Gjeologët zbulojnë se NASA Rover ka eksploruar sedimente sipërfaqësore, jo depozita antike liqeni

foto

Në vitin 2012, NASA zbarkoi roverin Curiosity në kraterin Gale në Mars sepse krateri mendohej nga shumë shkencëtarë se ishte vendi i një liqeni të lashtë në Mars më shumë se 3 miliardë vjet më parë. Që nga ajo kohë, roveri ka vozitur, duke kryer analiza gjeologjike me grupin e tij të instrumenteve për mbi 3,190 sol (ditë marsiane, ekuivalente me 3278 ditë tokësore). Pas analizimit të të dhënave, studiuesit nga Departamenti i Shkencave të Tokës, Fakulteti i Shkencave në Universitetin e Hong Kongut (HKU), kanë propozuar që sedimentet e matura nga roveri gjatë pjesës më të madhe të misionit në të vërtetë nuk janë formuar në një liqen.

Ekipi i studiuesve sugjeroi që toga e madhe e shkëmbinjve sedimentarë të eksploruar dhe analizuar për tetë vitet e fundit në të vërtetë përfaqësojnë rërën dhe baltën e depozituar si rënie ajri nga atmosfera dhe të përpunuara nga era. Mineralet e ndryshimit të formuar nga bashkëveprimi midis ujit dhe rërës nuk ndodhën në mjedisin e liqenit. Mjedisi “i lagësht”, ata propozojnë, në të vërtetë përfaqëson mot të ngjashëm me formimin e tokës nën reshjet në një atmosferë të lashtë që ishte shumë e ndryshme nga ajo e tanishme.

Zbulimi u botua kohët e fundit në Science Advances në një punim të udhëhequr nga studenti pasuniversitar kërkimor Jiacheng LIU, këshilltari i tij Profesor i Asociuar Dr. Joe MICHALSKI dhe bashkautori Profesor Mei Fu ZHOU, të gjithë të cilët janë të lidhur me Departamentin e Shkencave të Tokës. Studiuesit përdorën matjet e kimisë dhe matjet e difraksionit të rrezeve x (XRD), përveç imazheve të teksteve të shkëmbinjve, për të zbuluar sesi tendencat përbërëse në shkëmbinj lidhen me proceset gjeologjike.

“Jiacheng ka demonstruar disa modele kimike shumë të rëndësishme në shkëmbinj, të cilat nuk mund të shpjegohen në kontekstin e një mjedisi liqenor,” tha Dr. Michalski. “Pika kryesore është se disa elementë janë të lëvizshëm, ose të lehtë për t’u tretur në ujë, dhe disa elementë janë të palëvizshëm, ose me fjalë të tjera, ata qëndrojnë në shkëmbinj. Nëse një element është i lëvizshëm ose i palëvizshëm varet jo vetëm nga lloji i elementit, por edhe nga vetitë e lëngut. A ishte lëngu acid, i kripur, oksidues, etj. Rezultatet e Jiacheng tregojnë se elementët e palëvizshëm lidhen me njëri -tjetrin dhe pasurohen fort në lartësi më të larta në profilin e shkëmbit. Kjo tregon drejt motit nga lart poshtë, siç shihni në tokë. Më tej, ai tregon se hekuri është varfëruar me rritjen e motit, që do të thotë se atmosfera në atë kohë ishte duke u zvogëluar në Marsin e lashtë, duke mos oksiduar siç është në planetin e ndryshkur të ditëve moderne. “

Të kuptuarit se si evoluoi atmosfera marsiane dhe mjedisi sipërfaqësor në tërësi është i rëndësishëm për eksplorimin e jetës së mundshme në Mars, si dhe të kuptuarit tonë se si Toka mund të ketë ndryshuar gjatë historisë së saj të hershme. “Natyrisht, studimi i Marsit është jashtëzakonisht i vështirë, dhe integrimi i metodologjive krijuese dhe teknologjikisht të avancuara është i nevojshëm. Liu dhe bashkautorët kanë bërë vëzhgime intriguese duke përdorur teknikat e sensimit në distancë për të kuptuar përbërjen kimike të sedimenteve të lashta që informojnë për zhvillimin e tyre të hershëm. Të dhënat e tyre paraqesin sfida për hipotezat ekzistuese si për mjedisin depozitues të këtyre formacioneve unike shkëmbore ashtu edhe për kushtet atmosferike në të cilat ata u formuan – në mënyrë të veçantë, autorët tregojnë dëshmi për proceset e motit nën një atmosferë zvogëluese në një mjedis nënujor të ngjashëm me një shkretëtirë, në vend se formimi në një mjedis ujor liqeni. Në të vërtetë, kjo punë do të frymëzojë drejtime të reja dhe emocionuese për kërkimet e ardhshme. ” Profesor Asistent nga Departamenti i Shkencave të Tokës Dr. Ryan McKenzie shtoi.

Kina zbarkoi me sukses anijen e saj të parë, Zhurong, në Mars në maj të këtij viti. Zhurong aktualisht po endet në fushat e Utopia Planitia, duke eksploruar të dhëna mineralogjike dhe kimike për ndryshimet e fundit klimatike. Kina po planifikon gjithashtu një mostër të misionit të kthimit që ka të ngjarë të ndodhë në fund të kësaj dekade.