Hakerët mund të përdorin Google Chrome për të marrë kontrollin e kompjuterit tuaj, por ja se si mund t’i ndaloni ata

foto

Përdoruesit e GOOGLE Chrome janë vënë në alarm të kuq për një dobësi që mund të lejojë hakerët të marrin kontrollin e plotë të kompjuterit të tyre. Për fat të mirë, ekziston një mënyrë për të mbrojtur veten nga ky kërcënim i sigurisë – ja si.

Përdoruesit e Google Chrome duhet të shkarkojnë përditësimin më të fundit në shfletues menjëherë për t’u mbrojtur nga një seri kërcënimesh të reja të sigurisë. Arna e fundit, e cila tani është në dispozicion për Google Chrome version 92, është krijuar për të mbrojtur përdoruesit nga nëntë dobësitë e sigurisë në total.

Shqetësuese, shtatë nga këto dobësi klasifikohen si “me rrezik të lartë” nga Google. Sipas Agjencisë Amerikane të Sigurisë Kibernetike dhe Infrastrukturës (CISA), një nga këto dobësi me rrezik të lartë mund të lejojë një aktor të keq “të marrë kontrollin e një sistemi të prekur”. Po

Fitimi i kontrollit të kompjuterit tuaj do të lejojë hakerat të kopjojnë detajet e bankës dhe pagesës, të bllokojnë skedarët kryesorë derisa të paguani një shpërblim, ose të përdorni emailin tuaj për të përhapur malware tek më shumë njerëz.

Fatmirësisht, Google ka lëshuar një rregullim … por ju duhet të siguroheni që e keni shkarkuar dhe instaluar atë.

Përdoruesit e Chrome duhet të shkarkojnë dhe instalojnë përditësimin 92.0.4515.159 sa më shpejt të jetë e mundur për të rregulluar problemin. Të gjitha çështjet e rregulluara me përditësimin e fundit të Chrome u përshkruan kohët e fundit në një postim nga Srinivas Sista, i cili punon si menaxher i programit teknik të shfletuesit të uebit.

Sista tha se arna që rregullon këto nëntë dobësi në Chrome do të shfaqet tek përdoruesit e Windows, Mac dhe Linux në ditët dhe javët e ardhshme. Postimi në blog gjithashtu zbuloi shpërblimet e dhëna studiuesve që zbuluan këto dobësi të Google Chrome.

Një nga studiuesit ishte Manfred Paul, i cili zbuloi dy të meta të Chrome – dhe u shpërblye me 21,000 dollarë për çdo dobësi të gjetur.

Duke folur për Javën e Sigurisë, Paul shpjegoi se këto të meta mund të përdoren për ekzekutimin arbitrar të kodit.

Sidoqoftë, për ta bërë këtë një aktor i keq do të duhej të shfrytëzonte një dobësi tjetër për t’i shpëtuar sandboxit të Google Chrome. Kjo mund t’ju bëjë të mendoni se kjo dobësi është veçanërisht e ndërlikuar për të përfituar.

Por ishte vetëm disa javë më parë që Google korrigjoi një të metë që do të mundësonte që aktorët e këqij të shpëtonin nga kutia e rërës së Chrome.

Fatmirësisht, sipas Forbes, nuk ka raporte për ndonjë nga dobësitë e zbuluara kohët e fundit duke u shfrytëzuar në natyrë.

Sidoqoftë, përdoruesit e Chrome nuk duhet ta lejojnë atë që t’u japë atyre një ndjenjë të rreme sigurie dhe duhet të instalojnë arna të fundit të sigurisë sa më shpejt të jetë e mundur. Duke folur për Forbes, Sean Wright i Immersive Labs tha se gjetjet e fundit nënvizojnë rëndësinë e programeve publike të bugs bug. Wright shtoi: “Nga ana pozitive, këto gjetje tregojnë vlerën e programeve publike të bugs bug.

“Reallyshtë vërtet inkurajuese të shohësh çështjet që gjenden nga studiuesit, të zbuluara me mjete etike dhe të fiksuara me shpejtësi dhe efikasitet të mjaftueshëm për të parandaluar shfrytëzimin me qëllim të keq në natyrë”.

Përditësimet e Chrome zakonisht ndodhin në sfond, por nëse nuk e keni mbyllur shfletuesin për ca kohë, mund t’ju duhet ta nxisni aplikacionin të shkarkojë arnimin e fundit.

Mund të kontrolloni nëse keni një azhurnim në pritje duke klikuar Më shumë, i cili është butoni në të djathtë të Omnibox i cili tregon tre pika vertikale.

Nëse ka një përditësim që duhet të shkarkoni, duhet të shihni opsionin ‘Përditëso Google Chrome’. Klikoni mbi të për të nisur shfletuesin në shkarkimin e arnimit të fundit.