Raketa e re japoneze H3 dështon të lëshohet në përpjekjen e parë

foto

H3 mbetet në tokë pas një ndërprerjeje në dukje në momentin e fundit të mundshëm. Kontrollorët tokësorë thanë se motori kryesor u ndez, por jo përforcuesit e fortë të raketës. Shkaku nuk është ende i qartë, as kur JAXA mund të ri-përpjekjë lëshimin.

foto

Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, raketa me ngritje mesatare H3 do të shpërthejë brenda një dritareje të shkurtër lëshimi shtatë-minutëshe që hapet të enjten, 16 shkurt në orën 20:37. ET (e premte, 17 shkurt në ora 10:37 JST). Transmetimi i nisjes nga JAXA, i disponueshëm në transmetimin e drejtpërdrejtë më poshtë, është planifikuar të fillojë në orën 19:45. ET (ose 9:45 paradite JST të premten në mëngjes).

Kjo do t’i japë fund një numërimi mbrapsht që filloi në vitin 2013, kur JAXA miratoi projektin. Hedhja e motorëve të rinj LE-9 të raketës mezi do të shuajë psherëtimat e lehtësimit që do të dëgjohen në mënyrë të pashmangshme në të gjithë Qendrën Hapësinore Tanegashima të agjencisë hapësinore. Raketa ishte dashur të fluturonte në vitin 2020, por testet e motorit ekspozuan probleme serioze, duke nisur kështu një sërë vonesash që shpresojmë të përfundojnë sot.

Pavarësisht se ky është një test fluturimi, H3 do të përpiqet të japë ngarkesën e tij prej 4 metrikë, satelitin e avancuar të vëzhgimit të Tokës ALOS-3 i njohur gjithashtu si “DAICHI-3”.

H3 është i rëndësishëm për Japoninë. Nuk është SpaceX Falcon 9, por asgjë nuk është. JAXA po pozicionon mjetin lëshues plotësisht të harxhueshëm si raketën e saj kryesore dhe si një mënyrë që Japonia të ketë akses të vazhdueshëm në hapësirë. H3, i cili është gati të zëvendësojë raketat H-IIA dhe H-IIB të agjencisë, është mbështetur në tre shtylla të projektimit: fleksibilitet, besueshmëri dhe performancë me kosto. JAXA u bashkua me Mitsubishi Heavy Industries për të projektuar dhe ndërtuar automjetin lëshues të gjeneratës së ardhshme.

foto

Plani është të nisë gjashtë misione H3 çdo vit për 20 vitet e ardhshme, me një çmim të synuar të nisjes që fillon nga rreth 38 milionë dollarë (5 miliardë jen). Kjo duhet të jetë tërheqëse si për klientët publikë ashtu edhe për ata privatë, përfshirë ata që shpresojnë të bashkohen në misionet e ndarjes së udhëtimit. Në mënyrë emocionuese, JAXA shpreson të përdorë raketën si një mjet për dërgimin e ngarkesave në Hënë, duke përfshirë komponentët që përfundimisht do të përbëjnë stacionin hapësinor të planifikuar hënor Gateway. Raketa është gjithashtu shumë modulare, me katër konfigurime të ndryshme fluturimi dhe më shumë të planifikuara.

Automjeti lëshues me dy faza plotësisht i lëngshëm lëvizës funksionon me një përzierje hidrogjeni dhe oksigjeni. Ai gjithashtu përmban një motor inovativ të ciklit të rrjedhjes së zgjerimit. Në këtë lloj motori, një pjesë e gazit të nxehtë derdhet dhe përdoret për të ftohur vetë motorin, gjë që e pengon atë nga mbinxehja. Nga këtu vjen termi “cikli i gjakderdhjes”. Në përgjithësi, një motor i ciklit të rrjedhjes së zgjerimit është menduar të jetë shumë efikas, i besueshëm dhe i fuqishëm.

Epoka e ardhshme e fluturimeve hapësinore të Japonisë duhet të fillojë më vonë sot, por nuk ka asnjë garanci për një nisje ose një dislokim të suksesshëm. Hapësira, siç thotë shprehja, është e vështirë. Thjesht pyesni Organizatën Indiane të Kërkimit Hapësinor, e cila kohët e fundit arriti të bëjë një nisje të suksesshme të mjetit të saj të vogël të lëshimit satelitor në përpjekjen e saj të dytë.