Raketa flamurtare e Evropës e vonuar prej kohësh është gati të lëshohet për herë të parë

foto

Raketa Ariane 6 e Evropës është më në fund gati për të fluturuar, katër vjet me vonesë, por jetike si kurrë më parë për qeveritë evropiane që mbështesin projektin prej më shumë se 4 miliardë dollarësh.

E vendosur për t’u ngritur nga Guiana Franceze, raketa e re do të jetë lëshuesi kryesor i Evropës për dekadën e ardhshme, duke ofruar udhëtime në hapësirë ​​për sondat shkencore evropiane, satelitët e navigimit dhe ngarkesat ushtarake. Ariane 6 ka gjithashtu një vend në tregun tregtar, me një kontratë për 18 lëshime për të dërguar satelitët në orbitë për rrjetin me brez të gjerë të Amazon Project Kuiper.

Raketa e parë Ariane 6 ka një dritare lëshimi katër-orëshe që hapet në orën 2 pasdite EDT (18:00 UTC) të martën për t’u nisur nga Qendra Hapësinore e Guianës e drejtuar nga Evropa në Amerikën e Jugut.

“Ariane 6 është kali i punës i Evropës për akses të garantuar në hapësirë,” tha Lucia Linares, drejtuese e strategjisë së transportit hapësinor dhe nisjeve institucionale në Agjencinë Evropiane të Hapësirës. “Është një ndërmarrje e vërtetë publike dhe industriale evropiane me përfshirjen e 13 anëtarëve të Agjencisë Evropiane të Hapësirës. shtetet dhe më shumë se 600 kompani në të gjithë Evropën.”

Nisja vjen një dekadë pasi zyrtarët u vendosën për dizajnin bazë të lëshuesit të harxhueshëm Ariane 6, dhe nëntë vjet pasi Agjencia Evropiane e Hapësirës i dha një kontratë shumë miliarda dollarësh një konsorciumi kompanish evropiane për të zhvilluar raketën e ardhshme të madhe të kontinentit.

Debutimi i Ariane 6 vjen gjithashtu pothuajse saktësisht një vit pas fluturimit përfundimtar të raketës Ariane 5, e cila shënoi 117 fluturime nga viti 1996 deri në vitin 2023. Ariane 5, si Ariane 4 dhe raketa të tjera Ariane para tij, ishte një lider në treg për lëshimi i satelitëve të mëdhenj të komunikimit komercial derisa raketa Falcon 9 e SpaceX zuri pozicionin e parë në vitet e fundit.

ESA po mbikëqyr fluturimin demonstrues Ariane 6 përpara se t’i dorëzojë operacionet tregtare Arianespace më vonë këtë vit. Ju mund të shikoni transmetimin e drejtpërdrejtë të ESA-s të lansimit inaugurues të Ariane 6 më poshtë.

Nuk ka qenë e lehtë për Ariane 6 të arrijë këtë pikë. Fluturimet inauguruese të raketave të reja janë të rrezikshme, kështu që ESA nuk vendosi një ngarkesë të kushtueshme në Ariane 6 të parë.

“Rreth gjysma e fluturimeve inauguruese nuk shkojnë siç është planifikuar,” tha Toni Tolker-Nielsen, drejtor i transportit hapësinor të ESA, në një konferencë shtypi para nisjes. “Unë mendoj se mund të bëjmë më mirë me Ariane 6, por 9 korriku do ta konfirmojë këtë për mua.”

I pyetur për gjendjen e tij dhe nivelet e stresit në fluturimin e parë të Ariane 6, ai u përgjigj se ishte rreth 96 për qind i sigurt.

“Nëse shkon keq, ne do të bëjmë disa hetime për të zbuluar se çfarë ka ndodhur,” tha Tolker-Nielsen. “Nëse shkoi keq, ne do ta korrigjojmë dhe do të bëjmë një fluturim të dytë demonstrues.”

Fluturimi i parë i raketës Ariane 5 nuk e bëri atë larg pikës së lëshimit më 4 qershor 1996. Ajo humbi kontrollin, u nda dhe shpërtheu rreth 30 sekonda pas ngritjes. Një hetim zbuloi se aksidenti ishte shkaktuar nga kodi i softuerit nga raketa Ariane 4 që inxhinierët futën në sistemin e drejtimit të Ariane 5. Shpërthimi shkatërroi katër satelitë shkencorë të ESA, duke rezultuar në një humbje totale prej 370 milion dollarë në 1996 dollarë.

