Studimi i NASA-s zbulon se ndikimi global i ndryshimeve klimatike në të mbjellat pritet brenda 10 viteve

foto

Ndryshimet klimatike mund të ndikojnë në prodhimin e misrit (misrit) dhe grurit që në vitin 2030 nën një skenar të lartë të emetimeve të gazeve serrë, sipas një studimi të ri të NASA-s të botuar në revistën, Nature Food. Rendimentet e kulturave të misrit parashikohen të bien me 24%, ndërsa gruri potencialisht mund të ketë rritje prej rreth 17%.

Duke përdorur modele të avancuara klimatike dhe bujqësore, shkencëtarët zbuluan se ndryshimi në rendimentet është për shkak të rritjeve të parashikuara të temperaturës, ndryshimeve në modelet e reshjeve dhe përqendrimeve të ngritura të dioksidit të karbonit në sipërfaqe nga emetimet e gazrave serrë të shkaktuara nga njeriu. Këto ndryshime do ta bëjnë më të vështirë rritjen e misrit në tropikët, por mund të zgjerojnë gamën e rritjes së grurit.

“Ne nuk prisnim të shihnim një ndryshim kaq themelor, në krahasim me parashikimet e rendimentit të të korrave nga gjenerata e mëparshme e modeleve të klimës dhe të kulturave të kryera në vitin 2014,” tha autori kryesor Jonas Jägermeyr, një modelues i të korrave dhe shkencëtar klimatik në Institutin Goddard të NASA-s për Hapësirën. Studime (GISS) dhe Instituti i Tokës në Universitetin e Kolumbisë në qytetin e Nju Jorkut. Përgjigja e projektuar e misrit ishte çuditërisht e madhe dhe negative, tha ai. Një rënie prej 20% nga nivelet aktuale të prodhimit mund të ketë implikime të rënda në mbarë botën.

Për të arritur në parashikimet e tyre, ekipi hulumtues përdori dy grupe modelesh. Së pari, ata përdorën simulimet e modeleve klimatike nga Projekti Ndërkombëtar i Ndërkrahasimit të Modelit Klimatik-Faza 6 (CMIP6). Secili nga pesë modelet e klimës CMIP6 të përdorura për këtë studim drejton përgjigjen e tij unike të atmosferës së Tokës ndaj skenarëve të emetimit të gazeve serrë deri në vitin 2100. Këto përgjigje ndryshojnë disi për shkak të variacioneve në paraqitjet e tyre të sistemit klimatik të Tokës.

Më pas ekipi hulumtues përdori simulimet e modeleve klimatike si inpute për 12 modele moderne të kulturave globale që janë pjesë e Projektit të Ndërkrahasimit dhe Përmirësimit të Modelit Bujqësor (AgMIP), një partneritet ndërkombëtar i koordinuar nga Universiteti i Kolumbisë. Modelet e të korrave simulojnë në një shkallë të madhe se si rriten të korrat dhe u përgjigjen kushteve mjedisore si temperatura, reshjet dhe dioksidi i karbonit atmosferik, të cilat sigurohen nga modelet klimatike. Sjellja e secilës specie kulture bazohet në përgjigjet e tyre reale biologjike të studiuara në eksperimentet laboratorike të brendshme dhe të jashtme. Në fund, ekipi krijoi rreth 240 modele globale të modeleve klimatike për secilën kulturë. Duke përdorur modele të shumta klimatike dhe të korrave në kombinime të ndryshme, studiuesit ishin më të sigurt në rezultatet e tyre.

“Ajo që ne po bëjmë është të drejtojmë simulimet e të korrave që po rritin efektivisht të korrat virtuale çdo ditë, të mundësuar nga një superkompjuter, dhe më pas duke parë ndryshimin vit pas viti dhe dekadë pas dekade në çdo vend të botës. ”, tha Alex Ruane, bashkëdrejtor i Grupit të Ndikimeve Klimatike GISS dhe një bashkautor i studimit.

