Gjenevë – Zyrih për 17 minuta, Hyperloop me shpejtësi deri në 1200 km/h

foto

Një kompani zvicerane ka zbuluar planet për një sistem hyperloop që mund të transportojë udhëtarët me shpejtësi deri në 745 milje në orë përmes një tuneli nën Alpe.

Firma Swisspod me bazë në Monthey po premton një sistem hyperloop të aftë për të transportuar pasagjerë dhe ngarkesa nga Gjeneva në Cyrih në vetëm 17 minuta ose New York City në Washington, DC në vetëm 30 minuta.

Kjo është rreth një e nënta e kohëzgjatjes së udhëtimit ekuivalent me tren në Zvicër dhe një e shtata e kohëzgjatjes së udhëtimit në SHBA, të gjitha në një pjesë të gjurmës së karbonit të udhëtimit me aeroplan.

Swisspod planifikon të sjellë hyperloop-in e tij në treg në katër deri në pesë vjet, sipas Denis Tudor, CEO dhe bashkëthemelues i tij, dhe “do të dijë brenda nëntë muajve nga tani” se si të zbatojë teknologjinë bazuar në punën e saj në një mini test faqe.

Tudor më parë tha se anijet e kompanisë së tij do të udhëtojnë diku midis 620-745 milje në orë (1.000-1.200 kilometra në orë), nëse mund të ndërtojë me sukses sistemin shtytës të kërkuar.

Firma nuk ka zbuluar kostot për projektin ambicioz, por nëse hapen, anijet e pasagjerëve do të jenë në gjendje të ngadalësojnë automatikisht gjatë lakimeve të tunelit “për një udhëtim aq të butë sa mëndafshi”, sipas firmës.

Hyperloop është një metodë e propozuar udhëtimi që po punohet nga disa kompani që do të transportonin njerëz me shpejtësi maksimale midis vendeve të largëta.

Koncepti – i propozuar për herë të parë në vitin 1910 nga inxhinieri amerikan Robert Goddard – mori interes të përtërirë në 2013 për shkak të një letre të bardhë nga sipërmarrësi miliarder dhe themeluesi i SpaceX Elon Musk.

Por projekti Swisspod është unik në atë që mbështetet në motorin induksion linear brenda anijeve të tij autonome me shpejtësi të lartë.

Motorët me induksion linear prodhojnë drejtpërdrejt lëvizje në një vijë të drejtë, në krahasim me lëvizjen rrotulluese të një rrote.

Projekte të tjera hyperloop përdorin sistemin ‘Maglev’, i cili përfshin dy grupe magnetësh – një grup për të zmbrapsur dhe shtyrë trenin nga shinat, dhe një tjetër për të lëvizur trenin e ngritur përpara, duke përfituar nga mungesa e fërkimit.

“Për të ulur kostot, energjia e kërkuar për shtytjen në modelin EPFL nuk do të vijë nga pista – siç ndodh për trenat Maglev – por do të bartet nga vetë podat,” thotë EPFL në një deklaratë.