SpaceX vazhdon përparimin me Starship

foto

SN10 u ngrit në përpjekjen e tij të dytë dhe u ul butë dhe drejtë në jastëkun e uljes; megjithatë, automjeti u dëmtua gjatë prekjes dhe shtytësit e mbetur ndezën 8 minuta më vonë, duke shkatërruar anijen.

Ulja e fortë ka të ngjarë të jetë shkaktuar nga një motor Raptor që gëlltiste helium në rezervuarët e kokës, siç u shpreh nga Elon Musk.

SN11 ishte i katërti dhe i fundit i gjeneratës së parë Starship në shkallë të plotë që u fluturua. Ashtu si SN9, SN11 u përfundua në gjirin e lartë me Raptors e tij tashmë të instaluar. Seksioni i konit të hundës u grumbullua në seksionin e rezervuarit më 7 shkurt dhe doli nga gjiri i lartë një muaj më vonë, më 8 mars 2021.

Ajo u zhvendos nga vendi i ndërtimit në Pad B, ku do të fillonte operacionet e para-lëshimit.

Starship SN11 menjëherë filloi testimin në 11 Mars me një test krioproof. Katër ditë më vonë, SN11 provoi zjarrin e tij të parë statik në rreth 12:26 pasdite CDT, por kjo u ndërpre menjëherë në ndezje.

Ndërsa kontrollet dhe inspektimet e SN11 u përfunduan, BN1, prototipi i parë ndonjëherë i fazës së parë Super Heavy, filloi operacionet e ndërtimit. Ai u përdor si një gjurmues i prodhimit dhe u hoq një muaj më vonë.

Zjarri i dytë statik SN11 ndodhi në 22 Mars. Ndërsa zjarri statik ishte nominal, më vonë u zbulua se njëri nga Raptors (Raptor 46) ishte i dyshuar dhe kishte nevojë për riparim përpara një tjetër zjarri statik dhe një përpjekje fluturimi.

Vetëm pas orës 8 të mëngjesit CDT më 26 Mars, SpaceX zjarri statik Raptor SN46 në një djegie të plotë nominale. Përpjekja e parë e nisjes u fshin më vonë për shkak të çështjeve teknike.

Një përpjekje e dytë më 29 mars u shkatërrua më vonë për shkak se inspektori i FAA nuk ishte në Boca Chica në kohë për nisjen.

SpaceX përgatiti SN11 për një nisje herët në mëngjes më 30 mars, kur anija u ngjit me sukses në 10 km me fikje nominale të motorit dhe një zbritje poshtë në bllokun e uljes.

Në T+5: 49, SN11 ndezi një Raptor të vetëm të ndjekur një sekondë më vonë nga një tjetër. E gjithë telemetria humbi më pas ndërsa automjeti shpërtheu. Elon Musk më vonë postoi në Twitter Engine 2 (Raptor 52) kishte probleme gjatë ngjitjes dhe kurrë nuk arriti presionin e dhomës së funksionimit gjatë djegies së tij të uljes.

Në T+25 sekonda, një rrjedhje u pa në Raptor 52 duke shkaktuar një zjarr të vogël. Ky zjarr ka të ngjarë të shkaktojë një “fillim të vështirë” në turbopumpin e metanit të Raptor 52 gjatë djegies së uljes. Fillimi i vështirë shkaktoi një RUD me Raptor dhe çoi në humbjen e të gjithë automjetit.

Starship i parë që fluturoi me një brez të ri të Raptors ishte SN15. Dizajni i ri rregulloi disa nga të metat e automjeteve të mëparshme.

Pad A Suborbital A mori automjetin më 9 Prill ku do të fillonte fushatën e zakonshme të testimit të një testi të presionit të ambientit në të njëjtën ditë, një provë kriogjenike të provës më 12 Prill dhe një provë të provës së rezervuarit të kokës më 13 Prill.

Raptors u instaluan më pas.

Dy përpjekje për zjarr statik, një nga tanket kryesore dhe një nga tanket e kokës, pasuan më 26 prill dhe 27 prill. Starship SN15 ishte gati të niste në 10 kilometra, gjë që ndodhi më 5 maj.