Internet Explorer braktiset një herë e përgjithmonë

foto

Përfundimi me faza i shfletuesit të shfletuar të internetit Internet Explorer ka përfunduar zyrtarisht, ka konfirmuar Microsoft.

I publikuar për herë të parë në gusht 2020, harta e daljes në pension e Internet Explorer përbëhej nga një numër fazash, me mbështetjen për shfletuesin që gradualisht po largohej nga një gamë më e gjerë dhe më e gjerë e shërbimeve të Microsoft.

Që nga kjo javë, Microsoft ka tërhequr mbështetjen e Internet Explorer për të gjitha aplikacionet Microsoft 365, duke e mbyllur procesin e perëndimit të diellit. Ndërsa disa aplikacione të Microsoft 365 mund të funksionojnë ende përmes shfletuesit, përdoruesit duhet të presin një përvojë të zvogëluar rëndë.

“Mbështetja tani nuk është e disponueshme për aplikacionet dhe shërbimet e Microsoft 365 në IE11,” thuhet në udhërrëfyesin e përditësuar. “Për më tepër, nuk duhet të prisni asnjë veçori të re kur hyni në aplikacionet dhe shërbimet e Microsoft 365 në IE11 dhe se përvoja e përditshme e përdorimit për përdoruesit mund të përkeqësohet gradualisht me kalimin e kohës derisa aplikacionet dhe shërbimet të shkëputen.”

Internet Explorer ka qenë prej kohësh bast i shakave në komunitetin e teknologjisë, i tallur për çështjet e shpejtësisë dhe ndërfaqen e ngathët të përdoruesit. Lëvizja për të tërhequr shfletuesin, i cili u shfaq për herë të parë në skenë në 1995, mund të shihet si një pranim i parëndësishmërisë së tij për përdoruesit modernë.

Rënia e shfletuesit të uebit është e madhe në pjesën e saj të tregut, e cila ra nga një kulm prej rreth 95% në vetëm një grusht pikë përqindjeje pasi u shfaqën alternativa më të reja, më të pasura me veçori.

Në një përpjekje për të kapur terrenin e humbur, Microsoft tani ka vendosur të gjitha vezët e tij në shportën Edge. Kompania rindizi shfletuesin në janar 2020 dhe që atëherë ka zhytur burime të konsiderueshme në krijimin e një funksionaliteti të ri për të ndihmuar Edge të qëndrojë krah për krah me tiparet e Firefox dhe Chrome.

“Konsumatorët kanë përdorur IE 11 që nga viti 2013 kur mjedisi online ishte shumë më pak i sofistikuar sesa peizazhi sot. Që atëherë, standardet e hapura të uebit dhe shfletuesit më të rinj – si Microsoft Edge i ri – kanë mundësuar përvoja më të mira, më inovative në internet, “shkroi Microsoft kur u njoftua harta e rrugës IE.

“Ne besojmë se pajtimtarët e Microsoft 365, si në kontekstin e konsumatorit ashtu edhe në atë komercial, do të shërbehen mirë me këtë ndryshim përmes qasjes në internet më të shpejtë dhe më të përgjegjshme në grupe më të mëdha të veçorive në grupet e përditshme të mjeteve si Outlook, Ekipet, SharePoint dhe më shumë.”

Sidoqoftë, me të gjitha gabimet dhe kufizimet e tij, Internet Explorer do të mbahet mend me dashuri nga shumë njerëz, si ky shkrimtar, përvojat e hershme të të cilit në internet ndihmoi në formësimin e tij. Pusho në paqe, miku i vjetër.