SpaceX lëshon raketa dy herë në një ditë ndërsa arrin në 100 lëshime për vitin 2023

foto

Space Explortion Technologies Corporation (SpaceX) nisi dy misione pothuajse krah për krah dje pasi raketa Falcon 9 u ngrit nga Stacioni i Forcave Hapësinore Cape Canaveral natën vonë në kohën lindore dje. SpaceX synon të kryejë 100 lëshime të Falcon 9 këtë vit, dhe lëshimi i fundit shënoi misionin e 12-të të firmës në 2023, me misionin e mëparshëm që u zhvillua gjithashtu nga Kalifornia nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg.

foto

Dy lëshimet ishin për konstelacionin e internetit satelitor Starlink të SpaceX dhe i dyti nga satelitët I6 për firmën britanike të komunikimeve satelitore Inmarsat. Megjithatë, ndërsa satelitët Starlink përdorin orbitën shumë më të ulët të Tokës (LEO), anija kozmike Inmarsat, e cila peshon 5,760 kilogramë kur furnizohet plotësisht me karburant, është e destinuar për orbitën gjeostacionare (GEO). Kjo orbitë është dukshëm më e lartë, me një lartësi tipike më të madhe se 35,000 kilometra.

Inmersat fillimisht kishte planifikuar të lëshonte anijen kozmike në Falon Heavy të SpaceX, por kaloi në Falcon 9 në fillim të vitit të kaluar. Në mënyrë thelbësore për SpaceX, firma rikuperoi gjithashtu Falcon 9 sot, duke treguar se raketa mund të nisë misione hevier në orbita më të larta duke ruajtur ende karburant të mjaftueshëm për një ulje. Broshura e performancës së raketës thotë se një variant i shpenzuar është i aftë të ngrejë 8,300 kilogramë në një orbitë transferimi gjeostacionare (GTO), zakonisht në 37,000 kilometra.

foto

Profili i misionit ishte i ngjashëm për nisjen e Starlink me lëshimin e I6. Faza e parë u nda nga faza e dytë në afërsisht dy minuta e gjysmë, me ndarjen e fazës së dytë I6 që ndodhi disa sekonda më vonë, siç tregohet në transmetimin e drejtpërdrejtë. Sidoqoftë, futja orbitale për ngarkesën e Inmarsat u bë shumë më vonë, afërsisht gjysmë ore, ndërsa për misionin Starlink satelitët u vendosën në orbitën e synuar pikërisht kur u ul Falcon 9.

Përforcuesi për misionin Starlink shënoi misionin e tij të nëntë, ndërsa ai për lëshimin e I6 ishte një raketë relativisht më e re me vetëm dy fluturime të mëparshme nën brezin e saj. Të dyja ishin për misione me vlerë të lartë – njëra për nisjen e astronautëve të NASA-s dhe tjetra për satelitin e Sistemit të Pozicionimit Global të Forcave Hapësinore (GPS). Për më tepër, futja e grupit Starlink ishte afërsisht 224 kilometra, ndërsa I6 ishte më e lartë në 268 kilometra.

Raketa e SpaceX u nda më në fund nga sateliti I6 pak më shumë se gjysmë ore pas nisjes dhe në një lartësi prej 650 kilometrash. Misioni ishte misioni 211 i SpaceX deri më sot, dhe tregu i rikuperimit të raketës Falcon 9 hera e 173-të që kompania zbarkoi dhe rikuperoi një raketë përsëri në Tokë.

SpaceX ka ende një shkurt të ngarkuar për të pritur me padurim, me më shumë lëshime Starlink dhe një nisje të rëndësishme të NASA-s. SpaceX dhe NASA do të nisin misionin e tyre të shtatë të astronautëve (Crew-6) në ISS javën e ardhshme, në një kohë kur Stacioni Hapësinor tashmë ka një Crew Dragon të ankoruar në të dhe një tjetër mision ngarkesash gjithashtu i planifikuar të niset së shpejti pas Crew-6.