Ekuipazhi i Kërkimeve të Biologjisë dhe Robotikës bën një mori kërkimesh të avancuara

foto

Një mori kërkimesh të avancuara të mikrogravitetit, në dobi të njerëzve dhe robotikës, morën përparësi në bordin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor të enjten.

foto

Dy astronautë të Expedition 68 hetuan se si jeta në hapësirë ndikon në mënyrën se si një anëtar i ekuipazhit arrin dhe kap objektet. Inxhinieri i fluturimit i NASA-s, Josh Cassada, ka punuar në modulin e laboratorit Columbus gjatë gjithë javës duke eksploruar se si fluturimi në hapësirë ndikon në sistemin nervor qendror. Ai së pari studioi se si astronautët rregullojnë forcën e tyre të kapjes. Më pas, të enjten, Cassada eksploroi se si koordinimi sy-dorë i një astronauti ndikohet nga sinjalet vizuale dhe zanore në mungesë peshe.

foto

Inxhinieri i fluturimit Koichi Wakata i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore (JAXA) iu bashkua Cassada brenda modulit Columbus për studimin e përshtatjes hapësinore. Të dy astronautët u ulën me radhë në një karrige të specializuar, të veshur me një kufje të realitetit virtual dhe iu përgjigjën stimujve virtualë në një kompjuter. Vëzhgimet mund të informojnë shkencëtarët se si truri i njeriut përshtatet me mikrogravitetin dhe të ndihmojë në trajtimin e kushteve të ekuilibrit dhe orientimit që njerëzit mund të përjetojnë në Tokë.

Presioni i gjakut dhe frymëmarrja në mungesë të peshës janë gjithashtu objektiva kyçe të kërkimit pasi shkencëtarët mësojnë të kundërshtojnë rreziqet e jetesës në hapësirë dhe të përgatisin astronautët për mjediset e ndryshme të gravitetit të Hënës, Marsit dhe më gjerë. Inxhinierja e fluturimit të NASA-s, Nicole Mann, me ndihmën e inxhinierit të fluturimit të NASA-s, Frank Rubio, punoi në një studim që kombinonte të dyja fushat kërkimore të enjten, ndërsa kishte veshur një shirit koke dhe një veshje të mbushur me sensorë dhe duke pedaluar në biçikletë stërvitore. Hetimi i Cardiobreath përfshin matjen e rezultatit të stërvitjes së një astronauti dhe mund të ndihmojë në përmirësimin e mbështetjes mjekësore për ekuipazhet në hapësirë dhe njerëzit në Tokë.

Mann dhe Cassada më vonë morën pjesë në skanimet e venave duke përdorur pajisjen Ultrasound 2 duke imazhuar venat e qafës, shpatullave dhe këmbëve të njëri-tjetrit. Rubio ndezi një ndihmës robotik Astrobee dhe instaloi një monitor akustik në pajisje dhe mblodhi leximet e nivelit të zërit të stacionit gjatë pasdites.

Komandanti Sergey Prokopyev iu bashkua Inxhinierit të Fluturimit Dmitri Petelin dhe rishikoi procedurat për shkyçjen e ardhshme të automatizuar të anijes së ngarkesave ISS Progress 82. Inxhinierja e fluturimit Anna Kikina e filloi ditën e saj duke punuar në mirëmbajtjen e elektronikës dhe më pas kreu një vlerësim fitnesi në rutinen e modulit të shërbimit Zvezda ndërsa ishte e lidhur me sensorë.