Mësimi i nxjerrë për Arianen 6.

“Të gjithë janë të vetëdijshëm për çështjet që lidhen me një fluturim inaugurues, kështu që të gjithë janë të vetëdijshëm për rrezikun e dështimit,” tha Franck Huiban, kreu i programeve civile në ArianeGroup, kontraktori kryesor i Ariane 6.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, raketa do të ngjitet në orbitën e ulët të Tokës, do të lëshojë nëntë satelitë të vegjël dhe do të ushtrojë fazën e saj të sipërme me një seri djegiesh për të simuluar manovrat e nevojshme në misionet e ardhshme operacionale Ariane 6. Më në fund, shkalla e sipërme do të drejtohet drejt një zhytjeje shkatërruese në atmosferë mbi Oqeanin Paqësor dhe do të vendosë dy kapsula komerciale të rihyrjes për të testuar materialet e mbrojtjes së nxehtësisë.

Inxhinierët nga ESA dhe ArianeGroup do të mbikëqyrin numërimin mbrapsht të nisjes të martën nga dy qendrat kryesore të kontrollit në Qendrën Hapësinore të Guianës. Të martën herët, ata do të fillojnë të ngarkojnë mijëra litra hidrogjen të lëngshëm super të ftohtë dhe oksigjen të lëngshëm në raketën me dy faza Ariane 6.

Pas një sërë kontrollesh përfundimtare, menaxherët do të japin “shkon” e tyre për lëshim dhe do të japin komandën që raketa të ndezë motorin e saj kryesor Vulcain 2.1 rreth shtatë sekonda përpara se të ngrihet. Më pas, dy përforcues të fuqishëm të raketave të ngurta do të ndizen për të shtyrë raketën 183 këmbë të gjatë (56 metra) nga platforma e lëshimit.

Ky konfigurim i Ariane 6, i quajtur Ariane 62, do të gjenerojë afro 1.9 milion paund (8,400 kilonewton) shtytje me fuqi të plotë. Një version më i madh, Ariane 64 me katër përforcues me rripa, është përshtatur për ngarkesa më të rënda dhe orbita më të larta. Përforcuesit e Ariane 6 rrjedhin nga motori i fazës së parë të përdorur në raketën më të vogël evropiane Vega C.

Duke u nisur nga verilindja mbi Oqeanin Atlantik, Ariane 6 do të heqë dy përforcuesit e tij të ngurtë të shpenzuar gati dy minuta e gjysmë pas nisjes, më pas do të lëshojë qefin e tij të ngarkesës në formë goceje rreth tre minuta e gjysmë pas fluturimit. Motori kryesor Vulcain 2.1 me karburant hidrogjeni do të vazhdojë të punojë deri në shtatë minuta e gjysmë.

Motori kryesor Ariane 6 është i ngjashëm me motorin e përdorur në raketën Ariane 5, por me një grykë të ridizajnuar, më të lehtë për t’u prodhuar dhe një gjenerator gazi të printuar 3D. Vulcain 2.1 gjithashtu ka një sistem të thjeshtuar ndezës.

Ndërsa përforcuesit dhe faza kryesore bien në Oqeanin Atlantik, faza e sipërme e Ariane 6 do të ndezë një motor Vinci për të përshpejtuar në shpejtësinë orbitale. Kjo është pjesa e Ariane 6 që është krejtësisht e re, të paktën në përdorimin e saj në një raketë aktuale.

Projektet për motorin Vinci kanë ekzistuar për një çerek shekulli. Projekti Vinci ka mbijetuar disa ridrejtime që kur ESA miratoi për herë të parë zhvillimin e motorit në 1998. Agjencia fillimisht synoi që Vinci të bëhej një motor i përmirësuar i fazës së sipërme për Ariane 5, më pas e ripërdori atë për Ariane 6 në fillimin e atij programi një dekadë më parë.

Motori Vinci me shtytje 40,000 paund (180 kilonewton) i jep Ariane 6 disa aftësi të reja që i mungojnë raketës Ariane 5. Më themelore nga këto përmirësime është aftësia e motorit Vinci për të ndezur deri në katër herë me një lëshim të vetëm, duke zëvendësuar motorin e fazës së sipërme me një djegie të fluturuar në Ariane 5.

