten tuaj dhe të krahasoni ndryshimin. Për veshët e mi, tingujt e modalitetit të errët janë thjesht më të ulët në volum në pjesën më të madhe, megjithëse kam gjetur se klipi i zërit Critical Stop është pak më i butë në modalitetin e errët. Unë mendoj, gjithsesi.