Kërkesa për lançim mbetet e lartë pavarësisht vështirësive të industrisë

foto

Pavarësisht shqetësimeve në lidhje me qëndrueshmërinë e shumë zhvilluesve të automjeteve të reja lëshuese, shumë në industri thonë se ato automjete nevojiten pasi kërkesa për lëshim tejkalon furnizimin.

foto

Gjatë një paneli në Simpoziumin SmallSat në Mountain View, Kaliforni, 9 shkurt, zhvilluesit e anijeve kozmike dhe integruesit e nisjes thanë se, edhe me parashikimet e “gjakderdhjes” midis kompanive të vogla lëshimi për shkak të sfidave teknike dhe financiare, nevojiten automjete të reja për t’u përmbushur kërkesë në rritje.

foto

“Nuk ka mjaft kompani lëshimi. Nuk ka mjaftueshëm mjete lëshimi në dispozicion për të plotësuar këtë kërkesë,” tha Tom Choi, shefi ekzekutiv i Saturn Satellite Networks, një kompani që zhvillon një rrjet satelitësh të vegjël gjeostacionarë.

Ai tha se e bazoi atë përfundim në parashikimet se madhësia e industrisë së satelitëve të orbitës së ulët të Tokës do të rritet me një faktor prej 10 në dekadën e ardhshme, në 30 deri në 50 miliardë dollarë. “Unë do t’i inkurajoja shumë njerëzit që po mendojnë për automjetet e lëshimit ose njerëzit që tashmë po bëjnë sisteme lëshimi të vazhdojnë të zhvillojnë sistemet e tyre,” tha ai. Ato automjete nuk duhet të jenë të mëdha, shtoi ai, duke sugjeruar se ato me kapacitete deri në 500 kilogramë do të ishin të mjaftueshme.

Kompanitë që organizojnë shërbimet e nisjes për sate të vogla ranë dakord. “Një industri e shëndetshme e nisjes është shumë e rëndësishme dhe kjo do të thotë një diversifikim i mundësive të nisjes”, tha Curt Blake, shefi ekzekutiv në largim i Spaceflight. “Për momentin është pak e hollë. Do të ishte shumë mirë të kishim shumë njerëz atje.”

Ai tha se Spaceflight ka punuar me ofruesit e mjeteve të reja lëshuese për t’i ndihmuar ata përmes mekanizmave si letrat e qëllimit. “Ne përfundimisht mund të bëjmë më shumë mundësi për nisje. Kemi më shumë kërkesë sesa ofertë.”

“Launch është i kufizuar”, tha John Conafay, bashkëthemelues dhe shef ekzekutiv i Integrate Space, një startup që zhvillon sisteme softuerike të menaxhimit të misionit. Kërkesa në rritje nuk mund të plotësohet vetëm me raketa të mëdha apo me një ofrues të vetëm, argumentoi ai. “Ne kemi nevojë për diversitet, ashtu si çdo treg, për të lulëzuar.”

Komentet erdhën dy ditë pas një paneli tjetër në konferencë ku kompanitë në biznesin e vogël të lëshimit parashikuan një tronditje të shkaktuar pjesërisht nga presioni i çmimeve nga shërbimet e nisjes së udhëtimit të SpaceX që i pengoi kompanitë e tjera të fitonin para. “Unë mendoj se jemi në fillimin e gjakderdhjes së kompanive aspirative të lëshimit,” parashikoi Adam Spice, shefi financiar i Rocket Lab.

Zhvilluesi i vetëm i mjetit të vogël lëshues në këtë panel u lehtësua nga komentet që kërkonin më shumë shërbime lëshimi. “Jam i lumtur ta dëgjoj këtë,” tha Raúl Verdú, shefi i zhvillimit të biznesit të PLD Space, një zhvillues spanjoll i mjeteve lëshuese. “Investitorët e mi do të jenë shumë të lumtur.”

Ai tha se PLD Space ishte gjashtë deri në tetë javë larg nisjes së parë të Miura 1, një demonstrues suborbital. Kompania po punonte për të mbyllur një raund të ri investimi “të madh” ndërsa përgatitej të nënshkruante kontratat e para detyruese për lëshimin e satelitëve me mjetin e saj të vogël lëshues Miura 5.

PLD Space, pranoi ai, nuk do të jetë kompania e parë evropiane që do të zhvillojë një mjet të vogël lëshimi, me disa të tjerë që përgatiten për lëshimet e para në fund të këtij viti. “Për ne, nuk është shumë e rëndësishme të jemi i pari në Evropë që do të lëshojë një raketë në hapësirë,” tha ai. “Vizioni ynë është të kemi shkallën më të mirë të suksesit në dekadën e ardhshme, sepse kjo do të bëjë diferencën.”

“Ne nuk duam të jemi një kompani me kosto të ulët,” shtoi Verdú. “Nëse fluturoni me PLD Space, ju fluturoni me një kompani premium, sepse ne po investojmë shumë në sigurimin e produktit.”

Suksesi, tha ai, përfshin gjetjen e hapësirës së duhur në treg. “Ne plotësojmë mjedisin,” tha ai. “PLD Space është një kompani e vogël sot. Ambicia jonë është e lartë, por duhet të ecim hap pas hapi”.