Gurët marsianë mund të mbajë shenja të ujit të lashtë, sugjeron studimi i ri

foto

Sipërfaqja e Marsit është e mbushur me miliona kristale të imëta sferike me një diametër mesatarisht rreth një të dhjetën e inçit (2.5 milimetra). Edhe pse këto sferike adoleshente ndihmojnë në dhënien e ngjyrës së ndryshkur të Planetit të Kuq, pamja e tyre në dukje blu në një imazh të ngjyrës së rreme të NASA-s nga viti 2004 u ka dhënë atyre pseudonimin “boronica”.

Astronautët e dëshpëruar që përpiqen të nxjerrin lëngun e këtyre “manave” do të zhgënjehen kur të mësojnë se ato janë në të vërtetë hematite – komponime minerale të përbëra nga hekuri dhe oksigjeni. Sidoqoftë, një analizë e re e mineraleve të ngjashme në Tokë sugjeron që kjo mund të mos ketë qenë gjithmonë kështu. Sipas një studimi të ri, gurët e boronicës së Marsit mund të jenë vërtet hidrohematite – minerale të oksidit të hekurit që gjithashtu mbajnë gjurmë mikroskopike të ujit të lashtë.

Nëse është kështu, atëherë fushat e boronicës së Marsit shtohen në një “rezervuar të konsiderueshëm uji”, shkruan studiuesit, duke siguruar dëshmi të mëtejshme se Planeti i Kuq dikur ishte i lagësht dhe blu.

“Pjesa më e madhe e sipërfaqes së Marsit me sa duket ka origjinën kur sipërfaqja ishte më e lagur dhe oksidet e hekurit [si boronica] precipituan nga ai ujë,” tha në një deklaratë bashkëautori i studimit Peter Heaney, profesor i gjeoshkencave në Penn State University. “Por ekzistenca e hidrohematitit në Mars është ende spekulative.”

Në studimin e tyre të ri, Heaney dhe kolegët e tij ekzaminuan një sërë mostrash hidrohematite nga koleksionet minerale në Institucionin Smithsonian dhe Penn State. Ekipi studioi përbërjen e mineraleve duke përdorur teknika të ndryshme, duke përfshirë skanimet me rreze X dhe infra të kuqe, dhe konfirmoi se mineralet i kishin zëvendësuar disa nga atomet e tyre të hekurit me hidroksil-një grup hidrogjeni dhe oksigjeni që vjen nga uji i ruajtur.

Tjetra, ekipi donte të mësonte kushtet në të cilat formohet hidrohematiti dhe të shihte nëse përputhej me kushtet e mundshme që mund të kishin ekzistuar dikur në Mars. Pasi i nënshtruan mostrat në një sërë kushtesh të temperaturës, aciditetit dhe ujit, ekipi mësoi se hidrohematiti kristalizohet në mjedise me ujë, acid në temperatura më të ulëta se 300 gradë Fahrenheit (150 gradë Celsius).

Me fjalë të tjera, kristalet hidrohematit mund të jenë formuar nga kushtet ujore të Marsit të lashtë, duke formuar një shtresë sedimentare me guralecë të vegjël hekuri në të gjithë planetin. Kështu, secila prej “boronicave” shkëmbore dhe të kuqe në Mars mund të përmbajë deri në 8% ujë në peshë.

“Në Tokë, këto struktura sferike janë hidrohematite, kështu që më duket e arsyeshme të spekuloj se guralecët e kuq të ndritshëm në Mars janë hidrohematit,” tha Heaney.

Fjala kyçe këtu është “spekuloni”. Pavarësisht nga ngjashmëritë vizuale midis hidrohematitit në Tokë dhe boronicave marsiane, nuk ka asnjë dëshmi përfundimtare se boronica përmban ujë. Kur roveri Opportunity i NASA-s zbuloi për herë të parë boronicat në 2004, nuk kishte asnjë mënyrë për të përcaktuar nëse gurët ishin bërë nga hematiti ose hidrohematiti-dhe roverët e gjeneratës aktuale si Perseverance nuk e bëjnë as këtë.

Derisa misionet e ardhshme nuk mund të sjellin mostra të pacenuara minerale nga Planeti i Kuq, shkencëtarët mund të marrin me mend se çfarë fshihen në gurët e kuq.