Shkencëtarët zbulojnë se një lojë e thjeshtë e trurit mund të parashikojë rrezikun tuaj të infektimit

foto

Një eksperiment i kryer nga studiues nga Universiteti i Miçiganit, Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Duke dhe Universiteti i Virxhinias ka zbuluar se luhatjet në vigjilencë dhe kohën e reagimit mund të tregojnë një rrezik të shtuar të sëmundjes virale.

foto

“Ne të gjithë e dimë se nëse jemi të stresuar ose nuk kemi fjetur mjaftueshëm, kjo na predispozon të kemi një sistem imunitar më pak elastik,” tha Alfred Hero, profesor i shquar i Universitetit John H. Holland i Inxhinierisë Elektrike dhe Shkencave Kompjuterike në U-M. dhe autori korrespondues i studimit në Raportet Shkencore.

foto

“Ky është studimi i parë i ekspozimit te njerëzit që tregon se performanca njohëse e dikujt përpara ekspozimit ndaj një virusi të frymëmarrjes mund të parashikojë ashpërsinë e infeksionit,” tha ai.

Ndryshimet delikate në performancën e përditshme njohëse mund të sinjalizojnë ndryshime në gjendjet e trurit që dihet se rrisin rrezikun e sëmundjeve të tilla si stresi, lodhja dhe gjumi i dobët. Ekipi donte të maste funksionin njohës dhe të eksploronte nëse ai ishte parashikues i performancës imune pas ekspozimit ndaj një virusi të frymëmarrjes. Ndryshueshmëria njohëse, e matur me një vetë-test dixhital në shtëpi, doli të ishte shumë parashikuese.

Ekipi studioi një grup prej 18 vullnetarësh të shëndetshëm të cilët bënë teste të performancës së trurit tre herë në ditë për tre ditë dhe më pas u ekspozuan ndaj një virusi të ftohtë të njohur si rhinovirus human. Softueri siguroi 18 masa të funksionit njohës duke përfshirë kohën e reagimit, vëmendjen dhe ndërrimin e shpejtë midis numrave dhe simboleve, të cilat u kombinuan për të nxjerrë një indeks të ndryshueshmërisë.

“Në fillim, ne nuk zbuluam se funksioni njohës kishte një lidhje të rëndësishme me ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve, sepse ne përdorëm rezultatet e papërpunuara. Por më vonë, kur shikuam ndryshimin me kalimin e kohës, zbuluam se ndryshimi në funksionin njohës është i lidhur ngushtë me imunitetin dhe ndjeshmërinë, “tha Yaya Zhai, një Ph.D. i diplomuar për bioinformatikë në U-M dhe autori i parë i studimit. Ajo dhe Hero udhëhoqën zhvillimin e indeksit të ndryshueshmërisë njohëse.

Ekipi vlerësoi derdhjen virale duke përdorur një zgjidhje të kripur për të larë pasazhet e hundës të pjesëmarrësve. Ata përcaktuan praninë e infeksionit viral dhe sasinë e virusit në lëng duke e rritur virusin në një kulturë qelizore. Sa i përket simptomave, ekipi përdori rezultatin e Jackson, në të cilin pjesëmarrësit e vlerësuan veten nga një në tre në tetë simptoma të zakonshme të ftohjes.

“Ky është një vëzhgim interesant në një studim relativisht të vogël. Shpresoj se do të ketë një shans për të konfirmuar këto gjetje në një studim më të madh dhe më përfundimtar, “tha Ronald Turner, profesor emeritus i pediatrisë në Universitetin e Virxhinias, i cili drejtoi eksperimentin.

Ekipi është optimist se përdorimi i smartfonëve përfundimisht mund të ndihmojë në identifikimin e kohërave të rritjes së ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve, duke monitoruar treguesit njohës si shpejtësia dhe saktësia e shkrimit, si dhe sa kohë përdoruesi shpenzon duke fjetur.

“Vlerësimet konjitive klinike tradicionale që shikojnë rezultatet e papërpunuara në një moment të vetëm kohor shpesh nuk ofrojnë një pamje të vërtetë të shëndetit të trurit,” tha P. Murali Doraiswamy, drejtor i Programit të Çrregullimeve Neurokognitive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Duke, i cili projektoi pjesë e testimit neurokognitiv të studimit.

“Në shtëpi, monitorimi periodik kognitiv, përmes platformave dixhitale të vetë-testimit, është e ardhmja e vlerësimit të shëndetit të trurit,” tha Doraiswamy.

Eksperimenti zbuloi gjithashtu disa shënues gjenetikë që mund të tregojnë funksion të reduktuar imunitar, të cilin ekipi mund t’i eksplorojë më tej në studimet e ardhshme.