Kozmonautët ankorojnë anijen e ngarkesave Russian Progress në ISS me telekomandë pas një defekti të autopilotit

foto

Anija mallrash Progress 86 po transporton 2.7 ton furnizime të freskëta për ekuipazhin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës.

foto

Kozmonautët rusë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) morën kontrollin manual të një anijeje mallrash në hyrje që transportonte tonelata furnizime pasi sistemi i saj i automatizuar i takimit pësoi një defekt.

Anija e ngarkesave pa pilotim, e quajtur Progress 86, u ankorua në modulin Poisk të stacionit të ndërtuar nga Rusia nën kontrollin e largët nga kozmonautët e Roscosmos Oleg Kononenko dhe Nikolai Chub, të cilët gjurmuan afrimin e saj nga brenda ISS. Kononenko mori kontrollin e anijes së mallrave nga distanca duke përdorur një sistem të quajtur TORU, ndërsa anija Progress 86 po fluturonte rreth stacionit në një distancë prej rreth 150 metrash, me sa duket për shkak të një problemi me sistemin e automatizuar të takimit Kurs të anijes së mallrave.

“Gjatë fluturimit, automjeti Progress filloi të largohej nga qëndrimi i pritur dhe nuk ishte në linjë me objektivin e ankorimit,” tha zëdhënësja e NASA-s Anna Schneider gjatë komentit të drejtpërdrejtë. “Ekuipazhi në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës ka marrë kontrollin manual dhe ka rikuperuar qëndrimin e pritur.”

Kononenko ankoroi anijen kozmike Progress 86 me ISS në orën 6:18 të mëngjesit EDT (1118 GMT), duke i dhënë fund një fluturimi dyditor në hapësirë ​​që filloi të premten (1 dhjetor) me një lëshim të suksesshëm në majë të një rakete ruse Soyuz nga Kozmodromi Baikonur në Kazakistan. Anija e ngarkesave përfundoi 37 orbita të Tokës përpara se të ankorohej.

“Kontakti u konfirmua, kapja u konfirmua,” i tha Kononenko me radio kontrollin e misionit Roscosmos pranë Moskës. Progress 86 dhe ISS po lundronin 260 milje mbi Oqeanin Paqësor perëndimor.

foto

Progress 86 transporton 5,600 paund (2,540 kilogramë) furnizime për shtatë anëtarët e ekuipazhit që aktualisht jetojnë dhe punojnë në ISS. Kjo ngarkesë përfshin ushqim, pajisje, furnizime dhe pajisje për eksperimente shkencore që do të përdoren nga ekuipazhet me kohëzgjatje të gjatë gjatë qëndrimeve të tyre gjashtëmujore në stacion.

Anijet kozmike të Rusisë Progress janë një nga disa mjete të ndryshme të përdorura për të rifurnizuar periodikisht ISS. Ato janë të disponueshme dhe janë krijuar për t’u djegur në atmosferën e Tokës në fund të misioneve të tyre disamujore. Anijet e ngarkesave Dragon të SpaceX dhe anija kozmike Cygnus e Northrop Grumman gjithashtu rifurnizojnë stacionin.