Jupiteri ia kalon Saturnit si planeti me hënat më të njohura

foto

Beteja për hënat më të njohura në Sistemin Diellor po vazhdon.

foto

Pasi humbi epërsinë ndaj Saturnit në vitin 2019, Jupiteri është rritur sërish përpara. Astronomët kanë numëruar 12 hëna të panjohura më parë në orbitë rreth planetit më të madh të Sistemit tonë Diellor, duke e çuar totalin e njohur në 92 dhe duke e lënë Saturnin, me numrin e tij të dobët prej 83, në pluhur.

foto

Orbitat e hënave, të cilat nuk janë të emërtuara, janë publikuar në qarkoret e Qendrës së Planetit të Vogël të Unionit Astronomik Ndërkombëtar, e cila mban shënime për të gjithë trupat e vegjël të zbuluar në Sistemin Diellor.

Vëzhgimet u drejtuan nga astronomi Scott Sheppard i Institutit Carnegie për Shkencën, i cili ka udhëhequr zbulimet pasi zbuloi aksidentalisht një bollëk hënash Jovian të panjohura më parë gjatë një gjueti për Planetin Nëntë misterioz hipotetik në sistemin e jashtëm diellor.

“Jupiteri sapo ndodhi të ishte në qiell pranë fushave të kërkimit ku ne po kërkonim objekte jashtëzakonisht të largëta të Sistemit Diellor”, tha Sheppard në vitin 2018, pasi ekipi i tij zbuloi një duzinë hënash të reja.

Në fakt nuk është aq e çuditshme që ne po i zbulojmë këto objekte. Ato janë mjaft të vogla dhe të zbehta dhe të vështira për t’u parë, veçanërisht kur ju keni Jupiterin pikërisht aty duke qenë i gjithë i madh dhe reflektues.

Megjithatë, kur kërkonin prova të Planetit Nëntë, studiuesit përdorën një teleskop më të fuqishëm se kurrë më parë, duke zmadhuar me rezolucion më të lartë, në një fushë më të gjerë shikimi sesa vëzhgimet e tjera në të kaluarën.

Kjo i lejoi ata të dallonin hëna të vogla që mund t’i kishin shpëtuar zbulimit të mëparshëm. Sipas Sky & Telescope, nëntë nga hënat e sapo zbuluara janë mjaft të largëta nga Jupiteri, duke rrotulluar në një lëvizje retrograde, në drejtim të kundërt me rrotullimin e Jupiterit.

Kjo nuk është e çuditshme; shumica e hënave të Jupiterit janë retrograde. Kjo lëvizje do të thotë se ata ndoshta po kalonin shkëmbinj që ishin kapur nga graviteti i Jupiterit dhe mbetën në orbitë.

Tre hënat e tjera janë më afër planetit dhe orbitojnë në të njëjtin drejtim si rrotullimi i Jupiterit. Këto hëna më të vogla dhe të përparuara janë më të vështira për t’u parë sepse Jupiteri i kalon ato, por ato ndoshta janë formuar në orbitën Jovian.

Hënat u vunë re në 2021 dhe 2022. Çdo gjë pranë Jupiterit që lëviz nëpër qiell në të njëjtin drejtim dhe me të njëjtën shpejtësi është një hënë e mundshme, por konfirmimi i tyre kërkon kohë.

Vëzhgimet vijuese duhen bërë, një muaj dhe më pas një vit më vonë, për t’u siguruar që objekti është ende aty, ende në orbitën e Jupiterit. Këto vëzhgime vijuese më pas mund të përdoren gjithashtu për të hartuar orbitën e objektit.

Kjo mund të na tregojë për historinë e Jupiterit dhe hënave të tij. Për shembull, hënat retrograde mendohet të jenë mbetjet e tre trupave më të mëdhenj që u kapën në orbitën Jovian dhe më pas u copëtuan pasi u përplasën me objekte të tjera. Por një nga hënat e zbuluar disa vite më parë, Valetudo, ka një orbitë prograde që kalon në orbitat e hënave retrograde.

Kjo sugjeron që hënat retrograde mund të jenë krijuar nga përplasjet me hënat prograde me orbita si ajo e Valetudos. Gjetja e më shumë hënave do të ndihmojë ose në vërtetimin ose hedhjen poshtë të kësaj ideje.

Ndërkohë, ka shumë të ngjarë që të ketë shumë më tepër hëna rreth Jupiterit dhe Saturnit që ende nuk i kemi gjetur. Dhe në të vërtetë, nuk ka rëndësi se cili planet ka më shumë. Ka vetëm një fitues të qartë në të gjithë këtë garë: shkenca.