Këtu është kostumi i ri hapësinor që do të veshin astronautët kur të kthehen në Hënë

foto

NASA ka zbuluar kostumin e ri hapësinor që do të veshin astronautët për të eksploruar Hënën nën programin Artemis. Krijuar nga Axiom Space, kostumi i ri është krijuar për të përmirësuar lëvizshmërinë për astronautët që punojnë në sipërfaqen hënore.

foto

I zhvilluar për misionin Artemis III, i cili do të shohë gruan dhe personin e parë me ngjyrë duke ecur në Hënë, kostumi prototip u zbulua në një ngjarje të mërkurën, më 15 mars. Prototipi përfshin një kopertinë gri të errët, e cila u dizenjua nga stilistja Esther Marquis, e cila punoi në serialin televiziv For All Mankind, por kostumi aktual do të jetë i bardhë për arsye termike.

“Partneriteti i NASA-s me Axiom është kritik për uljen e astronautëve në Hënë dhe vazhdimin e udhëheqjes amerikane në hapësirë. Duke u bazuar në vitet e kërkimit dhe ekspertizës së NASA-s, kostumet hapësinore të gjeneratës së ardhshme të Axiom jo vetëm që do t’i mundësojnë gruas së parë të ecë në Hënë, por gjithashtu do të hapin mundësi për më shumë njerëz për të eksploruar dhe kryer shkencë në Hënë se kurrë më parë, “Administrator i NASA-s. Bill Nelson tha në një deklaratë.

Astronautët e NASA-s kanë përdorur të njëjtin dizajn bazë të kostumit hapësinor që nga ditët e anijes hapësinore, me teknologjinë që ka mbetur në thelb e pandryshuar për 40 vjet. Ndërsa dizajni i vjetër i kostumit e ka provuar veten gjatë kësaj kohe, ai është veçanërisht kufizues për sa i përket gamës së lëvizjes që lejon.

Që astronautët të ecin, të përkulen dhe të përkulen rehat – të gjitha këto janë veçanërisht të rëndësishme kur punojnë në një mjedis me gravitet të ulët si Hëna në krahasim me mjedisin me mikrogravitet të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor – nevojitej një kostum i ri.

Prototipi i ri i kostumit – i quajtur Axiom Extravehicular Mobility Unit, ose AxEMU – bazohet në disa nga zhvillimet e bëra nga NASA për prototipin e saj Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU). Fokusi i zhvillimeve ishte në çështje si kërkesat termike për t’u marrë me temperaturat e ftohta që gjenden në polin jugor të Hënës, si dhe kërkesat e përmirësuara të lëvizshmërisë dhe sigurisë.

Gjatë ngjarjes së zbulimit, Jim Stein, kryeinxhinieri në Axiom Space, veshi kostumin dhe tregoi se ishte në gjendje të përdredhte, përkulej, ulej dhe përkulej duke e veshur atë. Dizajni i ri ka më shumë nyje, veçanërisht në gjysmën e poshtme, duke mundësuar lëvizje që do të ishin të pamundura në modelin e vjetër. Kjo do ta bëjë më të lehtë për astronautët të kryejnë detyra si ecja dhe marrja e gjërave nga toka ndërsa janë në mjedisin hënor.

foto

Helmeta e re ka veçori si një brez i lehtë mbi flluskën e kaskës për të mundësuar vizion më të mirë dhe një videokamerë HD në anën, në mënyrë që videoja POV e astronautëve të mund të transmetohet drejtpërdrejt në Tokë. Çizmet ishin një zonë tjetër që duhej të izolohej veçanërisht mirë për t’u mundësuar astronautëve të punonin në kushtet e ftohta të rajoneve me hije të përhershme të Hënës. Një tjetër ndryshim i madh nga modeli i mëparshëm i kostumit është se astronauti hyn në AxEMU nga mbrapa në vend që të futet në fund, pastaj lart si më parë.

Në një largim nga konventa e mëparshme, NASA nuk do të zotërojë vetë kostumet hapësinore, por në vend të kësaj do të ketë një kontratë shërbimi me Axiom Space për të siguruar pajisjen. Lara Kearney, menaxhere e programit Aktiviteti Ekstravehicular dhe Lëvizshmëria e Sipërfaqes Njerëzore të NASA-s, e krahasoi kontratën me marrjen me qira të një makine dhe jo me zotërimin e saj.

“NASA do të jetë ende në rolin e kontrollit të misionit dhe marrjen e vendimeve për ekzekutimin e misionit, por Axiom do të jetë aty me ne, duke u siguruar që kostumi të jetë i sigurt pasi ne kemi astronautët tanë që ecin në sipërfaqen e Hënës,” Kearney. shpjeguar gjatë ngjarjes së zbulimit.