Ish-ekzekutivi i Facebook-ut që përdori kartat e kompanisë për të vjedhur miliona merr burg

foto

Një ish-ekzekutiv i diversitetit, barazisë dhe përfshirjes në Facebook u dënua të hënën me më shumë se pesë vjet burg për vjedhjen e miliona dollarëve nga gjigandi i teknologjisë Menlo Park.

foto

Barbara Furlow-Smiles u deklarua fajtore për një akuzë për mashtrim në rrjet në dhjetor, duke pranuar se kishte mashtruar Facebook nga janari 2017 deri në shtator 2021.

foto

Sipas prokurorëve, Furlow-Smiles orkestroi një skemë afatgjatë dhe fitimprurëse për të derdhur para nga kartat e kreditit të korporatave Facebook te miqtë, të afërmit dhe të tjerët. Pas marrjes së fondeve, marrësit do të kthenin pjesën më të madhe të parave në Furlow-Smiles.

Facebook përfundimisht pushoi Furlow-Smiles pasi ajo vodhi më shumë se 4.9 milionë dollarë, tha Zyra e Prokurorit të SHBA për Distriktin Verior të Gjeorgjisë , por mashtrimi i saj vazhdoi kur ajo punoi për Nike nga nëntori 2021 deri në shkurt 2023. Atje ajo vodhi 120,000 dollarë më shumë, thanë prokurorët .

Sipas tarifës fillestare , të paraqitur në dhjetor, Furlow-Smiles lidhi llogaritë e PayPal, Venmo dhe Cash App me kartat e korporatave të Facebook, më pas dorëzoi raporte mashtruese të shpenzimeve në kompani për tarifa. Ajo do t’u dërgonte para bashkëpunëtorëve, më pas do t’i kërkonte t’ia kthenin me transferta llogarie ose me para në dorë – ndonjëherë me postë, ndonjëherë të mbështjellë me bluza, thuhej në akuzë.

Së bashku me një dënim prej pesë vitesh e tre muaj burg, Furlow-Smiles është urdhëruar të paguajë pothuajse 5 milionë dollarë dëmshpërblim për Facebook, tani Meta, dhe 121,000 dollarë për Nike. Prokurorët morën shumën e dëmshpërblimit që kishin kërkuar nga gjyqtari, por u turpëruan nga koha e sugjeruar e tyre për 6.5 vjet burg.

Avokatët e Furlow-Smiles kishin argumentuar pa burgim dhe izolim në shtëpi në memorandumin e tyre të dënimit – ata përmendën “dënim kolateral”, duke përfshirë “një vdekje profesionale dhe një sulm emocional ndaj saj dhe familjes së saj” nga lajmet rreth sjelljes së saj, gjithashtu. si një “ekskomunikim nga komuniteti DEI”. Ajo shkroi në letrën e saj drejtuar gjyqtarit se ajo “i dha dorën e madhe” dhe se “u bë fëmija i posterit të të qenit një mashtrues në një hapësirë ​​që i kushtova 15+ vite të jetës sime”.

Avokatët e saj fajësuan gjithashtu krizën mjekësore të burrit të Furlow-Smiles dhe kulturën e kompanisë së Facebook për presionin që ndjeu ekzekutivi. Ajo ishte në ankth dhe digjej duke u përpjekur të kishte sukses në kompani, shkruan ata, dhe “perfeksionizmi dhe performanca e saj erdhën me koston e vazhdueshme dhe në rritje të etikës së saj dhe gjykimit më të mirë”.

Prokurorët amerikanë dhanë një pamje të ndryshme në memorandumin e tyre të dënimit . Ato përfshinin fragmente nga deklaratat e ndikimit të viktimave nga Meta dhe Nike, duke ankuar për shkeljet e besimit, dhe akuzuan Furlow-Smiles se i përdorte paratë “për të financuar një mënyrë jetese luksoze që ajo nuk mund ta përballonte ndryshe, duke përfshirë pagesën për interesa personale, portrete specialiteti. dhe shkollimin parashkollor të vajzës së saj.”

Në një deklaratë të publikuar , Agjentja Speciale e FBI Atlanta e ngarkuar Keri Farley shkroi se Furlow-Smiles mendonte se ajo ishte “e paprekshme”, por tani “do të shërbejë pas hekurave për lakminë e saj të tepruar”.