Këtë javë në Aplikacione: PayPal lançon ‘super aplikacionin’, Twitter shton këshilla për kripto, Apple nuk do të marrë Fortnite përsëri në AppStore

foto

Mirësevini përsëri në Këtë javë në Aplikacione, seria javore TechCrunch që përmbledh më të rejat në lajmet e sistemit operativ celular, aplikacionet celulare dhe ekonominë e përgjithshme të aplikacioneve.

Industria e aplikacioneve vazhdon të rritet, me një rekord prej 218 miliardë shkarkime dhe 143 miliardë dollarë në shpenzimet globale të konsumatorëve në vitin 2020. Konsumatorët vitin e kaluar gjithashtu shpenzuan 3.5 trilion minuta duke përdorur aplikacione vetëm në pajisjet Android. Dhe në SHBA, përdorimi i aplikacioneve u rrit përpara kohës së kaluar për të parë TV drejtpërdrejt. Aktualisht, mesatarja amerikane shikon 3.7 orë TV drejtpërdrejt në ditë, por tani shpenzon katër orë në ditë në pajisjet e tyre mobile.

Aplikacionet nuk janë vetëm një mënyrë për të kaluar orë boshe – ato janë gjithashtu një biznes i madh. Në vitin 2019, kompanitë e para për celular kishin një vlerësim të kombinuar 544 miliardë dollarë, 6.5 herë më të lartë se ato pa fokus celular. Në vitin 2020, investitorët derdhën 73 miliardë dollarë në kapital në kompanitë celulare-një shifër që është rritur 27% nga viti në vit.

Kjo Javë në Aplikacione ofron një mënyrë për të vazhduar me këtë industri që lëviz me shpejtësi në një vend me të fundit nga bota e aplikacioneve, duke përfshirë lajmet, përditësimet, financimet e fillimit, bashkimet dhe blerjet, dhe sugjerimet në lidhje me aplikacionet dhe lojërat e reja për t’u provuar, gjithashtu

Pas vendimit të gjyqtarit në padinë antitrust të Epic-Apple, CEO i Epic Games Tim Sweeney i kërkoi Apple të rivendoste llogarinë e zhvilluesit të Epic. Por siç tha Epic, synon të apelojë vendimin e gjykatës, Apple e informoi kompaninë se nuk do të rivendosë llogarinë e Epic derisa apelimet të jenë zgjidhur. Në fakt, kjo do të thotë që Fortnite mund të mos kthehet në iOS me vite, nëse Epic detyrohet të presë që vendimi i apelit të bëhet përfundimtar.

Sweeney e bëri kërkesën publike duke postuar në Twitter një letër që i dërgoi Apple duke bërë kërkesën dhe përgjigjen e kompanisë. Letra i premton Apple se Fortnite do të luajë sipas rregullave – diçka që nuk e bëri më parë, kur shkeli kontratën e saj me Apple duke zbatuar pagesat e veta për të detyruar padinë. Letra gjithashtu vuri në dukje se ajo tashmë kishte çaktivizuar pagesat Epic nga ana e serverit pasi nuk mund të përditësojë aplikacionin në pajisjet e përdoruesve. Dhe tha se i pagoi Apple 6 milion dollarë në tarifat e urdhëruara nga gjykata, të cilat ishin fituar si rezultat i kalimit të blerjeve brenda aplikacionit të Apple me sistemin e vet.

Por ajo që e bën letrën interesante është se nuk është vetëm Epik që kërkon rihyrje. Është e guximshme që Apple të ndjekë urdhrin aktual të gjykatës.

Vendimi i gjyqtarit e konsideroi Apple “jo një monopol”, të cilin Apple atëherë e festoi me gëzim, duke thënë se është diçka “që e kemi ditur gjatë gjithë kohës”, duke cituar deklaratën e gjyqtarit se suksesi i Apple “nuk ishte ilegal”. Sidoqoftë, njëra pjesë e çështjes ku Epic fitoi ishte kur gjyqtari shpalli sistemin aktual të blerjes së aplikacioneve të Apple (IAP) antikonkurruese. Vendimi i gjykatës ishte që Apple tani do të duhet të akomodojë zhvilluesit duke u dhënë atyre zgjedhjen për të përfshirë butona ose lidhje me vende të tjera ku përdoruesit mund të paguajnë për blerjet e tyre brenda aplikacionit jashtë App Store, përveç opsionit IAP të Apple.

