Etsy humbet etiketat e saj të punuara me dorë dhe vintage teksa përballet me Temu dhe Amazon

foto

Etsy është fokusuar prej kohësh në lloje të veçanta produktesh: më së shumti, të punuar me dorë dhe të cilësisë së mirë. Tani, ai kategorizim mjaft i ngushtë po ndryshon.

foto

Një përditësim i politikës i shpallur sot krijon katër klasifikime të reja për artikujt për shitje në Etsy: “prodhuar nga”, “dizenjuar nga”, “i zgjedhur me dorë” dhe “me burim”. Të gjitha produktet duhet të bien në një nga katër për t’u kualifikuar për platformën.

foto

Artikujt e cilësisë së mirë – një shtyllë e ofertave të Etsy – do të bien nën “të zgjedhur me dorë”, megjithëse këta artikuj do të kenë gjithashtu etiketa “të cilësisë së mirë” në listat e produkteve . Furnizimet artizanale si rruaza ose balta konsiderohen si “me burim”. Një vazo e punuar me dorë nga një artist qeramike do të ishte në kategorinë “made by”, ndërsa një ilustrim dixhital do të konsiderohej “i projektuar nga” shitësi. Këto kategori do të jenë të dukshme në listat e produkteve Etsy.

Kompania thotë se kjo nuk do të ndryshojë asgjë në praktikë – gjërat që ishin të ndaluara më parë, si rishitja e artikujve të bërë nga dikush tjetër, nuk do të lejohen ende sipas politikës së re.

“Tema e qëndrueshme këtu është se artikujt janë të mbushur me një prekje njerëzore, sepse kjo është ajo që e bën Etsy, mirë, Etsy,” tha CEO Josh Silverman në një mesazh video. Qëllimi për kategoritë e reja, thotë kompania, është që të ofrojë më shumë detaje për blerësit se si është bërë një artikull dhe se si një shitës është përfshirë në proces.

Etsy është diferencuar nga tregjet e tjera si Amazon ose Temu, duke e theksuar veten si një vend për të gjetur artikuj unikë të bërë nga një artizan ose të zgjedhur nga një kurator. Por me kalimin e viteve, kompania ka liruar rregullat e saj rreth asaj që saktësisht llogaritet si “i punuar me dorë”.

Në vitin 2013, kompania njoftoi se do t’i lejonte shitësit të përdorin ndihmën e jashtme të prodhimit. Për shembull, shitësit që përdorin maska ​​rrobash gjatë pandemisë Covid-19, mund të kontraktojnë fabrikat e veshjeve për të bërë qepjen e vërtetë, dhe dizajnerët grafikë mund të përdorin një shërbim printimi sipas kërkesës për të bërë bluza me artin e tyre në vend që të duhet të printojnë në ekran. atë vetë.

Zgjerimi ka sjellë një gamë më të gjerë krijimtarie në platformë, por pronarët e frustruar të dyqaneve thonë se ai gjithashtu ka hapur derën për mashtruesit dhe transportuesit – shitësit që blejnë produkte të lira, të prodhuara në masë dhe i kalojnë ato si të bëra me dorë në Etsy. Rritja e artikujve të prodhuar në masë ishte një ankesë thelbësore gjatë grevës së shitësve të Etsy 2022, me prodhuesit që thanë se kompania nuk bëri mjaftueshëm për të hequr dyqanet që shkelnin politikën e punuar me dorë. Etsy po përpiqet gjithashtu të shmangë rritjen e shitësve me pakicë në internet ultra të lirë si Temu, duke prezantuar veçori të reja të faqes dhe një reklamë me shkëlqim Super Bowl për ta bërë këtë.

Mbajtja e pjesës njerëzore të punimeve me dorë ka qenë karta vizitore e Etsy prej vitesh, dhe ky është një moment vendimtar për kompaninë. Etsy, si platformat e tjera në internet, ka parë përmbajtje sintetike të gjeneruar nga AI të zvarritet në listat e produkteve të saj, të listuara si “të punuar me dorë” pavarësisht gjurmëve të dukshme të mjeteve të AI. Prezantimi i kategorive të reja është një mënyrë për t’u përpjekur për të siguruar blerësit se ata po blejnë diçka të krijuar ose të zgjedhur nga një person. Është gjithashtu një mënyrë për t’u përpjekur për të qetësuar shqetësimet e artizanëve aktualë të cilët janë ankuar prej kohësh se po shtyhen jashtë: fillimisht dërguesit dhe tani robotët.