Instrumentet në Hubble në modalitetin e sigurt; NASA po përpiqet të kuptojë pse

foto

Të hënën, NASA njoftoi se instrumentet shkencore të teleskopit hapësinor Hubble ishin në një mbyllje të zgjatur pasi problemet u shfaqën në fund të tetorit. Problemet u ngritën pasi komunikimet e brendshme të dështuara bënë që instrumentet shkencore të kalonin në modalitetin e sigurt dy herë gjatë një periudhe dyditore. Gjithçka jashtë instrumenteve po sillet normalisht, kështu që teleskopi nuk është në rrezik.

Në fillim të këtij viti, Hubble kaloi një periudhë të gjatë në modalitetin e sigurt për shkak të problemeve me furnizimin me energji elektrike që ushqen kompjuterin kryesor të ngarkesës. Për shkak se furnizimi me energji preku një shumëllojshmëri të pajisjeve, problemet ishin të vështira për t’u diagnostikuar.

Në këtë rast, çështjet duken të jenë më të thjeshta, të paktën sipërfaqësisht. Paketa e instrumenteve në Hubble përdor një sinjal të brendshëm sinkronizimi për të siguruar që gjithçka të regjistrohet në të njëjtën kohë, duke i lejuar instrumentet t’u përgjigjen komandave në rendin e duhur. Më 23 tetor, një nga këto sinjale sinkronizimi nuk u regjistrua, duke bërë që të gjitha instrumentet shkencore të hynin në modalitetin e sigurt. Një rivendosje e thjeshtë e instrumenteve bëri që gjithçka të funksiononte përsëri.

Por më 25 tetor, instrumentet shkencore regjistruan humbjen e sinjaleve të shumëfishta të sinkronizimit dhe të gjithë u rifutën në modalitetin e sigurt. Duke pasur parasysh natyrën e përsëritur dhe të dukshme të përshkallëzimit të problemit, NASA i ka lënë instrumentet në atë gjendje që atëherë.

NASA thotë se inxhinierët e saj po vlerësojnë sjelljen e instrumenteve dhe po shikojnë konfigurimin e harduerit të Hubble për të kuptuar se çfarë mund të jetë duke shkaktuar problemin. Ky informacion po përdoret për të hartuar procedura testimi që do të lejojnë NASA-n të kufizojë fajtorët dhe të dalë me një procedurë riparimi.