Linux mbush 30 vjeç: Linus Torvalds në sistemin e tij operativ “thjesht një hobi”

foto

Në 1991, Unix ishte një sistem operativ i rëndësishëm, por dytësor x86. Atë vit, më 25 gusht, një student i diplomuar finlandez me sjellje të butë i quajtur Linus Benedict Torvalds njoftoi në grupin Usenet comp.os.minix se ai po punonte në “një sistem operativ (falas) (vetëm një hobi, nuk do të jetë i madh) dhe profesionale si gnu) për 386 (486) klone AT. ” Askush nuk e dinte atë, as Torvalds, por bota e teknologjisë do të ndryshonte përgjithmonë.

Tridhjetë vjet më vonë, Linux sundon IT. Pothuajse të gjitha faqet e internetit kryesore – përfshirë Google, Facebook dhe Wikipedia – funksionojnë në Linux. Theshtë e njëjtë me retë. Edhe në vetë Azure të Microsoft, sistemi operativ më i popullarizuar është Linux. Sa për superkompjuterët, të 500 500 superkompjuterët më të shpejtë në botë drejtojnë Linux. Falë Android, Linux është gjithashtu sistemi operativ më i popullarizuar i përdoruesit përfundimtar. Jo keq për një sistem operativ hobi!

Me Torvalds dhe unë kemi folur për Linux dhe historinë e tij, dhe ai është i kënaqur dhe i mahnitur nga rritja e Linux.

Në ato ditë të hershme, Torvalds u inkurajua nga profesorët e tij në Universitetin e Helsinkit.

Termi për atë që po ndodhte me Linux nuk ishte shpikur ende. Sot, ne e njohim atë si burim të hapur. Ky koncept i zhvilluesve që punojnë së bashku në kodin e mbajtur dhe menaxhuar së bashku u bë metoda e vetme më e rëndësishme e zhvillimit të softuerit në histori. Ndërsa Linux nuk do të kishte ekzistuar pa Linus, zhvilluesit me ndikim të hershëm të Linux si Theodore Ts’o, James Bottomley, Gerald Pfeifer dhe Greg Kroah-Hartman ishin gjithashtu jetik për rritjen e tij.

Edhe kur Linux po merrte avull, Torvalds nuk e pa se ku po shkonte. “Viti i modelit ’91 Linus me të vërtetë nuk mendonte 30 vjet përpara, dhe nëse do ta kishte menduar, nuk do të kishte menduar që eksperimenti në të cilin po punonte do të ishte fare. Projekte të tjera dukeshin shumë më serioze.”

Në ato ditët e para, Linux nuk njihej zyrtarisht si Linux. Torvalds shpjegoi, “Linux ishte emri im i punës, por unë kurrë nuk kam dashur ta lëshoj atë si Linux. Linux ishte një emër pune shumë i mirë, por nëse në të vërtetë e përdorja atë si zyrtar, njerëzit do të mendonin se unë jam një egomaniak dhe nuk do” mos e merrni seriozisht. Kështu që zgjodha këtë emër shumë të keq, “Freax”, për “Free Unix.” Për fat të mirë, administratori i parë i Linux Ari Lemmk, vendosi që Freax ishte gjithashtu një emër budalla. Prandaj, ai në fakt e quajti atë Linux sepse mendonte emri i projektit të brendshëm ishte zgjedhja e parë e Torvalds.

Duke parë të gjitha gjërat, Torvalds tha se ai zakonisht mendon “disa nga gjërat e hershme që me të vërtetë ndoshta nuk janë aq punë e madhe, por që më dukeshin të mëdha vetëm sepse ishin të befasuar dhe/ose të rëndësishëm në atë kohë.”

Për shembull, “personalisht, 0.03 ishte një hap i madh, që është kur Linux u bë vetë-host për herë të parë, mendoj. Dhe 0.12 ishte kur papritmas ishte pothuajse i dobishëm për disa njerëz, dhe ju në të vërtetë mund të bëni disa punë të kufizuara reale me të (dhe kur ndodhi e sipërpërmendura “hej, njerëz që nuk i di që po e përdorin”). Sigurisht që duhet të ishe shumë hardcore për të luajtur me të, por ka akoma zhvillues aktivë të kernelit nga ai afat kohor. “