Motori Vinci i rifillueshëm do t’i lejojë Ariane 6 të vendosë ngarkesa në lartësi të ndryshme, ose të injektojë satelitë direkt në orbita gjeosinkrone me energji të lartë, si lëshuesit Falcon të SpaceX ose raketat Atlas V dhe Vulcan të United Launch Alliance. Shkalla e sipërme ka gjithashtu një njësi shtytëse ndihmëse (APU) – në thelb një motor të dytë në miniaturë – për të përmbushur disa funksione të rëndësishme.

Këto përfshijnë tërheqjen e sasive të vogla të hidrogjenit të lëngshëm dhe oksigjenit të lëngshëm nga rezervuarët e shtytësit të fazës së sipërme, ngrohjen e tij me një gjenerator gazi dhe më pas injektimin e gazit përsëri në rezervuarë për t’i bërë presion. APU prodhon gjithashtu një nivel të ulët shtytjeje, të mjaftueshme për të vendosur lëndën djegëse lundruese në rezervuarët e fazës së sipërme përpara çdo ndezjeje të motorit Vinci, ose për të bërë rregullime të shkëlqyera në pozicionin e raketës në hapësirë ​​për të lëshuar ngarkesa në orbita paksa të ndryshme, një gjë e dobishme. funksion për vendosjen e një numri të madh satelitësh në rrjetin Kuiper të Amazon.

foto

“Ne kemi bërë shumë risi midis Ariane 6 dhe Ariane 5, risi në veçanti në shkallën e sipërme të lëshuesit, me dy sisteme shtytëse krejt të reja, motorin Vinci të rindezshëm dhe gjithashtu një njësi fuqie ndihmëse,” tha Huiban. “Kjo i jep Ariane 6 aftësi misioni shumë më të gjerë në krahasim me Ariane 5, por sigurisht, që kur kemi prezantuar një sistem inovativ, kemi hasur disa vështirësi.”

Tre djegie të motorit Vinci janë planifikuar në fluturimin inaugurues të testit Ariane 6. Dy shkrepjet e para do të vendosin skenën e sipërme në një orbitë rrethore 360 ​​milje të lartë (580 kilometra) në një pjerrësi prej 62 gradë në ekuator, duke vendosur skenën për ndarjen e nëntë CubeSat pak më shumë se një orë në mision. . Këto anije të vogla kozmike vijnë nga institucione kërkimore evropiane dhe amerikane dhe do të kalojnë së bashku me një ngarkesë bedelje inerte prej 2 tonësh që simulon masën e një sateliti primar më të rëndë.

“Ka disa (teste) që ne nuk mund t’i kryejmë në tokë; për shembull, sjellja e shkallës së sipërme në gravitet shumë të ulët,” tha Huiban. “Ne nuk mund ta eliminojmë gravitetin në tokë, kështu që ka gjëra që nuk mund t’i testojmë para fluturimit, kështu që kjo pasiguri e mbetur dhe ky rrezik i mbetur duhet të pranohet. Megjithatë, unë perceptoj në të gjitha ekipet rreth meje një nivel shumë të lartë besimi.”

Një motor i tretë Vinci që shkrep më shumë se dy orë e gjysmë pas nisjes do të çorbitojë skenën e sipërme dhe do ta vendosë atë në një kurs për rihyrje mbi Oqeanin Paqësor Jugor të largët. Pas përfundimit të djegies, raketa do të lëshojë dy kapsula rihyrjeje të madhësisë së topit të plazhit nga ArianeGroup dhe The Exploration Company. Kjo do të përfundojë sekuencën e fluturimit Ariane 6.

Versioni bazë i Ariane 6, Ariane 62, mund të ngrejë më shumë se 14,300 paund (6,5 tonë metrikë) ngarkesë në një orbitë sinkrone polare me Diellin, ose deri në 11,000 paund (5 ton metrikë) në një orbitë transferimi gjeosinkrone. Varianti më i rëndë Ariane 64 mund të japë më shumë se 25,000 paund (11,5 tonë metrikë) në orbitën e transferimit gjeosinkron, ose rreth 18,700 paund (8,5 metrikë ton) ngarkesë në një trajektore drejt Hënës.