Ky studim u fokusua në ndikimet e ndryshimeve klimatike. Këto modele nuk trajtojnë stimujt ekonomikë, ndryshimin e praktikave bujqësore dhe përshtatjet si p.sh. mbarështimi i varieteteve më të forta të kulturave, megjithëse kjo është një fushë e kërkimit aktiv. Ekipi hulumtues planifikon t’i shikojë këto këndvështrime në punën vijuese, pasi këta faktorë do të përcaktojnë gjithashtu fatin e rendimenteve bujqësore në të ardhmen, ndërsa njerëzit reagojnë ndaj ndryshimeve të klimës.

Ekipi shqyrtoi ndryshimet në rendimentet mesatare afatgjata të të korrave dhe prezantoi një vlerësim të ri se kur ndikimet e ndryshimeve klimatike “shfaqen” si një sinjal i dallueshëm nga ndryshueshmëria e zakonshme, e njohur historikisht në rendimentet e të korrave. Projeksionet e sojës dhe të orizit treguan një rënie në disa rajone, por në shkallë globale modelet e ndryshme ende nuk bien dakord mbi ndikimet e përgjithshme nga ndryshimet klimatike. Për misrin dhe grurin, efekti klimatik ishte shumë më i qartë, me shumicën e rezultateve të modelit që tregonin në të njëjtin drejtim.

Misri, ose misri, rritet në të gjithë botën dhe sasi të mëdha prodhohen në vendet më afër ekuatorit. Amerika Veriore dhe Qendrore, Afrika Perëndimore, Azia Qendrore, Brazili dhe Kina do të shohin potencialisht uljen e rendimenteve të misrit të tyre në vitet e ardhshme dhe më tej, ndërsa temperaturat mesatare rriten në këto rajone të shportës së bukës, duke i vënë më shumë stres bimëve.

Gruri, i cili rritet më mirë në klimat e butë, mund të shohë një zonë më të gjerë ku mund të rritet me rritjen e temperaturave, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara të Veriut dhe Kanadanë, Rrafshnaltat e Kinës së Veriut, Azinë Qendrore, Australinë Jugore dhe Afrikën Lindore, por këto përfitime mund të nivelizohen nga mesi i shekullit.

Temperatura nuk është faktori i vetëm që modelet marrin parasysh kur simulojnë rendimentet e ardhshme të kulturave. Nivelet më të larta të dioksidit të karbonit në atmosferë kanë një efekt pozitiv në fotosintezën dhe mbajtjen e ujit, duke rritur rendimentet e të korrave, edhe pse shpesh me kosto të ushqyerjes. Ky efekt ndodh më shumë për grurin sesa për misrin, i cili kapet më saktë në gjeneratën aktuale të modeleve. Rritja e temperaturave globale është gjithashtu e lidhur me ndryshimet në modelet e reshjeve, frekuencën dhe kohëzgjatjen e valëve të të nxehtit dhe thatësirave, të cilat mund të ndikojnë në shëndetin dhe produktivitetin e të korrave. Temperaturat më të larta ndikojnë gjithashtu në gjatësinë e stinëve të rritjes dhe përshpejtojnë maturimin e të korrave.

“Ju mund të mendoni për bimët që mbledhin dritën e diellit gjatë sezonit të rritjes,” tha Ruane. “Ata po e mbledhin atë energji dhe më pas e vendosin në bimë dhe në drithëra. Pra, nëse nxitoni në fazat tuaja të rritjes, deri në fund të sezonit, thjesht nuk keni mbledhur aq shumë energji.” Si rezultat, bima prodhon më pak drithëra totale sesa do të bënte me një periudhë më të gjatë zhvillimi. “Duke u rritur më shpejt, rendimenti juaj në fakt bie.”

“Edhe nën skenarët optimistë të ndryshimeve klimatike, ku shoqëritë ndërmarrin përpjekje ambicioze për të kufizuar rritjen e temperaturës globale, bujqësia globale po përballet me një realitet të ri klimatik,” tha Jägermeyr. “Dhe me ndërlidhjen e sistemit global të ushqimit, ndikimet në shportën e bukës qoftë edhe në një rajon do të ndihen në mbarë botën.”