FAA propozon gjobitjen e SpaceX për mungesën e të dhënave të nisjes

foto

Administrata Federale e Aviacionit njoftoi më 17 shkurt se po kërkon të gjobisë SpaceX me 175,000 dollarë për dështimin në sigurimin e të dhënave për shmangien e përplasjeve përpara nisjes së Falcon 9 vitin e kaluar.

foto

FAA tha se informoi SpaceX për gjobën e planifikuar për mosdorëzimin e të dhënave të trajektores së analizës së përplasjes së nisjes të paktën shtatë ditë përpara nisjes së 53 satelitëve Starlink në një mision të caktuar Starlink 4-27, i cili u nis në një Falcon më 9 gusht 19 nga Kepi Canaveral Stacioni i Forcave Hapësinore në Florida.

foto

Sipas rregulloreve federale të licencës së lëshimit, një operator lëshimi si SpaceX duhet të dorëzojë të dhëna të paktën shtatë ditë përpara nisjes që tregojnë se probabiliteti i një përplasjeje midis një objekti të lëshuar dhe çdo sateliti ose pjesë të gjurmuar të mbeturinave orbitale nuk është më shumë se 1 në 100,000. ose përndryshe të mbajë një distancë të mjaftueshme nga ata satelitë dhe mbeturina. Ky prag rritet në 1 në 1,000,000 për përplasjet e mundshme me automjete me ekuipazh, me distanca më të mëdha ndalimi.

Sipas FAA, SpaceX nuk e dorëzoi atë informacion përpara misionit Starlink 4-27. Nuk ishte e qartë pse SpaceX nuk e dha atë informacion për këtë nisje. SpaceX nuk iu përgjigj menjëherë pyetjeve në lidhje me gjobën e propozuar; kompania rrallë pranon pyetjet e medias.

Për shkak se SpaceX dështoi të sigurojë atë informacion, ajo i nënshtrohet një gjobe që sipas statutit federal është 262,666 dollarë pas përshtatjes për inflacionin. “Pas shqyrtimit të të gjithë informacionit të përfshirë në dosjen tonë hetimore, ne propozojmë të vlerësojmë një gjobë civile në shumën prej 175,000 dollarë,” tha FAA në letrën e saj drejtuar SpaceX.

FAA ofroi të takohej me SpaceX në një “konferencë joformale” për të diskutuar gjobën e propozuar dhe për të lejuar kompaninë të paraqesë informacion për shqyrtim. SpaceX ka deri në 30 ditë për të vendosur nëse do të marrë pjesë në një takim të tillë apo alternativa të tjera të paspecifikuara.

Shmangia e përplasjeve është bërë një problem për FAA dhe ofruesit e lëshimit duke pasur parasysh shkallën në rritje të lëshimeve dhe rritjen e numrit të satelitëve dhe mbeturinave në orbitë. Vetëm SpaceX kreu 61 lëshime në vitin 2022, një rekord për kompaninë.

Për disa nisje, ka ditë kur distancat e ndalimit të shmangies së përplasjeve nuk mund të përmbushen. “Me mbingarkesën që kemi, me densitetin e mbushur të disa prej orbitave tona, ju thjesht nuk mund ta godisni atë” në disa ditë, tha Steph Earle, menaxher i politikave hapësinore dhe degës në terren në Zyrën e Transportit Hapësinor Tregtar të FAA-së, gjatë një panel diskutimi në Konferencën e Transportit Hapësinor Tregtar të FAA më 8 shkurt. Kjo është veçanërisht e vërtetë për operatorët e rinj të nisjes që nuk kanë përvojën me automjetet e tyre të nevojshme për të përdorur llogaritjet e probabilitetit, shtoi ai.

“Ata duan të nisin dhe e marrin shmangien e përplasjes shumë vonë në proces, ndoshta një javë më parë, dy javë më parë,” tha ai, “vetëm për të zbuluar se është e mbushur dhe nuk ka dritare të hapur”.

Ai tha se mund të ketë teknologji të reja që mund t’i lehtësojnë këto probleme, por se mund të nevojiten ndryshime më të gjera në mënyrën se si të merret me shmangien e përplasjeve. “Ne nuk mund të përdorim të njëjtin lloj paradigmash që kemi përdorur më parë.”