Katër muaj pasi ESA nënshkroi kontratën e zhvillimit të Ariane 6 në 2015, SpaceX zbarkoi përforcuesin e saj të parë Falcon 9, duke filluar ciklin e rikuperimit dhe ripërdorimit të raketave që ka rezultuar të dobishme në ngritjen e Falcon 9 në krye të tregut të lëshimit. Ariane 6 është një nga vetëm disa raketa të reja të mëdha ose të mesme pa ripërdorim në udhërrëfyesin e tij, duke vënë në pikëpyetje aftësinë e Evropës për të konkurruar për kontratat e lëshimit komercial.

Por qeveritë evropiane po kërkojnë qasje të pavarur në hapësirë ​​dhe Ariane 6 është gati të sigurojë pikërisht këtë.

Në një kohë, ESA dhe Arianespace, e cila operon familjen e raketave Ariane në baza komerciale, planifikoi një kryqëzim midis fluturimeve Ariane 5 dhe Ariane 6, të cilat supozohej të fillonin në vitin 2020. Në vend të kësaj, vonesat me raketën Ariane 6 nënkuptonin që Evropa ishte larguar. një vit pa aftësinë për të vendosur ngarkesat e veta të mëdha në orbitë. Në skenarin më të mirë, duke supozuar se fluturimi testues i së martës shkon mirë, nisja e parë operacionale e Ariane 6 është planifikuar për në dhjetor, kështu që raketa e re nuk do të fillojë të kontrollojë listën e satelitëve evropianë të rezervuar për të fluturuar në të për një kohë më të gjatë.

Por bëhet më keq. Raketa e klasit të lehtë evropiane Vega C dështoi në fluturimin e saj të dytë në 2022, duke nxitur një ridizajnim të fazës së dytë të raketës që do ta mbajë Vega-C në tokë deri në fund të këtij viti.

foto

Vonesa katërvjeçare në raketën Ariane 6 dhe tokëzimi i raketës Vega-C erdhi në të njëjtën kohë që Evropa humbi aksesin ndaj raketave ruse. Raketa ruse e klasit të mesëm Soyuz u lëshua 27 herë nga Qendra Hapësinore e Guianës derisa zyrtarët e braktisën programin pas pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022. Nëse kjo nuk do të ndodhte, raketat Soyuz që lëshoheshin nga porti hapësinor evropian në Guiana Franceze mund të ishin në dispozicion si një rezervë për disa ngarkesa Ariane dhe Vega.

Në vend të kësaj, ESA, Komisioni Evropian dhe Eumetsat – agjencia satelitore evropiane e motit – kanë paguar rivalin SpaceX në shumën e gjysmë miliardë dollarëve për t’i nxjerrë satelitët e tyre nga magazinimi dhe në orbitë. Këto misione kanë përfshirë teleskopin hapësinor Euclid të ESA-s dhe satelitët e lundrimit Galileo të Evropës. Italia dhe Spanja gjithashtu iu drejtuan SpaceX për të lëshuar satelitë ushtarakë që me gjasë do të kishin shkuar në Arianespace nëse raketat evropiane do të ishin në dispozicion.

“Ju nuk dëshironi të vareni nga askush, dhe kjo është arsyeja pse të gjitha kombet që janë kombe hapësinore duan qasjen e tyre në hapësirë,” tha Linares.

Josef Aschbacher, drejtori i përgjithshëm i ESA, ankohej për situatën në një seri deklaratash vitin e kaluar. Majin e kaluar, ai shkroi se Evropa e gjeti veten në një “krizë akute të lëshuesve me një boshllëk (megjithëse të përkohshëm) në aksesin e saj në hapësirë ​​dhe pa vizion të vërtetë lëshues përtej vitit 2030”.

“Fundi i krizës së lëshuesit është i arritshëm,” postoi Aschbacher në X muajin e kaluar. “Tani është koha që Evropa të mbështesë qasjen autonome në hapësirë, e cila është në horizont.”

Në mënyrë ideale, zyrtarët evropianë do të dëshironin që raketa Ariane 6 të ishte po aq konkurruese në industrinë e lëshimit komercial sa ishte paraardhësi i saj, Ariane 5, në vitet 2000 dhe 2010. Por Ariane 6 mbërrin në një treg shumë të ndryshëm nga ai me të cilin përballej Ariane 5 në kulmin e tij, me dominim nga SpaceX dhe një grup raketash të reja si ULA’s Vulcan, Blue Origin’s New Glenn, H3 i Japonisë dhe konkurrentë në zhvillim si Rocket Lab, Relativiteti Space dhe Firefly Aerospace.