Letra e Sweeney thotë se Apple Fortnite do të luajë sipas rregullave nëse Apple do. Kjo do të thotë, nëse Apple ndjek udhëzimet e gjykatës për të lejuar butona dhe lidhje të jashtme me mekanizma të tjerë të blerjes, atëherë Epic do të paraqesë përsëri aplikacionin Fortnite. Me fjalë të tjera, Epic është gati të përfitojë nga opsioni tani ligjor për të kaluar nëpër sistemin IAP të Apple.

Sidoqoftë, Apple nuk e kishte atë. Ekipi ligjor i Apple e quajti sjelljen e Epic në të kaluarën “dyfishe” kur ajo shkeli kontratën e saj, dhe Apple nuk pa asnjë arsye për të rivendosur llogarinë derisa vendimi i gjykatës të merret përfundimtar. Dhe sigurisht, Sweeney e postoi atë edhe në Twitter, duke vënë në dukje se apelimet mund të zgjasin deri në pesë vjet. (Lajm kaq i keq, lojtarë të Fortnite.)

Rënia e Apple mund të ndihmojë në sinjalizimin e zhvilluesve të tjerë që të mos përpiqen të thyejnë rregullat e saj, por për Epic ai krijon bazën për betejën e radhës – ajo ku nuk është vetëm guximi i Apple që ta lërë atë të kthehet në bazë të kushteve të reja, por një ku është gjithashtu guximtare Kongresi për të vepruar, gjithashtu. Në fund të fundit, pozicioni i Epic duket të jetë, nëse Apple mund të nxjerrë jashtë një kompani shumë miliardë dollarëshe që ndryshoi rregullat që besohej se ishin të paligjshme, atëherë çfarë shprese do të kishin zhvilluesit më të vegjël për të luftuar ndonjëherë kundër gjigantit të teknologjisë? Dhe pasi të hidhet jashtë, nuk ka rrugë tjetër për në iOS. Kjo duket se përpiqet ta pozicionojë Apple si monopolist që gjykata tha se nuk ishte – kjo është ajo për të cilën ka të bëjë apeli.

Një parashikim i ri nga App Annie (i prishur së fundmi) tregon se tremujori i tretë do të jetë një tjetër i mirë për ekonominë e aplikacioneve. Konsumatorët në mbarë botën do të shpenzojnë 34 miliardë dollarë për aplikacione dhe lojëra në tremujorin e tretë, një rritje prej 20% e shpenzimeve nga viti në vit. Kërcimi tregon se ndikimi i pandemisë COVID-19 në zakonet dhe sjelljet e konsumatorëve po jep një efekt të qëndrueshëm kur bëhet fjalë për mënyrën se si njerëzit tani përdorin aplikacione për argëtim, blerje, punë dhe arsim. Shpenzimet e konsumatorit për aplikacionet iOS u rritën 15% nga viti në vit në 22 miliardë dollarë dhe 15% nga viti në vit në Google Play, për të arritur në rreth 12 miliardë dollarë. Shumica e këtyre të ardhurave gjenerohen nga aplikacionet e lojërave, të cilat përbëjnë 66% të shpenzimeve në të dy dyqanet e aplikacioneve. Për sa i përket aplikacioneve jo të lojërave, iOS komandon 76% të shpenzimeve të konsumatorit

Shkarkimet në tremujorin e tretë gjithashtu do të rriten me 10% nga viti në vit për të arritur një rekord të lartë prej 36 miliardë, të nxitur nga Google Play dhe veçanërisht shkarkimet në tregjet në zhvillim si India dhe Brazili, dhe të tjera.