Kapet një sinjal radio 9 miliardë vite dritë larg nga Toka

foto

Një sinjal radio 9 miliardë vite dritë larg nga Toka është kapur në një regjistrim rekord, tha Space.com të premten.

foto

Sinjali u zbulua nga një gjatësi vale unike e njohur si “vija 21 centimetra” ose “vija e hidrogjenit”, e cila thuhet se emetohet nga atomet neutrale të hidrogjenit.

Sinjali i kapur nga Radio Teleskopi Giant Metrewave në Indi mund të nënkuptojë se shkencëtarët mund të fillojnë hetimin e formimit të disa prej yjeve dhe galaktikave më të hershme, thuhet në raport.

Studiuesit zbuluan sinjalin nga një “galaktikë formuese e yjeve” e titulluar SDSSJ0826+5630, e cila u emetua kur Rruga e Qumështit 13.8 miliardë vjeçare – galaktika ku banon Toka – ishte vetëm 4.9 miliardë vjet e vjetër.

“Është e barabartë me një vështrim prapa në kohë prej 8.8 miliardë vjetësh,” tha në një deklaratë këtë javë autori dhe kozmologu post-doktoral i Departamentit të Fizikës të Universitetit McGill, Arnab Chakraborty.

foto

Galaktikat thuhet se lëshojnë dritë në një gamë të gjerë të gjatësive të valëve të radios. Por deri vonë, valët e radios me gjatësi vale 21 cm ishin regjistruar vetëm nga galaktikat aty pranë.

“Një galaktikë lëshon lloje të ndryshme të sinjaleve radio. Deri më tani, ka qenë e mundur vetëm kapja e këtij sinjali të veçantë nga një galaktikë aty pranë, duke kufizuar njohuritë tona në ato galaktika më afër Tokës, “tha Chakraborty.