Këtë javë në Aplikacione: Apple apelon për Epic Games, Google paraqet një kundërpadi dhe Twitter shton më shumë reklama

foto

Mirësevini përsëri në Këtë javë në Aplikacione, seria javore TechCrunch që përmbledh më të rejat në lajmet e sistemit operativ celular, aplikacionet celulare dhe ekonominë e përgjithshme të aplikacioneve.

Industria e aplikacioneve vazhdon të rritet, me një rekord prej 218 miliardë shkarkime dhe 143 miliardë dollarë në shpenzimet globale të konsumatorëve në vitin 2020. Konsumatorët vitin e kaluar gjithashtu shpenzuan 3.5 trilion minuta duke përdorur aplikacione vetëm në pajisjet Android. Dhe në SHBA, përdorimi i aplikacioneve u rrit përpara kohës së kaluar për të parë TV drejtpërdrejt. Aktualisht, mesatarja amerikane shikon 3.7 orë TV drejtpërdrejt në ditë, por tani shpenzon katër orë në ditë në pajisjet e tyre mobile.

Aplikacionet nuk janë vetëm një mënyrë për të kaluar orë boshe – ato janë gjithashtu një biznes i madh. Në vitin 2019, kompanitë e para për celular kishin një vlerësim të kombinuar 544 miliardë dollarë, 6.5 herë më të lartë se ato pa fokus celular. Në vitin 2020, investitorët derdhën 73 miliardë dollarë në kapital në kompanitë celulare-një shifër që është rritur 27% nga viti në vit.

Kjo Javë në Aplikacione ofron një mënyrë për të vazhduar me këtë industri që lëviz me shpejtësi në një vend me të fundit nga bota e aplikacioneve, duke përfshirë lajmet, përditësimet, financimet e fillimit, bashkimet dhe blerjet, dhe sugjerimet në lidhje me aplikacionet dhe lojërat e reja për t’u provuar, gjithashtu

Ndërsa padia Apple kundër Epic Games shkon në apel, Google këtë javë paraqiti një përgjigje dhe kundërpadi në proceset gjyqësore antitrust të Epic Games kundër kompanisë. Gjiganti i teknologjisë dhe krijuesi i Android mohon akuzat e Epic për sjellje antitrust dhe në vend të kësaj thotë se i detyrohet lehtësim, pasi Epic Games shkelte Marrëveshjen e Shpërndarjes së Zhvilluesve të Google Play (DDA) duke lejuar lojtarët e Fortnite që shkarkojnë aplikacionin përmes Google Play të përdorin përpunimin e pagesave të vetë Epic teknologji.

Kjo situatë është e ngjashme me atë që ndodhi në App Store, ku Epic Games përditësoi aplikacionin e saj për të zgjidhur politikat e App Store, dhe më pas lehtësoi pagesat përmes sistemit të vet të pagesave, në kundërshtim me kontratën e saj ligjore me Apple. Vendimi i gjykatës në rastin e Apple ishte që Epic i detyrohej lehtësim financiar Apple -it, në vlerë prej 6 milionë dollarësh.

Epic Games bëri pothuajse të njëjtën gjë në Google Play, pretendon kundërpadia. Vitin e kaluar, Epic paraqiti një ndërtim të Fortnite në Google Play i cili përdorte sistemin e pagesave direkte të vetë Epic dhe jo Faturimin e Google Play. Ky paraqitje u refuzua menjëherë për mosrespektimin e politikave të Google. Epic më pas paraqiti një version të pajtueshëm në Prill 2020, të cilin Google tani e përshkruan si “një akt mashtrimi i krijuar për të provokuar proces gjyqësor”. Versioni i ri kishte fshehur sistemin e pagesave të Epic në një azhurnim që u dërgua në dyqanet e aplikacioneve të Apple dhe Google. Kjo do të lejojë që Epic të kalojë në sistemin e vet të pagesave duke aplikuar një ndryshim të konfigurimit nga ana e serverit, ose “rregullim i nxehtë”, pa dijeninë e Google.

Ky kalim u përmbys më 13 gusht 2020. Ai lejoi përdoruesit e Fortnite të zgjedhin midis Faturimit të Google Play dhe sistemit të pagesave direkte të vetë Epic. Tani Google dëshiron të rimbursojë paratë e humbura për këtë version, pasi ata që shkarkuan aplikacionin nga Play Store mund të vazhdojnë të përdorin faturimin e Epic, edhe pasi aplikacioni u tërhoq.

