Mark Zuckerberg dëshiron ta kthejë Facebook -un në një ‘kompani metaverse’ – çfarë do të thotë kjo?

foto

Mark Zuckerberg dëshiron të rizbulojë Facebook. Ai u ka thënë analistëve dhe gazetarëve se dëshiron që kompania të çojë rrugën drejt një interneti krejtësisht të ndryshëm. Ai tha:

Në vitet e ardhshme, unë pres që njerëzit të kalojnë nga të parët që na shohin kryesisht si një kompani të mediave sociale, duke na parë si një kompani metaverse … Në shumë mënyra metaverse është shprehja përfundimtare e teknologjisë sociale.

Pra, çfarë nënkupton shefi ekzekutiv i Facebook me “kompani metaverse”? Dhe si do të duket kompania nëse dhe kur arrin atje?

Termi “metaverse” përdoret për të përshkruar vizionin ku interneti do të evoluojë në një botë virtuale. Ideja u konceptua për herë të parë në 1992 nga romancieri amerikan Neal Stephenson në klasikun e tij të trillimeve shkencore, Snow Crash. Ai parashikon internetin si një hapësirë ​​3D jetese virtuale, ku individët zhyten brenda dhe jashtë, duke bashkëvepruar me njëri -tjetrin në kohë reale.

Shumë në Silicon Valley ende e shohin metaverse si të ardhmen. Për shembull, Google është investuar shumë në realitetin e shtuar (AR), i cili është vendi ku ju përdorni teknologjinë për të parë botën reale, por me objekte dixhitale 3D të shtresuara në krye. Dhe thashethemet vërshojnë se Apple po ndërton produkte si syze për të përjetuar hapësira virtuale.

Por Facebook duket më i përkushtuari nga të gjithë ndaj këtij vizioni të ri. Në përpjekjen e tij për ta kthyer Facebook në një kompani metaverse, Zuckerberg po kërkon të ndërtojë një sistem ku njerëzit lëvizin midis realitetit virtual (VR), AR dhe madje edhe pajisjeve 2D, duke përdorur avatarë realistë të tyre aty ku është e përshtatshme. Këtu ata do të punojnë, shoqërohen, do të ndajnë gjëra dhe do të kenë përvoja të tjera, ndërsa me siguri do të përdorin internetin për disa detyra të tilla si kërkimet të cilat janë të ngjashme me mënyrën se si e përdorim tani.

Të zotërosh jo vetëm platformën Facebook, por edhe prodhuesin e kufjeve WhatsApp, Instagram dhe VR Oculus i jep Zuckerberg një fillim të madh për ta bërë këtë një realitet. Së bashku, këto marka i japin Facebook një numër të pamposhtur të marrëdhënieve me klientët dhe të gjitha njohuritë e rëndësishme për krijimin e një bote virtuale të dëshirueshme: si sillen njerëzit në internet, personalitetet e tyre, pëlqimet dhe mospëlqimet, ecja, lëvizja e syve dhe madje edhe gjendjet emocionale.

Për të ndihmuar në ndërtimin e metaverse, inxhinierët e Facebook do të duhet të bëjnë një sukses të realizmit zhytës. Imagjinoni një lojë kompjuterike me 2.9 miliardë avatarë dhe inteligjencë artificiale që mbledh të gjitha informacionet e njohura mbi to. Kompania ka krijuar një ndarje të quajtur Reality Labs, studiuesit e së cilës po punojnë në krijimin e cilësisë përcaktuese të metaverse, përkatësisht “pranisë” – ndjenjës së të qenit në një hapësirë ​​me të tjerët. Nuk është për t’u habitur, ky ekip është stafuar shumë nga njerëz me prejardhje lojrash.

Facebook gjithashtu po hedh para në softuer për të mundësuar aktivitete si “teleportimi” në një vend tjetër si një zyrë në mënyrë që të duket sikur jeni vërtet atje, si dhe pajisje fizike si syzet AR dhe kufje më të avancuara VR.

Zuckerberg ka thënë se ai pret që Facebook ta ketë bërë këtë tranzicion brenda pesë viteve të ardhshme dhe që pajisjet si kufjet dhe syzet AR të jenë gati për përdorim të rëndë të përditshëm deri në fund të dekadës.

Për të pasur sukses, Facebook do të duhet të bëjë ofrimin e tij VR të ndërveprueshëm me sistemet metaverse që krijohen nga kompani të tjera në internet. Ai gjithashtu do të duhet të jetë i shkallëzuar, në mënyrë që të përballojë pa probleme me gjithnjë e më shumë njerëz duke u bërë pjesë e tij. Këto janë propozime të kushtueshme, por integrimi i teknologjisë ka kuptim.

Facebook tashmë ka qenë subjekt i një rasti antitrust për praktikat anti-konkurruese. Padia dështoi, por Shtetet e Bashkuara janë ende duke punuar në rregulloret që mund të detyrojnë Facebook -un dhe gjigantët e tjerë të teknologjisë të zvogëlohen. Cleshtë e qartë se kompania ka shumë armiq – jo më pak nga skandali Cambridge Analytica në të cilin të dhënat e përdoruesve u morën pa pëlqimin e tyre, dhe çfarë tha për mënyrën se si Facebook ka trajtuar privatësinë.

Krijimi i një produkti metaverse që është plotësisht i ndërveprueshëm me gjithçka tjetër në metaverse jo vetëm që do të sigurojë potencialisht disa për qëllimet e Facebook, por gjithashtu do ta ketë më të vështirë për ta që ta ndajnë atë në të ardhmen. Pasi të jetë vendosur, konkurrentët do ta kenë jashtëzakonisht të shtrenjtë krijimin e sistemeve rivale. Sistemi metaverse i Facebook gjithashtu do të jetë më i vlefshëm sa më shumë njerëz që janë pjesë e rrjetit. Kjo bazohet në idenë e efekteve të rrjetit, e cila është ajo që ndërtoi Facebook dhe gjigantët e tjerë online të Amerikës në kompani trilionë dollarëshe në radhë të parë. Ndryshimi i modelit të biznesit nuk është një vendim i lehtë. Me shumë nga klientët e tij të ulur në shtëpi për më shumë se një vit për shkak të COVID, Facebook ka qëlluar mbi të gjitha cilindrat. Sapo ka raportuar një rritje prej 57% në shitjet e reklamave në tremujorin e dytë, një rritje prej 7% në përdoruesit aktivë mujorë (që janë 170 milionë më shumë prej tyre) dhe një gati dyfishim të të ardhurave neto në 10.4 miliardë dollarë (7.4 miliardë dollarë). Në fund të qershorit, kompania ishte e gatshme për 64 miliardë dollarë para të gatshme.