Dronët e rinj të Zipline lëshojnë mini-dronë të lidhur për dërgesa precize të paketave

foto

Zipline po zbulon sot platformën e saj të re të shpërndarjes me dron, për të cilën kompania thotë se është e aftë të bëjë një dërgesë prej 10 miljesh në 10 minuta, pikërisht duke vendosur paketa në objektiva të vegjël si një tavolinë oborri ose hapat e përparmë të një shtëpie.

foto

Droni i ri, të cilin Zipline e quan Platforma 2 (P2) Zip, përdor një sistem telash që lëshon paketën brenda një kontejneri të vogël të lezetshëm me pamje nga mini-busi, të cilin kompania e përshkruan si një “droid shpërndarjeje”. P2 Zip rri pezull më shumë se 300 këmbë mbi tokë në pikën e dorëzimit, duke i mbajtur tehët dhe zhurmën e tij larg njerëzve (dhe pemëve, telave dhe ndërtesave) për të lënë mënjanë droidin e tij të lidhur.

Droidi ka aftësinë të drejtojë me helikë ndërsa zbret, më pas ulet dhe e lëshon lehtë ngarkesën e tij.

Sistemi i dorëzimit të P2 është projektuar për të funksionuar si një bankë e pavarur ku punonjësit mund të ecin jashtë dhe të ngarkojnë një droid, ose mund të instalohet në një ndërtesë, ku një droid mund të lëshohet përmes një tuneli dhe të presë që dikush ta ngarkojë atë. Ideja këtu është që Zips fluturues mund të shërbejë dërgesa nga biznese të shumta, duke marrë ngarkesën e tyre nga doke të ndryshme sipas nevojës, duke parandaluar që çdo vendndodhje të menaxhojë konfigurimin e vet të dronëve.

Ngjashëm me rrjetin e sapo shpallur të dërgesave të Wing, Zipline thotë se P2 i tij mund të lëvizë dinamikisht nga porti në bankë për të ngarkuar sipas nevojës dhe për të qenë gati për të marrë porosi. P2 mund të udhëtojë deri në 24 milje në një drejtim pa ngarkesë dhe deri në 10 milje duke mbajtur 6 deri në 8 kilogramë peshë. Në krahasim, droni i Wing mund të mbajë rreth tre kilogramë dhe teknikisht është i aftë për deri në 12 milje fluturim në një drejtim.

foto

Platforma origjinale e Zipline duke përdorur drone të ngjashme me aeroplanët, të aftë për të udhëtuar 50 milje për të kryer dërgesa me parashutë, tashmë është në përdorim nga qeveria e Ruandës prej vitesh, duke ofruar gjak, vaksina dhe furnizime mjekësore. Okeoma Moronu, kreu i çështjeve rregullatore globale të aviacionit të Zipline, tha në një deklaratë për shtyp se kompania ka përfunduar më shumë se 500,000 dërgesa dhe planifikon të përfundojë 1 milion dërgesa deri në fund të 2023.

Është testuar gjithashtu nga Walmart në Arkansas dhe është përdorur në vende si Karolina e Veriut për furnizime mjekësore dhe në Gana për vaksinat kundër Covid-19. Partnerët si Sweetgreen, disa kompani të kujdesit shëndetësor rural dhe qeveria e Ruandës kanë nënshkruar tashmë për të provuar versionin e ri.