Harrojeni raketat – një ashensor hënor është e ardhmja e udhëtimit në Hënë

foto

Çfarë shihni kur shikoni Hënën? Bukuri? Kratere? Disa njerëz shohin shenja dollari. Herë pas here do të shihni satelitin tonë të vetëm natyror të faturuar si ‘kontinenti i tetë i Tokës’ sepse është plot me burime që është e vështirë të injorohen. Një formë e rrallë e heliumit, helium-3, mund të përdoret në termocentralet e shkrirjes këtu në Tokë. Elemente të rralla, të tilla si neodymium, mund të nxirren dhe të kthehen në shtëpi për përdorim në telefonat inteligjentë dhe pajisje të tjera elektronike.

Por si t’i arrijmë këtu pa i fryrë të gjitha fitimet në raketa? Sipas një studimi të botuar në vitin 2019, një ashensor hënor mund të ishte zgjidhja. Një kabllo e ankoruar në sipërfaqen hënore do të zgjasë pjesën më të madhe të shtëpisë 400,000 km (250,000 milje). Nuk mund të lidhet drejtpërdrejt me Tokën, për shkak të lëvizjeve relative të dy objekteve, por mund të përfundojë lartë në orbitën e Tokës.

Kjo do të kishte përfitimin e shtuar duke e vendosur atë mbi pjesën më të madhe të hedhurinave tona në hapësirë, një problem në rritje ndërsa lëshojmë gjithnjë e më shumë satelitë. Anijet robotike me energji diellore mund të lëvizin lart e poshtë kabllit, duke vepruar si një rrip transportues për të transportuar burime të çmuara në rrugën tonë.

Mund të tingëllojë si një perspektivë e çuditshme, por Zephyr Penoyre dhe Emily Sandford – dy kandidatët e doktoratës për astronomi të Universitetit të Kolumbisë që qëndrojnë pas studimit – besojnë se ne mund ta tërheqim atë për disa miliardë dollarë amerikanë.

Për ta vënë atë në kontekst, Jeff Bezos likuidon 1 miliard dollarë (mbi 700 milion) të aksioneve të tij në Amazon çdo vit për të financuar kompaninë e tij të turizmit hapësinor Blue Origin. Programi i NASA -s Artemis, i cili po dërgon astronautin e parë femër dhe astronautin e parë me ngjyrë në Hënë më vonë këtë dekadë, kushton 86 miliardë dollarë (60 miliardë). Kjo është vlera e burimeve të Hënës, një studim i veçantë vlerësoi se një ashensor hënor do të paguante për veten brenda vetëm 53 udhëtimeve.

Kablli, i cili nuk do të ishte më i trashë se një laps, do të peshonte 40 ton – mirë brenda kompetencave të raketave moderne, siç është Starship i SpaceX. Ndryshe nga një ashensor hapësinor që do të udhëtonte nga sipërfaqja e Tokës në hapësirë, një ashensor hënor që ndalon pak të turpëruar të planetit tonë nuk do të duhej të luftonte me forca të mëdha gravitacionale.

As Hëna nuk ka atmosferë, gjë që thjeshton gjërat. Kjo do të thotë që kablloja mund të bëhet nga materiale ekzistuese, të tilla si Kevlar, në vend të materialeve super të forta ende të shpikura të nevojshme për një ashensor Tokë-hapësirë.

Ne gjithashtu mund t’i kombinojmë të dy. Në Prill 2021, media shtetërore kineze paraqiti idenë e vendit për një “Shkallë Sky”. Kjo do të shihte një anije kozmike të përplasur një ashensor nga sipërfaqja e Tokës në një stacion hapësinor të pritjes, para se të hidhej drejt Hënës, ku do të takohej me një ashensor tjetër që do ta ulte atë poshtë në sipërfaqen hënore.

Ideja e ashensorëve hapësinorë ka ekzistuar për më shumë se një shekull pa shumë përparim. Por nëse mjaft njerëz – ose, ka shumë të ngjarë, korporata – të dashurohen me mundësinë për të fituar para të mëdha, ne mund të shohim ekuivalentin hënor të një nxitimi ari në dekadat e ardhshme. Ashensorët mund të dalin të jenë një mënyrë për të ulur kostot dhe fitimet fjalë për fjalë në qiell.