Helikopteri i zgjuarsisë i NASA -s sheh një “rrugë” të mundshme marsiane përpara

foto

Pyesni çdo eksplorues hapësinor dhe ata do të kenë një ose dy fotografi të preferuara nga misioni i tyre. Për Ken Farley, shkencëtar i projektit për rover Perseverance të NASA -s, një nga të preferuarat e tij aktuale është një imazh me ngjyra i “South Seítah”, një zonë që ekipi shkencor i misionit e kishte konsideruar potencialisht të denjë për një vizitë në rover. Helikopteri Ingenuity Mars i agjencisë mori imazhin gjatë fluturimit të tij të 12 -të dhe më të fundit, më 16 gusht.

Përpara fluturimit të fundit të Ingenuity, shumica e asaj që ekipi i shkencës Perseverance dinte për pjesën jugore të veçorisë Seítah vinte nga imazhet e orbitës. Bazuar në ato të dhëna, ata besuan se vendi mund të jetë një thesar i gjeologjisë komplekse, duke siguruar informacion që mund të luajë një rol të vlefshëm ndërsa ekipi rover kërkon shenja të jetës mikrobike të lashtë dhe përpiqet të karakterizojë gjeologjinë e zonës dhe të kuptojë historia e zonës.

Ata përdorën imazhet e rrotullimit për të kërkuar shenja të shkëmbit sedimentar të shtresuar që mund të ishin depozituar në ujë, dalje intriguese shkëmbore të arritshme për roverin dhe rrugë të sigurta që roveri mund të merrte dhe të kthehej jashtë zonës.

“Nga pikëpamja shkencore, këto imazhe të Seítahut të Jugut janë zgjuarsia më e vlefshme që është marrë deri më sot,” tha Farley, i cili jeton në Caltech. “Dhe një pjesë e vlerës së tyre mund të jetë në atë që ata nuk po tregojnë. Shtresat sedimentare në shkëmbinj nuk janë të dukshme në imazh, dhe mund të ketë zona që mund të jenë të vështira për t’u negociuar me roverin. Ka punë për të bërë nga ekipet tona të drejtimit të shkencës dhe roverit për të kuptuar më mirë se si t’i përgjigjen të dhënave të reja. “

Zgjuarsia mori 10 imazhe të zonës ndërsa fluturonte dhe më pas kthehej nga Seata Jugore në një lartësi prej 33 metrash (10 metra). Fluturimi ishte një nga më të komplikuarit që ekipi i helikopterëve ka kryer deri më tani-fluturimi më i gjatë deri më sot (169.5 sekonda) me pika të shumta rrugore teksa fluturonte nga terreni relativisht jo i përshkruar jashtë Seítahut të Jugut në terrene shumë më të larmishme brenda, dhe pastaj kthehu përsëri.

“Ajo që mund të thotë ky imazh është se ne nuk kemi nevojë të shkojmë më tej në perëndim për të marrë varietetin më të mirë gjeologjik të kësaj fushate të parë shkencore,” tha Farley. “Nëse vendosim të bëjmë një udhëtim në South Seítah, ne kemi marrë disa informacione të vlefshme për atë që do të hasim. Dhe nëse vendimi është të qëndroni rreth ‘Artuby Ridge’, vendndodhjes aktuale të roverit, ne do të kemi kursyer kohë të vlefshme. Ashtë një fitore-fitore. “

Helikopteri Ingenuity Mars u ndërtua nga JPL, e cila gjithashtu menaxhon aktivitetin e demonstrimit të operacioneve gjatë misionit të tij të zgjeruar në Shtabin e NASA -s. Ajo mbështetet nga drejtoritë e misionit të Shkencës, Aeronautikës dhe Teknologjisë Hapësinore të NASA -s. Qendra Kërkimore Ames e NASA -s në Silicon Valley të Kalifornisë dhe Qendra Kërkimore Langley e NASA -s në Hampton, Virginia, siguruan analiza të rëndësishme të performancës së fluturimit dhe asistencë teknike gjatë zhvillimit të zgjuarsisë. AeroVironment Inc., Qualcomm dhe SolAero gjithashtu ofruan ndihmë në dizajn dhe përbërës kryesorë të automjeteve. Lockheed Martin Space projektoi dhe prodhoi Sistemin e Dorëzimit të Helikopterëve Mars.