Të gjitha këto raketa, me përjashtim të Ariane 6 dhe H3, janë projektuar duke pasur parasysh ripërdorimin. Dikush mund të argumentojë se Evropa filloi punën për raketën Ariane 6 në kohën më të keqe të mundshme, kur ripërdorimi i raketës ishte ende një mendim i ri dhe i pa provuar ende nga SpaceX. ESA dhe ArianeGroup u mbyllën në zhvillimin e Ariane 6 pak para se vala të fillonte raketat e ripërdorshme. Vulcan i ULA-s, i cili debutoi në fillim të këtij viti, Neutron i Rocket Lab, Terran R i Relativitetit dhe Automjeti Medium Launch i Firefly-t, të gjithë hynë në zhvillim pas Ariane 6.

Megjithatë, ndoshta është e drejtë të hetohen ambiciet themelore të Evropës në fushën e raketave. Elon Musk, themeluesi dhe CEO i SpaceX, e ndërtoi atë dhe ata do të vijnë me strategjinë me Falcon 9. SpaceX pranoi idenë se kostot më të ulëta të nisjes, të mundësuara nga ripërdorimi i pajisjeve të raketave, do të rriste numrin e klientëve që mund të përballonin të paguanin për shërbimet e nisjes. Ndërsa shumica e numrit rekord të misioneve të SpaceX – më shumë se 120 lëshime në 365 ditët e fundit – mbajnë satelitët e Internetit Starlink të kompanisë, SpaceX po fluturon gjithashtu më shumë misione për klientët e jashtëm se kurrë më parë.

Me raketën e re gjigante Starship, SpaceX kërcënon të prishë sërish industrinë e lëshimit. Kjo duket se nuk e shqetëson Tolker-Nielsen. Në fund të fundit, Ariane 6 nuk do të konkurrojë për të nisur shumë nga ngarkesat e dobishme që mund të fluturojnë përfundimisht në Starship, të tilla si satelitët Starlink, ose misionet që dërgojnë ekuipazhin dhe ngarkesën në Hënë ose Mars. Po kështu, shumë nga misionet e caktuara për Ariane 6 nuk do të jenë të aksesueshme për SpaceX.

“Sinqerisht, nuk mendoj se Starship do të jetë një ndryshim i lojës apo një konkurrent i vërtetë,” tha Tolker-Nielsen në një intervistë me Space News . “Ky lëshues i madh është projektuar për të fluturuar njerëzit në Hënë dhe Mars. Ariane 6 është perfekt për këtë punë nëse keni nevojë të lëshoni një satelit prej katër ose pesë tonësh. Starship nuk do ta zhdukë fare Ariane 6.”

Arianespace thotë se klientët kanë rezervuar 30 fluturime me raketa Ariane 6, duke përfshirë institucionet evropiane, Amazon, Intelsat, Eutelsat dhe kompaninë australiane të telekomit Optus.

“Nga këndvështrimi im, Ariane 6 ka demonstruar tashmë konkurrencën e tij me 30 lëshime në librin e porosive,” tha Caroline Arnoux, drejtuese e programit Ariane 6 në Arianespace.

Sigurisht, Ariane 6 ka fuqinë e qëndrimit. Ajo nuk do të çrrënjoset derisa të arrijë në skenë një raketë evropiane më e re, potencialisht e ripërdorshme. Qëllimi kryesor i Evropës për programin e saj të lëshimit është të garantojë akses të pavarur evropian në hapësirë. Një objektiv dytësor është krijimi i një mjeti lëshues komercialisht të zbatueshëm.

