“Dark mode” nuk kursen bateri, siç reklamohet

foto

Një nga risitë më të mëdha në Android 10 ishte dizajni i errët i sistemit operativ. Pas azhurnimit të smartphone -it në këtë version të firmuerit, ai filloi të sugjeronte kalimin në anën e errët të ndërfaqes. Ndërsa promovonin funksionin e ri, zhvilluesit folën për faktin se prezantimi i temës së errët është vonuar shumë dhe mbart vetëm përparësi.

Ndër avantazhet janë komoditeti i punës me një smartphone në mbrëmje dhe gjatë natës, si dhe një rritje e autonomisë së punës në pajisjet e pajisura me ekrane OLED. Për shkak të faktit se pikselët e zinj nuk janë të theksuar në ekranet me OLED, arrihet më pak konsum i baterisë. Por shkencëtarët nga Universiteti Purdue Amerikan arritën në përfundimin se të folurit për rritjen e kohëzgjatjes së punës është shumë e ekzagjeruar.

Ata kryen një studim që tregoi se tema e errët jep një rritje të konsiderueshme të autonomisë; vetëm kur aktivizohet kur kaloni nga ndërfaqja e dritës, shkëlqimi i së cilës është afër 100%. Por truku është se shumica e përdoruesve punojnë me smartphone Android; ku shkëlqimi është zakonisht në nivelin 30-50%. Në këtë rast, mënyra e errët ju lejon të merrni vetëm 3-9% rritje në kohën e funksionimit; dhe përdoruesi nuk ka gjasa të ndiejë një efekt pozitiv në drejtim të rritjes së kohës së funksionimit.

Duke pasur parasysh se shumë prej jush dhe unë nuk ka gjasa të “kthejmë” vazhdimisht shkëlqimin në nivelin maksimal në mënyrë të vazhdueshme; nuk është e nevojshme të llogaritet në një rritje të prekshme të autonomisë së pajisjes. Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se marketerët janë ende mjaft dinakë; dhe ekzagjeroni efektin e përdorimit të temës së errët për autonominë e pajisjes.

“Kur industria nxitoi të miratojë modalitetin e errët; nuk kishte ende mjetet për të matur me saktësi tërheqjen e fuqisë sipas pikselëve; ” tha Charlie Hu, Profesor i Purdue’s Michael dhe Katherine Birck i Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike. “Por tani ne jemi në gjendje t’u japim zhvilluesve mjetet e nevojshme për t’u dhënë përdoruesve aplikacione më efiçente ndaj energjisë.”

“Testet e bëra në të kaluarën për të krahasuar efektet e modalitetit të dritës me modalitetin e errët në jetëgjatësinë e baterisë e kanë trajtuar telefonin si një kuti të zezë, duke grumbulluar në ekranin OLED me përbërësit e tjerë gazilionë të telefonit. Mjeti ynë mund të izolojë me saktësi pjesën e shkarkimit të baterisë nga ekrani OLED; ” tha Pranab Dash, një doktoraturë Purdue. student i cili ka punuar me Hu në studim.