Facebook po heq dorë nga përdorimi i trurit si një tastierë për syzet AR

foto

Një iniciativë e mbështetur nga Facebook që synon të lejojë njerëzit të shkruajnë duke menduar ka përfunduar me gjetjet e reja të botuara sot.

Project Steno ishte një bashkëpunim shumë-vjeçar midis Facebook dhe Universitetit të Kalifornisë Chang Lab të Universitetit të Kalifornisë, duke synuar krijimin e një sistemi që përkthen aktivitetin e trurit në fjalë. Një punim i ri kërkimor, botuar në The New England Journal of Medicine, tregon potencial për zbatimin e teknologjisë për njerëzit me dëmtime të të folurit.

Por krahas studimit, Facebook e bëri të qartë se po tërhiqet nga ideja e një pajisje komerciale për leximin e trurit dhe po ndërton ndërfaqe të veshura me dore. Hulumtimi i ri nuk ka zbatueshmëri të qartë për një produkt të teknologjisë së tregut masiv, dhe në një njoftim për shtyp, Facebook tha se po “ripërqendron” përparësitë e tij larg ndërfaqeve të trurit me kompjuterin.

“Për të qenë të qartë, Facebook nuk ka interes në zhvillimin e produkteve që kërkojnë elektroda të implantuara,” tha Facebook në një njoftim për shtyp. Diku tjetër në njoftim, ai vuri në dukje se “ndërsa ne ende besojmë në potencialin afatgjatë të teknologjive optike BCI të montuara në kokë, ne kemi vendosur t’i përqendrojmë përpjekjet tona të menjëhershme në një qasje të ndryshme të ndërfaqes nervore që ka një rrugë më të afërt për të tregut ”.

Kërkimi i vazhdueshëm i Chang Lab përfshin përdorimin e ndërfaqeve të ngulitura tru-kompjuter (BCI) për të rivendosur aftësitë e të folurit të njerëzve. Punimi i ri përqendrohet në një pjesëmarrës i cili humbi aftësinë e tij për të folur pas një goditje në tru mbi 16 vjet më parë. Laboratori e pajisi njeriun me elektroda të ngulitura që mund të zbulonin aktivitetin e trurit. Njeriu më pas kaloi 22 orë (të shpërndara në më shumë se një vit seanca) duke trajnuar një sistem për të njohur modelet specifike. Në atë trajnim, ai do të përpiqej të fliste fjalë të izoluara nga një grup fjalori me 50 fjalë. Në një kurs tjetër trainimi, ai u përpoq të prodhonte fjali të plota duke përdorur ato fjalë, të cilat përfshinin folje themelore dhe përemra (si “jam” dhe “Unë”) si dhe emra të veçantë të dobishëm (si “syzet” dhe “kompjuter”) dhe komanda ( si “po” dhe “jo”).

Ky trajnim ndihmoi në krijimin e një modeli gjuhësor që mund të përgjigjej kur burri po mendonte të thoshte fjalë të veçanta, edhe nëse në të vërtetë nuk mund t’i fliste ato. Studiuesit e rregulluan mirë modelin për të parashikuar se cilën nga 50 fjalët ai po mendonte, duke integruar një sistem probabiliteti për modelet në gjuhën angleze të ngjashme me një tastierë parashikuese të smartphone-ve. Studiuesit raportuan se në provat përfundimtare, sistemi mund të deshifronte një normë mesatare prej 15.2 fjalësh në minutë, duke numëruar gabimet, ose 12.5 fjalë në minutë me vetëm fjalë të dekoduara saktë.

Prototip i mekanizmit nga Facebook

Laboratori Chang publikoi më herët hulumtimin e Projektit Steno në 2019 dhe 2020, duke treguar që vargjet e elektrodave dhe modelet parashikuese mund të krijojnë sisteme krahasimisht të shpejta dhe të sofistikuara të tipit të mendimit. Shumë opsione të mëparshme të shtypjes përfshinin shtyrjen mendore të një kursori rreth një tastiere në ekran duke përdorur një implant truri, megjithëse disa studiues të tjerë kanë eksperimentuar me metoda si vizualizimi i shkrimit të dorës. Aty ku hulumtimi i mëparshëm i laboratorit përfshinte dekodimin e aktivitetit të trurit në njerëz që flisnin normalisht, ky punim i fundit demonstron se funksionon edhe kur subjektet nuk flasin (dhe nuk munden) me zë të lartë.

Në një njoftim për shtyp, kryetari i neurokirurgjisë UCSF Eddie Chang thotë se hapi tjetër është përmirësimi i sistemit dhe testimi i tij me më shumë njerëz. “Nga ana e harduerit, ne duhet të ndërtojmë sisteme që kanë rezolucion më të lartë të të dhënave për të regjistruar më shumë informacion nga truri dhe më shpejt. Nga ana e algoritmit, ne duhet të kemi sisteme që mund të përkthejnë këto sinjale shumë komplekse nga truri në fjalë të folura, jo tekst, por në të vërtetë fjalë të folura me gojë dhe të dëgjueshme “. Një përparësi kryesore, thotë Chang, është zgjerimi i fjalorit.

Kërkimi i sotëm është i vlefshëm për njerëzit që nuk shërbehen nga tastiera dhe ndërfaqet e tjera ekzistuese, pasi që edhe një fjalor i kufizuar mund t’i ndihmojë ata të komunikojnë më lehtë. Por është shumë larg qëllimit ambicioz që Facebook vendosi në 2017: një sistem jo-invaziv BCI që do të linte njerëzit të shtypnin 100 fjalë në minutë, të krahasueshme me shpejtësitë e larta që mund të arrinin në një tastierë tradicionale. Hulumtimi i fundit i UCSF përfshin teknologji të implantuar dhe nuk i afrohet arritjes së këtij numri – apo edhe shpejtësive që shumica e njerëzve mund të arrijnë në një tastierë telefoni. Kjo është shenjë e keqe për perspektivat komerciale të një teknologjie si një shirit i jashtëm i kokës që mat optikisht nivelet e oksigjenit të trurit, të cilat Facebook Reality Labs (krahu i harduerit virtual dhe të realitetit të shtuar të kompanisë) zbuloi në formë prototipi. Që atëherë, Facebook bleu kompaninë e rripave të dorës elektromiografi (EMG) CTRL-Labs në 2019, duke i dhënë asaj një mundësi alternative të kontrollit për AR dhe VR. “Ne jemi akoma në fazat e hershme të zhbllokimit të potencialit të elektromiografisë së bazuar në dore (EMG), por ne besojmë se do të jetë hyrja kryesore për syzet AR dhe zbatimi i asaj që kemi mësuar rreth BCI do të na ndihmojë të shkojmë më shpejt atje , ”Thotë drejtori i kërkimit në Facebook Reality Labs, Sean Keller. Facebook nuk do të heqë dorë plotësisht nga sistemi i ndërfaqes së trurit të montuar në kokë.