Microsoft po kërcënon të ndalojë përditësimet e Windows 11 nëse CPU-ja juaj është e vjetër

foto

Dje, ne shkruam se si Windows 11 i Microsoft -it nuk do të lërë teknikisht miliona kompjuterë prapa – kompania na tha se nuk do t’ju bllokojë në të vërtetë nga instalimi i Windows 11 në një kompjuter me një CPU më të vjetër, për sa kohë që shkarkoni dhe instaloni manualisht një Skedari ISO të gjithë vetë. Por rezulton se edhe ai teknik ka një teknikitet. Microsoft tani po kërcënon të heqë përditësimet e Windows nga kopja juaj e Windows 11 – potencialisht edhe përditësimet e sigurisë – nëse merrni atë rrugë.

Ne nuk jemi të sigurt pse kompania nuk e përmendi atë në konferencën tonë origjinale, por Microsoft që atëherë ka thënë për The Verge se kompjuterët e pambështetur nuk do të kenë të drejtë të marrin përditësime të Windows, dhe se edhe siguria dhe përditësimet e shoferit mund të fshihen.

Quiteshtë krejt e mundur që kjo është vetëm një masë mbulimi-bythë nga ana e Microsoft-it. Hardshtë e vështirë të imagjinohet që Microsoft nuk do të lëshonte arna kritike të sigurisë, kur ne shpesh e kemi parë kompaninë të japë mbështetje dhe të ofrojë një arnim të rastit falas edhe pasi të ketë mbyllur përgjithmonë një sistem operativ. Nëse do të isha në vendin e Microsoft -it, do të mund të dekurajoja njerëzit të mos mendonin se po ofroja një garanci dhe mbështetje teknike për çdo konfigurim të mundshëm të kompjuterit nën diell për të shmangur dhimbjet e mundshme ligjore gjatë rrugës. Më mirë të nën -premtosh dhe të japësh tepër.

Por është gjithashtu e mundur që Microsoft me të vërtetë do të thotë të ndalojë arna në një moment në të ardhmen – potencialisht edhe në nisje. Microsoft refuzoi të sqarojë gjërat më tej në këtë kohë, gjë që sugjeron që kompania është krejtësisht e lumtur për ne të supozojmë se ky është një kërcënim i vërtetë.

Nga rruga, nuk janë vetëm azhurnimet e sigurisë: Nëse nuk dëshironi ose nuk jeni në gjendje të zëvendësoni CPU-në tuaj më të vjetër se Intel 8-Gen, Windows 11 teorikisht mund të jetë një sistem operativ ku ktheheni në ditët e kohës shkarkimi i përditësimeve të shoferit për të gjithë pajisjen tuaj, diçka për të cilën nuk kam nevojë të mendoj për vite. Windows 10 më mahniti që nga dita e parë duke punuar pa probleme me laptopin tim të plakur, kështu që do të ishte keq nëse nuk është më kështu. (Padyshim, drejtuesit e përgjithshëm që dërgohen me Windows janë shpesh mjaft të mirë.)

Përditësimet e veçorive janë ndoshta më pak të mëdha: nëse jeni personi që do të instaloni një Windows 11 ISO në kompjuterin tuaj për të filluar, me siguri mund të shkarkoni një ISO më të re herën tjetër kur të keni një përditësim të madh të Windows që dëshironi , dhe bëni një instalim në vend. Sapo riformatova makinën time me Windows 10 2H21 ISO, dhe mezi kisha ndonjë arnim për të bërë më pas. Por unë mendoj se Microsoft -i mund të ndryshojë mendje edhe për kërkesat e sistemit për ISO -të e ardhshme.

Pse të na lini në errësirë? Supozimi im më i mirë është ai që ofrova dje, kur shkrova se si “Situata e azhurnimit të Windows 11 sapo u bë më konfuze”: kompania me sa duket dëshiron t’i shtyjë përdoruesit e Windows të blejnë një kompjuter të ri, pavarësisht nëse kanë nevojë për një apo jo. Dje, kompania na tregoi për një boshllëk që mund të qetësonte disa nga përdoruesit e fuqisë vokale të kompanisë që nuk duan të heqin dorë nga pajisjet e tyre të vjetra. Por nëse kjo boshllëk pengon planet e Microsoft, kompania po rezervon të drejtën për ta bërë atë shumë më pak tërheqëse.