Komentet e Tolker-Nielsen ilustrojnë mënyrën se si zyrtarët evropianë të hapësirës e shohin programin e lëshimit të financuar nga qeveria. Nuk ekziston për të revolucionarizuar udhëtimin në hapësirë. Ai është atje për t’u shërbyer qeverive evropiane, dhe në fund të fundit për të ofruar shërbime për qytetarët evropianë. Paradigma industriale gjithashtu siguron që investitorët e programit (shtetet anëtare të ESA) të marrin një kthim nga investimi i tyre nëpërmjet kontratave industriale dhe përfundimisht vendeve të punës.

foto

Politika e ESA-s për kthimin gjeografik është një mënyrë joefikase për të menaxhuar zhvillimin e një projekti të madh si Ariane 6. Philippe Baptiste, kreu i agjencisë franceze CNES, vitin e kaluar fajësoi këtë qasje për vonesat dhe kostot në rritje të programit Ariane 6 . CNES është gjithashtu një partner në Ariane 6, me autoritet mbi ndërtimin e platformës së lëshimit të raketës në Guajanën Franceze.

Në një skenar të rastit më të mirë, Arianespace planifikon të fluturojë raketa Ariane 6 10 herë në vit deri në vitin 2027. Zyrtarët evropianë thjesht nuk shohin kërkesë të mjaftueshme për të mbyllur çështjen e biznesit për ripërdorim, sipas Tolker-Nielsen.

“Ne bëmë zgjedhjen për të mos qenë të ripërdorshëm me Ariane 6 pikërisht për shkak të këtij argumenti,” tha ai për Space News. “Nevojat tona për nisje janë aq të ulëta sa nuk do të kishte kuptim ekonomikisht. Pra, ne nuk kemi vërtet nevojë për të në këtë pikë.”

Kjo mund të ndryshojë në vitet 2030 ose 2040, dhe ESA po bashkëpunon me industrinë në një demonstrues rakete të ripërdorshme suborbitale të quajtur Themis që mund të bëhet pjesa qendrore për një raketë të re orbitale. “Kur do të lançojmë shpesh në të ardhmen, do të kemi nevojë për ripërdorim për arsye ekonomike,” tha Tolker-Nielsen. “Arsyeja e dytë për të pasur ripërdorim për një lëshues evropian është qëndrueshmëria. Ne duhet të kemi një ekonomi rrethore në 10 ose 20 vjet; ne duhet të jemi të qëndrueshëm.”

Kur shtetet anëtare të ESA vendosën të zhvillojnë Ariane 6, zyrtarët vendosën një synim për të fluturuar raketën e re për gjysmën e kostos së një Ariane 5, e cila kushtoi diku rreth 150 milionë euro për mision. Këto deklarata sugjeronin një qëllim për të lëshuar një raketë Ariane 6 për rreth 75 milionë euro (81 milionë dollarë) për fluturim, disi mbi çmimin e shitjes prej 67 milionë dollarësh të SpaceX për një fluturim të dedikuar Falcon 9.

Vitin e kaluar, Tolker-Nielsen tha se raketa Ariane 6 do të humbiste objektivin për një ulje të kostos prej 50 për qind. Kostoja e Ariane 6 për fluturim do të jetë rreth 40 për qind më e ulët se ajo e Ariane 5 tashmë në pension, tha ai.

Megjithatë, kjo nuk është e gjithë historia. Nëntorin e kaluar, vendet anëtare të ESA ranë dakord të subvencionojnë ArianeGroup me deri në 340 milionë euro (368 milionë dollarë) në vit për të kompensuar mungesat financiare për prodhimin e 27 raketave Ariane 6 që do të fluturojnë në 2027, 2028 dhe 2029. Disa nga këto raketa me sa duket do të nisë satelitët e internetit të Amazon. Kjo është më shumë nga 140 milionë euro (151 milionë dollarë) subvencioni vjetor i vendosur që nga viti 2021.

Kjo nuk u përshtatet shumë vendeve anëtare të ESA-s, të cilat tashmë kanë zotuar miliarda euro për programin Ariane 6. Përveç subvencioneve, Evropa është zotuar të kryejë të paktën katër misione në vit me raketa Ariane 6 duke filluar nga viti 2026, duke siguruar ArianeGroup dhe filialin e saj, Arianespace, një rrjedhë të qëndrueshme biznesi. Por zyrtarëve evropianë u la pa zgjidhje tjetër veçse të miratonin pagesat dhe të mbanin Ariane 6 në këmbë derisa të jetë gati një gjeneratë e re raketash.

“Para së gjithash është garancia e aksesit në hapësirë ​​për misionet tona, dhe ato janë misionet e Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​të Bashkimit Evropian, të Eumetsat dhe të të gjitha shteteve anëtare,” tha Linares. “Ky është misioni kryesor i këtij lëshuesi.”