Sonda e NASA-s tërhiqet nga vëzhgimi i reve në buzë të hapësirës

foto

Për 15 vitet e fundit, një anije e vogël kozmike e NASA-s ka eksploruar skajin e hapësirës, duke hetuar retë e pakapshme që formohen në mezosferën e Tokës. Por anija kozmike nuk po funksionon më si dikur, duke e detyruar ekipin të përfundojë misionin e tij.

foto

Aeronomia e Akullit në Mesosferë e NASA-s, ose AIM, përfundoi zyrtarisht operacionet pas humbjes së fuqisë së baterisë që e bëri atë të paaftë për të transmetuar të dhëna, deklaroi agjencia hapësinore të enjten.

foto

AIM filloi të përjetonte probleme me bateritë e saj në vitin 2019, megjithatë anija kozmike ende konsiderohej mjaft e shëndetshme për të qenë në gjendje të kthente një sasi të mirë të të dhënave përsëri në kontrollin tokësor. Por gjërat kohët e fundit janë përkeqësuar për AIM, dhe anija kozmike nuk ka qenë në gjendje të mbledhë të dhëna, e lëre më të marrë komanda nga kontrolli i misionit, sipas NASA-s. Fatkeqësisht, nuk është e mundur që NASA të ndryshojë baterinë në AIM – një anije kozmike që rrotullohet 370 milje (595 kilometra) mbi sipërfaqen e Tokës.

Ekipi që qëndron pas misionit e ka quajtur të largohet, megjithëse ata “do të vazhdojnë të monitorojnë komunikimin e AIM për dy javë në rast se anija kozmike është në gjendje të rindizet dhe të transmetojë një sinjal”, shkroi NASA në deklaratën e saj.

AIM u nis në 25 Prill 2007 dhe ka qenë duke rrotulluar Tokën në një orbitë afërsisht rrethore, sinkrone me Diellin, që do të thotë se kalon mbi çdo pikë të caktuar të planetit tonë në të njëjtën kohë lokale. Nga pikëpamja e tij e favorshme, AIM shikon retë më të larta të Tokës që formohen mbi polet e Veriut dhe Jugut. Qëllimi është të kuptojmë pse krijohen këto re që shkëlqejnë natën, të cilat mund të shihen vetëm afër muzgut.

Misioni ishte planifikuar të funksiononte vetëm për dy vjet, por qartësisht e kaloi datën e skadencës. Gjatë qëndrimit të tij orbital, të dhënat e mbledhura nga AIM çuan në 379 punime shkencore të rishikuara nga kolegët. Mirupafshim AIM – me siguri keni pasur mjaft të vrapuar.