Hyrjet në shpellat marsiane mund të ofrojnë strehë të përsosur për vendbanimet njerëzore

foto

Ka arsye shumë të mira pse Marsi është një peizazh kaq i shkretë, shterpë. Pa atmosferë të trashë dhe as fushë magnetike, sipërfaqja e Planetit të Kuq bombardohet çdo ditë nga rrezatimi deri në 900 herë më të lartë se sa shihet në Tokë. Sidoqoftë, disa vende janë të mbrojtura. Hulumtimet e reja kanë gjetur se hyrjet e shpellave janë të mbrojtura nga rrezatimi i dëmshëm që normalisht godet Marsin. Kjo mund t’i bëjë ato ideale si për vendet për vendbanimet e ardhshme ashtu edhe për misionet robotike që synojnë të kërkojnë për shenja të jetës aliene.

Pavarësisht përparimeve të mahnitshme në eksplorimin e hapësirës në dekadën e fundit, nëse do ta marrim seriozisht idenë e vendosjes së Marsit diku gjatë këtij shekulli, ka shumë sfida që duhen kapërcyer. Kjo nëse nuk jemi të kënaqur me misionet vetëvrasëse me një drejtim.

Nuk ka mungesë të rreziqeve mjedisore për të vrarë ndonjë astronaut aq të guximshëm sa të guxojë të shkelë në Mars. Së pari, planeti ka vetëm 0.7% të presionit të nivelit të detit në Tokë, që do të thotë se çdo njeri në Mars duhet të veshë një kostum të plotë presioni ose të qëndrojë i bllokuar brenda një dhome të kontrolluar nga presioni, përndryshe oksigjeni nuk do të rrjedhë nëpër qarkullimin e gjakut dhe trupi mund fryhet dhe rrjedh gjak.

Pastaj është çështja e rrezatimit. Marsi është më larg nga Dielli sesa Toka, duke marrë afërsisht 60% të fuqisë për metër katror të parë në një vend të ngjashëm në Tokë. Por meqenëse Marsi nuk ka një fushë magnetike për të shmangur grimcat energjike, së bashku me atmosferën e hollë prej letre, sipërfaqja e tij është e ekspozuar ndaj niveleve shumë më të larta të rrezatimit sesa Toka. Për më tepër, përveç ekspozimit të rregullt ndaj rrezeve kozmike dhe erës diellore, ai merr shpërthime të rastit, rrezatuese vdekjeprurëse për shkak të ndezjeve të forta diellore.

Matjet e kryera nga sonda Odisea e Marsit sugjerojnë se nivelet e vazhdueshme të rrezatimit në Mars janë të paktën 2.5 herë më të larta se ato që përjetojnë astronautët në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor. Kjo është rreth 22 milirad në ditë, që rezulton në 8000 milirad (8 rad) në vit. Për krahasim, njerëzit në SHBA janë të ekspozuar mesatarisht me rreth 0.62 rad/vit.

Çdo përpjekje për të kolonizuar Planetin e Kuq do të kërkojë masa për të siguruar që ekspozimi ndaj rrezatimit të mbahet në minimum. Disa nga idetë e propozuara deri më tani përfshijnë habitate të ndërtuara drejtpërdrejt në tokë apo edhe habitate mbi tokë duke përdorur module inflatable të mbështjella me qeramikë.

Por një ide më e mirë mund të jetë të përfitoni nga strehimet natyrore tashmë në vend. Marsi është i mbushur me gropa të thella, shpella dhe struktura të tubave të lavës në të gjithë sipërfaqen e tij. Sipas një studimi të ri të kryer nga studiuesit të udhëhequr nga Daniel Viúdez-Moreiras në Institutin Kombëtar të Spanjës për Teknologjinë Hapësinore, shumë nga këto shpella mund të ofrojnë mbrojtje të bollshme për kolonët njerëzorë.

“Shpellat dhe hyrjet e tyre janë propozuar si mjedise dhe zona të banueshme që mund të kenë ruajtur dëshmi të jetës, kryesisht për shkak të mbrojtjes së tyre natyrore nga rrezatimi dëmtues jonizues dhe jo-jonizues i pranishëm në sipërfaqe. Sidoqoftë, asnjë studim deri më tani nuk ka përcaktuar sasinë mbrojtjen e ofruar nga këto boshllëqe në Mars, “shkruan studiuesit në revistën Icarus.

Studiuesit zbuluan se nivelet e rrezatimit UV brenda shpellave marsiane ishin, në disa raste, ~ 2% e atyre vlerave të gjetura në sipërfaqe.

“Simulimet numerike të hyrjeve të shpellave tregojnë një reduktim edhe më shumë se dy urdhra të madhësisë në rrezatimin UV, si në dozat maksimale të menjëhershme dhe kumulative, gjatë gjithë vitit dhe në çdo vend të planetit,” zbuluan studiuesit.

Për më tepër, sasia e rrezatimit aktiv është akoma më e lartë se minimumi i kërkuar për fotosintezën e ngjashme me Tokën. Me fjalë të tjera, hyrjet në shpella mund të strehojnë si njerëzit ashtu edhe burimin e ushqimit të tyre bimor. Sidoqoftë, është e paqartë nëse rrezatimi jonizues – lloji i rrezatimit elektromagnetik i lidhur me kancerin – është i bllokuar në të njëjtën mënyrë si rrezatimi UV.