Pozicioni i Epic ka qenë që kërkesa e Apple dhe Google për të përdorur ekskluzivisht sistemet e tyre të pagesave brenda aplikacionit është një praktikë monopolistike që dëmton zhvilluesit. Në rastin e Apple, gjykata ra dakord që Apple nuk duhet të bllokojë zhvilluesit që të ndajnë një lidhje me metodat e tjera të pagesës brenda aplikacionit të tyre ose të komunikojnë me klientët. Ajo nuk e shpalli Apple një monopol. Pavarësisht vendimit kryesisht të favorshëm, Apple vendosi të apelojë çështjen e saj këtë javë, pasi Epic paraqiti apelin e vet.

Faktori kryesor për apelin e Apple është se ajo po i kërkon gjykatës që ta ndalojë atë duke zbatuar ndryshimet në udhëzimet kundër drejtimit të App Store. Kjo do të thotë, në vend që të lejoni zhvilluesit të shtojnë lidhje në faqen e tyre të internetit dhe metoda të tjera pagesash, gjërat do të vazhdojnë ashtu siç janë derisa të vendoset çështja e apelit. Mund të jenë muaj apo edhe vite nga tani.

Për sa i përket ankesës antitrust, situata e Google është pak më ndryshe nga ajo e Apple, megjithatë. Android tashmë lejon aplikacionet anësore – kjo do të thotë se ekziston një metodë tjetër për të arritur tek përdoruesit e Android jashtë Google Play, duke e bërë një pretendim antitrust më të vështirë.

Twitter thotë se do të testojë një format të ri reklamimi dhe vendosje në platformën e tij. Të mërkurën, kryesuesi i produktit të të ardhurave në Twitter, Bruce Falck tha se Twitter do të fillojë të shfaqë reklama në pajisjet mobile brenda temave të bisedës pas përgjigjeve të para, të treta dhe të teta. Ndërsa kompania nuk pranoi të konfirmonte se ndryshimi do të ishte i përhershëm, ajo tha se do të eksperimentonte me formulën për të përcaktuar më së miri pikat e futjes dhe paraqitjet që kishin më shumë kuptim. Twitter gjithashtu tha se do të merrte parasysh shfaqjen e reklamave në atë që krijuesit do të vendosnin, në vend që t’i detyronte ata të pranonin reklama në temat e tyre. Në atë rast, krijuesit do të shihnin gjithashtu një pjesë të të ardhurave nga reklamat, tha Twitter.

Kompania historikisht është përpjekur të rrisë bazën e saj të përdoruesve me një numër të konsiderueshëm, që do të thotë se është dashur të bëhet më kreative me maksimizimin e të ardhurave që është në gjendje të nxjerrë nga përdoruesit e saj ekzistues. Përkundër një vërshimi të zhvillimit të produktit të ri – i cili ka përfshirë mjetet e krijuesit, abonimet, dhomat e bisedave audio, këshilla dhe më shumë – Twitter ende nuk ka pasur një goditje të arratisur. Për shembull, të dhënat e palëve të treta treguan kohët e fundit se platforma e re e krijuesve e Twitter e quajtur Super Follow kishte gjeneruar vetëm rreth 6,000 dollarë në dy javët e para të saj në SHBA dhe Kanada, ose ndoshta pak më shumë (12,400 dollarë gjatë 17 ditëve në shtator, sipas një të dyti) analiza e firmës).

Ndërkohë, Twitter u bëri një premtim investitorëve se do të jetë në gjendje të dyfishojë të ardhurat e tij nga 3.7 miliardë dollarë në vitin 2020 në 7.5 miliardë dollarë ose më shumë në 2023. Nëse produktet e reja nuk sjellin një fitim të konsiderueshëm, rritja e ngarkesës së reklamave në Twitter mund të ndihmojë. Fatkeqësisht, fitimi i parave nga biseda të tilla mund të inkurajojë përdoruesit të postojnë më shumë përmbajtje që shpresojnë të bëhen virale. Kjo mund të ndikojë në përmbajtjen dhe kulturën e Twitter. Twitter tashmë është një vend që tenton të shpërblejë një lloj përdoruesi të suksesshëm – si ata që postojnë komente, shaka, cicërima të zemëruara dhe përmbajtje të tjera emocionale; Lidhja e “viralitetit” të tweets me të ardhurat e krijuesit mund ta largojë Twitterin edhe më larg nga bisedat e vërteta dhe të zhytura në mendime që kompania pretendon se dëshiron t’i presë.