Eksperimenti i Bitcoin që i bëri studentët e MIT të pasur

foto

Në vitin 2014, studentët e MIT Jeremy Rubin dhe Dan Elitzer kryen një eksperiment ku i dhanë çdo studenti të interesuar të MIT 100 dollarë Bitcoin, i cili atëherë vlente afërsisht 300 dollarë për një monedhë. 100 dollarë bitcoin që ata studentë me fat morën do të ishin me vlerë mbi 14,000 dollarë sot.

Rubin, një i ri që studion shkenca kompjuterike, ishte vetëm 19 vjeç kur mori idenë për projektin ndërsa ishte i përfshirë në një betejë ligjore me prokurorin e përgjithshëm të New Jersey. Rubin kohët e fundit kishte krijuar një program minierash bitcoin të quajtur Tidbit, dhe shteti besonte se programi i tij në të vërtetë ishte “instalimi i malware në kompjuterët e njerëzve”, sipas Rubin.

Edhe pse Rubin kishte fituar një çmim për inovacion me projektin e tij, kriptomonedha ishte akoma në një gjendje të re në 2014. Bitcoin, veçanërisht, ishte pllakosur me keqkuptime dhe shoqata negative të krijuara rreth popullaritetit të tij si pagesa për transaksione ilegale në ueb -in e errët.

Por projekti i Rubin nuk kishte asnjë lidhje me atë botë, dhe megjithëse ai u pastrua përfundimisht nga shteti i New Jersey, e gjithë përvoja e la atë të pyeste veten se si Bitcoin mund të normalizohej midis bashkëmoshatarëve të tij.

Rubin u bashkua me Dan Elitzer, një student MBA në Shkollën e Menaxhimit Sloan të MIT. Brenda disa muajsh, të dy kishin grumbulluar gjysmë milion dollarë donacione nga alumni të MIT dhe mbështetës të tjerë të interesuar në promovimin e kriptomonedhës. Rubin dhe Elitzer përdorën fondet për t’i ofruar çdo studenti të interesuar të MIT $ 100 dollarë bitcoin. Gjithsej 3,108 studentë të diplomuar morën pjesë në projekt.

“Ne donim të nxirrnim Bitcoin më shumë në botë dhe donim të përhapnim teknologjinë,” shpjegoi Rubin. “Ne gjithashtu donim të studionim se çfarë do të thotë të shpërndash një pasuri të re.”

Studentët pjesëmarrës duhej t’i përgjigjeshin një pyetësori të përgjithshëm dhe të krijonin portofolin e tyre kripto në mënyrë që të merrnin Bitcoin. Procesi i krijimit të portofolit tuaj kripto ishte shumë më i vështirë në 2014, dhe shumë studentë ofruan të paguajnë gjysmën e bitcoin -it të tyre nga eksperimenti për ndihmë.

Një student, Van Phu, i cili tani është një inxhinier softuerësh dhe bashkëthemelues i ndërmjetësit të kriptove Floating Point Group, u ofroi shërbimin studentëve që nuk donin të merrnin kohë për të hapur kuletat e tyre. “Shumë nga studentët do t’i paguajnë studentëve të tjerë gjysmën e Bitcoin nëse do ta vendosnin atë në emër të tyre,” tha Phu.

Por bitcoin Phu i grumbulluar me punën e tij shpejt humbi në një vend të njohur sushi. Ishte një nga restorantet e vetëm në atë kohë që pranoi monedhën dixhitale si pagesë: “Një nga gjërat më të këqija dhe një nga gjërat më të mira në MIT është ky restorant i quajtur Thelonious Monkfish,” tha Phu. “Kam shpenzuar shumë nga kriptot e mia duke blerë sushi.”